AHMEDE XANİ SEMPOZYUMU SONA ERDİ

AHMEDE XANİ SEMPOZYUMU SONA ERDİ

Yapılan konuşmalar ardından katılımcılara plaketler verildi.

Doğu Beyazıt Belediyesi tarafından Ahmedê Xanî`nin felsefesini yaşatmak amacıyla organize edilen ve 2 gün süren "Ahmedê Xanî Sempozyumu" sona erdi.
2 gün süren sempozyum İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Toplantı Salonu`nda gerçekleştirildi.
Sempozyuma, BDP Doğubayazıt İlçe Eş Başkanı Cemil Rızaoğulları, Doğu Beyazıt Belediye Başkanı Canan Korkmaz, TUHAYD-DER Temsilciliği, BDP belediye meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
2 gün süren sempozyumda, Ahmedê Xanî`nin yaşamı ve felsefi anlayışı, katılımcılar ve dinleyiciler tarafından tartışıldı. İkinci gün programındaki etkinlilik Sabahattin Yıldız`ın tasavuffi müzik dinletisi ile başladı.
Programın kapanış konuşmasını yapan Doğu Beyazıt Belediye Başkanı Korkmaz, sempozyum ile birlikte Xani hakkında bilinmeyen birçok yönün halk tarafından öğrenilmesinin mutlu edici olduğunu ifade etti. Korkmaz, "Bugün burada değerli katılımcılarımız ile birlikte etkinliğimizde Xani düşüncesinin en sade halini halkımıza anlattık. Umudumuz Xani`nin hayal ettiği bir fazilet şehrinde halkımızın yaşamını sürdürmesi. Şiddete, zora, savaşa karşı çıkan Xani`nin özlemi ile devam eden sürecin demokrasiye dönüşmesi umuduyla hepiniz saygılarımla Doğubayazıt halkı adına selamlıyorum" dedi. Korkmaz`ın ardından konuşan gazeteci-yazar Esra Çiftçi, dört parçadaki Kürtleri birarada tutma umudunun birlikten geçtiğini vurguladı.
Sempozyumda Xani`nin yaşadığı 17. yüzyıl döneminin düşüncesini nasıl etkilediği de tartışıldı. 17 yüzyıl döneminin sadece Osmanlı, Anadolu için karmaşık olmadığını belirten Tarihçi Alişan Akpınar, 17. yüzyılda tüm dünyanın karmaşık olduğuna dikkat çekti.
Xani`yi milliyetçi olarak lanse etmenin haksızlık olduğunu belirten Araştırmacı-yazar Faik Bulut, Xani`nin milletperver olduğuna dikkat çekti. Bulut, "Xani`nin Botan`dan Serhat`a geliş amacı sadece siyasi değildir. Amacı Doğubayazıt`ın kültürel, siyasal ve ekonomi olarak merkezileşmesini sağlamaktı. Xani genel olarak milletperverdir, Kürtperverdir. Mem u Zinde millet olma yolunda gitme adımı buna örnektir. Xani`nin devlet modelinde kalem ve fazilet şehri hayali vardır. Bu fazilete; adalet, eşitlik, kimsenin sömürüsünün olmadığı bir şehir vardır. Xani eserlerinde nasıl bir yönetim istediğini belirtiyor. Bir hükümdar ya da padişah gelsin bizi yönetsin umudu yoktur. Halka sahip çıkan halkçı bir devlet geleneği istiyor" dedi.
Yapılan konuşmalar ardından katılımcılara plaketler verilerek, Xani`nin kabir ziyareti ve İshak Paşa Sarayı gezisi ile sempozyum son buldu.



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor