Anadilde savunma komisyondan geçti

Anadilde savunma komisyondan geçti

Tasarının önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulu?nda görüşülecek

Anadilde savunma komisyondan geçti

Anadilde savunma hakkına ilişkin hazırlanan tasarı Adalet Komisyonu’nda kabul edildi.

Tasarıda AKP’nin önergesi ile yapılan değişiklikle, tercüman giderlerinin sanıklar tarafından ödenmesi maddesi eklendi. İçinde anadilde savunma hakkını da barındıran, Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın Adalet Komisyonu’nda görüşmeleri tamamlandı. Yasa tasarının muhalefet partilerinin de itirazlarına neden olan “sanığın, Türkçe bildiği halde istediği dilde savunma yapabileceğine” ilişkin ibare değiştirildi.

Verilen önerge ile Tasarıdaki “Meramını anlatabilecek ölçüde Türkçe bilen sanık” ifadesi kaldırıldı. Önerge ile, “Sanık, iddianamenin okunması, esas hakkında mütalaanın verilmesi üzerine sözlü savunmasını kendisini daha iyi ifade edebileceğini beyan ettiği başka bir dilde yapabilir” ifadesi getirildi. AKP tarafından verilen önergede ise tercüman giderlerinin devlet tarafından karşılanmayacağı maddesi yer aldı. Tasarıya göre; tercümanın giderleri tercümanı talep eden tarafından karşılanacak, tercümanın kim olacağı da il adli yargı adalet komisyonlarınca oluşturulan listeden seçilecek.

Tercüman listeleri oluşturuluncaya kadar gelen tercüman taleplerinde sanıkların mahkemeye kendi tercümanını getirmesi mümkün olacak. Sağlanan bu imkan yargılamanın sürüncemede bırakılmasına yönelik olarak kötüye kullanılamayacak. Tercüman imkanı soruşturma sırasında da kullanılabilecek fakat bu evrede tercüman, hakim veya Cumhuriyet savcısı tarafından belirlenecek. Tasarıyla, geçirdiği ağır hastalıklar nedeniyle "Cezaevi koşullarında hayatını devam ettiremeyecek" kişilerin infazının iyileşinceye kadar ertelenmesi mümkün olacak. Bunun için tutsağın "toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturmayacağının" değerlendirilmesi gerekecek.

Tasarıya göre cezaevlerinde bulunan ve resmen evli olan hükümlüler, "Ödüllendirme" adı altında eşleriyle özel görüşme yapabilecek. Yapılacak görüşme 3 ayda bir kez olacak, 3-24 saat sürecek, cezaevi personelinin nezareti dışında ve "Kurum veya eklentilerinde" gerçekleştirilecek. Çocuk hükümlüler de 2 ayda bir aileleriyle benzer şartlarda görüşebilecek. Düzenlemede haftalık telefon görüşmesi süresinin 2 katına kadar artırılabilmesi, tek kişilik odalarda televizyon imkanı gibi bir çok ödüllendirme ayrıntılı olarak yer alıyor. Tasarının önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesi bekleniyor.



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor