Ahmedê Xanî, adıyla kurulan ilk dernek olan Ahmed-i Hani, Bilim Kültür Araştırma Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğimizin bu ay 10. Kuruluş yıldönümüdür. Bu vesileyle kurucularımız, üyelerimiz ve yönetimimiz başta olmak üzere bizlere maddi ve manevi destek verenlere ve aziz halkımıza kutlu olsun.
Kurumlar hizmet ettiği gayelere ve bu gayeler için yaptığı çalışmalar oranında kıymet alır ve değerli olurlar. Derneğimiz kökleri derin kur'an hizmetini gaye edinen ve bu asrın i'cazlı bir tefsiri olan risale-i nur geleneğinden gelmektedir. Yine derneğimiz üstadımızın manevi ders aldığı Ehmedê Xanî hazretlerinin adını almış ve gayesinin gerçekleşmesi için kurulmuştur. İki büyük üstadın fikir ve gayelerini kendine kuruluş gerekçesi yapan derneğimiz kurulduğu günden beri;
* Adaletten, özgürlükten, kardeşlikten ve barıştan yana olmuştur.
* Üç cevherimiz olan milliyetimize, İslamiyet'imize, insaniyetimize ve onun taşıdığı değerlere sahip çıkmayı her zaman görev bilmiştir.
* İttifakta kuvvet, birlikte hayat, kardeşlikte saadet, olduğu bilinciyle birlik ve muhabbet bağını her zaman güçlü tutmuştur.
* Milletimizi geri bıraktıran; fakirlik, cehalet ve ihtilafla her zaman mücadele etmiştir.
* Milletimizin ilerlemesi için, Adalet, eğitim, okuma, İttifak ve milli muhabbet bayrağını her zaman yüceltmiştir.
* Hz. Xanî'nin bilgelikle keşfettiği dünyanın başlığı olan hamiyetli olma nasihatine uyarak kimin himmeti milleti ise o tek başına bir milletir şiarıyla milletimizin ve onun geleceği çocukların dünya ve ahreti için çabaladık, çabalıyoruz.
* Müslümanlar arasında her zaman sulh unsuru olmaya çalışmıştır.
* Milletimizin geleceğini batıl ideolojilerde değil binlerce yıllık medeniyetinde olduğu bilinciyle hep tarih ve gelecek arasında köprü olmaya çalışmıştır.
ü Xanî'den aldığımız ders ile din ve milleti, ilim ve hikmeti ayrılmaz değerler olarak görmüş, vicdanın nurunun dini ilimlerde, aklın nurunun da modern bilimlerde olduğu gerçekliğini benimsemiştir.
* Ne dindarlık adı altında milliyetsizlik, ne de milliyetperverlik adı altında dinsizliğe taraftar olmamış ve milliyetimizi İslamiyet'in hakikatiyle bir ve özdeş görmüştür.
* Her zaman ve zeminde insanlığı, ümmeti, milleti ve yereli ilgilendiren sorunlara düşünsel, fikirsel önerilerini kendisini besleyen dinamikler ışığında çözümler getirmeye çalışmıştır. Tarafsızlığı asla bir yol olarak ele almamakla birlikte hiçbir tarafa da yaslanmamıştır.
* Toplumsal çalışmalarda her zaman müsbet hareket etme mecburiyeti ve masumların hakkı ilkelerini gözetmiştir.
* Toplumsal değişimin yolunu siyasetle değil, eğitim, güzel ahlakı hakim kılma, istikamet gibi meşru vasıtaları kullanmayı yöntem olarak benimsemiştir.
Bir milleti millet yapan temel değerler; dini, dili ve ahlakıdır. Biz bu üç temel unsuru geliştirmeyi, sahiplenmeyi ve ileriye taşımayı hem milli hem de dini bir vecibe olarak görüyoruz.
Geride kalan on yıl içinde çok şey yaşandı. Bu yaşananlardan iyi şeyler devşirenler kazançlı çıktı. Bizler din ve millet için çok fazla şey yaptık mı yapmadık mı onun kararını tarih verecektir. Ancak iyi şeyleri yapmanın niyetinde de olmak bir erdemdir.
Bu niyetle gelecek on yıllara;
Umutla bakıyoruz çünkü allahın rahmetinden ümit kesilmez.
Umutluyuz, çünkü sorunlarımızı ve çözüm yollarını biliyoruz.
Umutluyuz, çünkü bu milletin birliğini sağladığı takdirde, bilgi ve birikimiyle insanlığa önderlik edeceği inancındayız.
Umutluyuz, çünkü Medeniyet ve hürriyet insanlık aleminde daha güçlü konuma geliyor.
Umutluyuz, çünkü ekilen nur tohumlarının bu gün yeşerdiğini görüyoruz.
Umutluyuz, çünkü bu milletin malı artık kendi pazarında değer buluyor. Yani pazar kesat değildir.
Umutluyuz, çünkü edilgen değil etkin bir nesle sahibiz.
Umutluyuz, çünkü tarihin akışına bırakılmış değil tarihe yön verecek durumdayız.
Umuduyla, hedefleriyle, gayret ve inancıyla halkımıza hizmet yolunda nice on yıllara .
Saygılarımızla
Ahmed-i Hani, Bilim Kültür Araştırma Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği
(AH-DER)
Yönetim Kurulu