Kadınlar Ahmede Hani ve ıshakpaşa`yı halılara nakşediyor
Bölgedeki tek istihdam alanı halı dokuma atölyesidir
Doğubayazıt?ta halı dokuma atölyesinde çalışan kadınlar, dokudukları halılara Ahmede Hani ve ıshak Paşa Sarayı`nı nakşediyor.
Bölgede kadın istihdamının neredeyse hiç olmadığına dikkat çeken kadınlar, toplumun kadının emeği ile özgürleşeceğine dikkat çekiyor.
Doğubayazıt?ta tek kadın çalışma atölyesi olan Ararat Halı Dokuma Atölyesi`nde çalışan kadınlar, bir yandan ailelerine ekonomik anlamda destek sunarken, diğer yandan Doğubayazıt`ın kültürünü yansıtan ürünler üretiyor. Kadınlar el emeği göz nuruyla Ahmede Hani ve ıshak Paşa Sarayı`nı dokudukları halılara nakşederek, aynı zamanda dünyaya tanıtıyor. Kadın istihdamının olmadığı Doğubayazıt`ta yaşları 15 ile 20 arasında olan 16 genç kadın yaptıkları işten memnun olduklarını belirtiyor.
Yaşadıkları ekonomik sıkıntılardan dolayı dokuma atölyesinde çalıştıklarını belirten Saliha Yıldız (16), tamamen kadınların çalıştığı bir yerde olmaktan çok mutlu olduğunu ifade etti. Yıldız, "Burada çalıştığımız atölyede kadınların bir arada olması ve Doğubayazıt gibi bir yerde sadece kadınların çalıştığı bir atölyenin olması bizi memnun ediyor. Ailelerimize hem ekonomik anlamda yardımcı oluyoruz hem de burada çalıştığımız zaman ilçenin kalkınması ve tanıtılması için destek oluyoruz" dedi. Her tezgahta bir usta ve iki çırağın çalıştığı halı dokuma atölyesinde, çalışan kadınların isteği doğrultusunda tezgahlar eve götürülüp evde de halı dokunabiliyor.
En büyük sıkıntılarının bölgede kadınların istihdam edilebileceği mekanların olmadığını kaydeden kadınlar, bölgenin ekonomik anlamda geri bırakıldığına dikkat çekiyor. Kadın istihdamının sağlanması için yetkililerin acil adımlar atması gerektiğinin altını çizen kadınlar, kadının toplumdaki yerinin artırılması ile toplumun daha da özgür ve yaşanılabilir olacağına dikkat çekti.
3 yıldır kadın çalışma atölyesinde çalışan Gülistan Demir, atölyede çalışan çoğu kadının ekonomik anlamda zorluk çektiğini, buna rağmen büyük bir heyecanla çalışmalarına devam ettiklerini söyledi. Bölgede kadının yıllardan beri hem sistem hem de kendi insanı tarafından ezildiğine vurgu yapan Demir, atölyede çalışan tüm kadınların emeklerinin farklı güzellikte olduğuna işaret etti. Doğubayazıt gibi büyük bir ilçede kadınların halı dokuma atölyesinde çalışmasının büyük önem arz ettiğini ifade eden Demir, en büyük hayalinin kadının toplumdaki yerinin öneminin anlatılacağı bir yerin inşa edilmesi olduğunu söyledi.
Atölye sahibi Hüseyin Zerenel ise bir halının kadının duyguları ile birleştiğinde harikalar yaratıldığını söyledi. Bir halının yapılması için günlerin, ayların hatta bazen yılların bile az kaldığını aktaran Zerenel, bir halının en az iki kişinin bir yılına mal olduğuna vurgu yaptı. Bölgedeki tek kadın çalışma atölyesi sahibi olmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu dile getiren Zerenel, "Gönül isterdi ki bölgedeki tüm kadınların çalışabileceği atölyelerin olmasıdır. Halı dokuma atölyesini 7 yıldan beri ayakta tutmaya çalışıyoruz. Bizim bölgemizde kadın istihdamı çok azdır. Tüm Doğubayazıtlı duyarlı iş adamları gelip kadın istihdamının oluşması için çaba sarf etmeleri gerekir" dedi.
Kadın istihdamının yaratılması halinde bölgedeki tüm kadınların yaşam koşullarının daha da üst seviyeye çıkabileceğini aktaran Zerenel, kadınların toplumdaki yeri arttıkça yaşamın daha da güzel olacağına vurgu yaptı.