Anadolu Ajansı Genel Müdürü Kemal Öztürk, Eylül`de Kürtçe yayına başlayacaklarını belirtti.
Anadolu Ajansı Genel Müdürü KemalÖztürk, Cumhuriyet`in 100`üncü yılı olan 2023 hedeflerine benzerhedefler oluşturduklarını anlatarak, bunlara 2020`en daha önceulaşacaklarını açıkladı. AA Genel Müdürü, İngilizce, Arapça, Boşnakça ve Rusça dilinde yayın yaptıklarını anlatarak, 1 Eylül`de Kuzey Irak`ayönelik olarak Kürtçe haber servisine başlayacaklarını açıkladı. Öztürk şunları kaydetti:
BAŞBAKAN`IN KONUŞMASINI KAHİRE`DE KİM ÇEVİRİYOR
-Bizim sorduğumuz çok basit ve stratejik bir soru var. Türkiye CumhuriyetiBaşbakanı`nın konuşmasını Lübnan`da veya Kahire`de ihtiyaç duyan bir gazetenin sayfasına kim çevirip koyuyor.
-Bu ülke Ortadoğu`ya ayar veriyorsa, bu iletişim enstrümanına da sahip olması lazım. Cumhurbaşkanı veya ana muhalefet partisi liderinin Türkçe yaptıkları konuşmayı kim çevirip o gazeteye servis ediyor?
KUZEY AFRİKA`DA RAKİP FRANSIZ AFP
-Cevabı şu, o ülkedeki rakibimiz olan ajans veriyor. Kuzey Afrika`da bizimrakibimiz olan ülke Fransa`dır; AFP, Başbakanımızın haberini çevirip Kuzey Afrika ülkelerine servis yapıyor. Ortadoğu`da İngiltere ve Amerika`dır, onlar çevirip veriyor. İşte bunu çözmek için bir karar vermemiz gerekiyordu.
-Nasıl Cumhuriyet`in 2023 hedefi varsa Anadolu Ajansı`nın da 2020 hedefi var.Dünyadaki ilk 5 ajanstan biri olsun diye bir proje hazırladık. Bunu Hükümetimiz de kabul etti, destekledi.
-Yabancı dilde yayın yaptığımız dil sayısı 5 kat büyüdü. En kritik konumuz Arapça.
-Artık bizim Başbakanımızın dünyanın neresinde konuşursa
konuşsun,Cumhurbaşkanımızın veya bizim liderlerimizden herhangi birinin konuşmasını Anadolu Ajansı Arapça`ya çeviriyor ve Kahire`deki o gazetenin sayfasına yerleştiriyor.
-Dünyadaki hedefimize Ortadoğu`da ulaştık. Kahire merkezli, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkesindeki 27 ülkeyi kapsayan Arapça servisimiz, bölgenin en önemli ilk 3 haber kaynağı haline geldi. Artık Ortadoğu`da ilk 5 ajanstan biriyiz.
-Fransız Ajansı, `Agence France Press`in (AFP) Arapça servisi 44 yıl öncekuruldu, biz bir yıldır Arapça yayındayız ama şimdi boy ölçüşüyoruz. Sebebi şu, biz bu coğrafyanın çocuğuyuz.
-Bu coğrafyanın kodlarını çok iyi biliriz. O yüzden bizden daha iyi haber yapamaz. Bu yılın sonunda biz AFP, Reuters`ın ve BBC`nin Arapça servisini geçeceğiz.İddiamız bu.
-Hedeflerimizi tespit ettik. 2020`ye kalmadan yakalayacağız. 6 buçuk yıla kalmadan dünyada ilk 5 ajanstan biri olacağız. İlk 5`e girme kriterleri üretilen haber sayısına göre ölçülüyor. Mesela bizim Arapça ürettiğimiz günlük haber sayısı 200`dür, AP`nin 150`dir.
ANADOLU AJANSI 2020`YE KADAR 11 DİLDE YAYIN YAPACAK
-Şimdi biz 1 sene önce Boşnakça servis kurduk. Saraybosna`da Boşnakçayayınımız o kadar etkili oldu ki Hırvat ve Sırp gazeteleri de abone oldu. İki ülke turizmini etkilendi. Uçak seferleri arttı.
-Bu çok stratejik bir şey. Haberinizi bırakınız çarpıtmayı, sadece geciktirse bile gazetenin baskısına yetişmez, o da kamuoyunu etkilemeye yeterli.
-Arap Baharı ile birlikte Türkiye`nin gücü çok arttı. Her yerde büyük bir Türkiye hayranlığı arttı. Biz de tam bu aşamada Arapça servisi kurduk.
-Bölgesel yapılanma ile çok dilli yayına geçtik. Türkçe dışında İngilizce, Arapça, Boşnakça ve Rusça dilinde yayın yapılmaya başlandı. Ek olarak 2013 sonunda kurulacak Kürtçe servisi ile yayın dili sayısı 6`ya çıkarılarak 2020 itibari ile 11 dilde yayına ulaşacağız.
KÜRTÇE YAYIN İLK KUZEY IRAK`A YAPILACAK
- Bizim Kürtçe yayınla ilgili hedefimiz Kuzey Irak medyası. Kuzey Irak`ta Soranice çıkan bir gazete var. Türkiye ile ilgili haberlerini nereden alıyor? Maalesef Fırat News`ten alıyor. Orada 30 kadar medya kuruluşu var. Ciddi bir sondaj yaptık. 1 Eylül`de Kürtçe Soranice lehçesinde yayına başlayacağız.
RAKİPLERE KARŞI BİSİKLET TEORİSİ
-Bizim çalışanlarımız için `Bisiklet teorisi` diye bir çalışma modelimiz var. Açığı nasıl kapatacağız? Bisiklette aynı hızla gittiğimize göre, fiziksel olarak onu yakalamamız mümkün değil.
-Dolayısıyla bizim başka bir şey daha yapmamız gerekiyor. Bisikleti sürerken, kitap okumamız lazım, `tweet` atmamız lazım, fotoğraf çekmemiz lazım. Buyüzden, böyle çalıştığımız için farkı hızla kapatıyor. Muhabirlerimiz fotoğraf çekebiliyor. Foto-muhabirimiz yeri geldiğinde haber yazabiliyor.
80 HABER AJANSIYLA İŞ BİRLİĞİ
-AA Asya Pasifik Haber Ajansları Birliği`nin dönem başkanlığını yürütüyor.
-Avrupa Ajanslar Birliği ve Akdeniz Haber Ajansları Birliği üyeliklerinin yanı sıra Türkçe Konuşan Ülkeler Haber Ajansları Birliği ve Balkan Haber Ajansları Birliği`nin de kurucuları arasında olan AA dünyanın 80`e yakın yerel, bölgesel ve küresel ajansı ile çeşitli işbirlikleri geliştirerek, Türkiye`nin haberlerini dünya gündemine taşıdı.
AKADEMİDE YENİ NESİL GAZETECİLER YETİŞİYOR
-Kurduğumuz Haber Akademisi ile yeni nesil gazeteciler yetiştiriyoruz. Bu önemliproje ile ajans muhabirliği, savaş muhabirliği, diplomasi muhabirliği ve finans muhabirliği alanlarında muhabirlerin yetişmesini sağladık.
-Üniversite mezunu genç çocukları alıyoruz. Yabancı dil bilme şartımız var. 3 ayeğitimden geçiriyoruz. Bir ışık gördüğümüz çocukları kadroya alıyor, gazeteci olarak yetiştiriyoruz. Yaklaşık yüzde 20`si eleniyor. İki dönemde yaklaşık 50 kişiyi akademiden yetiştirerek kadroya aldık. Türk mühendisleri tarafından Haber Akış Sistemi (HAS) adında yeni bir yazılım geliştirildi.
İNTERNET VE SOSYAL AĞA ÖNCELİK VERDİK
-Muhabirlerimize yeni bilgisayarlar, fotoğraf makineleri ve HD kameralar tedarik edildi. Paralel olarak da Anadolu Ajansı`nın tarihe tanıklık eden 93 yıllık arşivi de dijital ortama taşınmaya başlanarak ve tüm içeriğin elektronik olarak erişilebilir olması sağlandı.
-Tasarımı yenilenen www.aa.com.tr ile 5 dilde online yayına geçtik. Mobil platformlardan (iPhone, iPad ve android uygulamalar) son kullanıcıya da yaygın haber servisi ulaştırdık.
-Twitter, Facebook, Linked-in, YouTube, Vimeo, Pinterest, Instagram gibi sosyal ağlarda görünürlüğümüzü artırdık.
HEDEF DÜNYADA İLK 5
Milli Mücadele döneminde "Anadolu`nun sesini dünyaya duyurma" amacıyla 6Nisan 1920`de kurulan Anadolu Ajansı, 93. yaşını kutlarken uluslararası alanda saygın olma yolunda ilerliyor. Günlük yaklaşık 1.500 haber, 1.000 fotoğraf ve 200 video üreten ve medyanın içerik ihtiyacını güvenilir, tarafsız, hızlı ve etik haber anlayışıyla besleyen AA, ortaya koyduğu 100. yıl vizyonuyla dünyanın ilk 5 ajansı içinde yer almayı hedefledi. AA`nın bürolarının bulunduğu ülkeler Mısır, Fas, Gazze, Lübnan, Libya, Tunus, Kudüs ve Erbil. Bu bölgelerdeki AA ve rakiplerinin haber oranları şöyle:
Ajansın adı Günlük haber sayısı Muhabir Sayısı
Reuters 150 250
AFP 140 230
Xinhua 130 245
AP 120 220
Anadolu Ajansı 96 90