13 yeni su ürünleri yetiştiricilik tesisi için müracaat, ön izin ve projeler bulunuyor. Bu tesislerin de devreye alınmasıyla şehirdeki alabalık üretiminin yıllık 6 bin 335 tona, alabalık yavrusu üretiminin de 248 milyon adede çıkarılması hedefleniyor.
Dedesinden kalan mesleği üçüncü kuşak olarak devam ettiren 36 yaşındaki işletmeci Ozan Akpolat da Sakaltutan bölgesindeki işletmelerinde yıllık 10 milyon balık üretimi yaptıklarını anlattı.
Üretilen balıkların çoğunluğunu Karadeniz'e gönderdiklerini dile getiren Akpolat, "Karadeniz'de somon yapıyoruz. Somon olduktan sonra oradaki balıklar Karadeniz somonu olarak Japonya, Çin, Rusya, Almanya, İngiltere'ye kadar gidiyor." diye konuştu.
Yaklaşık 5 yıllık bir çalışma sonrası Türkiye ve Avrupa'da lider olmak için kapasite artırımına gittiklerini işaret eden Akpolat, şunları kaydetti:
"Yeni açacağımız çiftlik yaklaşık 180 milyon adet yumurta kapasiteli yani Avrupa'nın en büyük çiftliklerinden birisi oluyor. Şu anda çalışmalarımıza başladık. Projelerimiz bitti. İnşallah nisan ayından sonra çalışmalarımızı başlatacağız. Ayrıca, yaklaşık 200 ton da somon adayı yani porsiyonluk olarak çıkaracağız. Bu bizim yaklaşık 5 yıllık bir hedefimiz. İlk yıllarda çok hızlı üretim yapamayacağız çünkü bunun genetik çalışmaları var. Genetik çalışmaları da Küba'daki arkadaşlarımızla yapıyoruz. Genetik çalışmaların 1-2 yılı var, tonaj artırma sistemi var."(aa)