Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi`nin düzenleyeceği "Turizm Rehberliği Sertifikalı Eğitim Programı’yla Ağrı`nın gelişen ekonomik sektörlerinden biri olan turizm sektöründe çalışan ya da çalışmak isteyen bireylere, genel turizm alanında temel bilgi ve becerileri kazandırma, alanda eğitimli ara personel ihtiyacını karşılayacak eleman yetiştirme, mevcutta çalışan sektör elemanlarının bilgilerini güncel tutma ve mesleklerinde ilerleme olanağının sağlanması hedefleniyor.
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İrfan Aslan, üniversitelerin her şeyden önce toplumun lokomotifleri olarak görev yaptığını ifade etti.
Kısa süreli geçmişlerine rağmen önlerine hedefler koyduklarını anlatan Aslan, üniversitelerin bulunduğu toplumlara servis edilmeyen, toplumları alıp yukarılara çıkaran yerler olmak zorunda olduğunu belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü;
“Toplumun ekonomik, sosyal, sosyoekonomik değişimine etki edecek değerlerin varlıkların, kültürel sosyal değerlerin ortaya çıkarılmasıyla o toplumun bulunduğu seviyeden daha yükseğe çıkmasına fayda ve katkı sağlayacak yerler olmak zorundadır. Ağrı’ya baktığımız zaman burada yaşayan vatandaşlarımızın daha müreffeh hayat sürmeleri için iki alternatifleri var. Bunlardan biri hayvancılık, bir diğeri de turizm. Ağrı’da turizm açısından baktığınız zaman çok önemli değerler var. Her şeyden önce Ağrı Dağına sahibiz. Bunun dışında Balık gölü, birbirinden güzel yaylaları, murat kanyonu, meteor çukuru, Diyadin kaplıcaları var. Doğubayazıt’ta bulunan Topkapı sarayına eş değerde tutulan İshakpaşa sarayı var ve bunun gibi birçok şey sayabiliriz.
Yıllarca bu turizm potansiyeline sahip yerler değerlendirilememiş ve dolayışla bir turist akımı getirilememiş. Çevre illerine baktığımız zaman Ağrı orada bulunan turistleri kendi iline getirememiş. Bunun bazı nedenlerinden biri iyi turizm şirketlerinin ve turist rehberlerinin olmayışıdır. Bu kampsam da biz şunu gördük turist rehberliği nasıl olur, nasıl davranılır bu konuda ciddi bir açığımızın olduğunu fark ettik ve böyle bir program düşündük. Biz üniversite olarak turizm açısından merkez kampüsümüzde Turizm Yüksekokulu açarak, turizm merkezi olarak gördüğümüz Doğubayazıt ilçemizde turizm işletmeciliği bölümü açarak öğrencilerimizi yetiştirip bu alana katkıda bulunmak istiyoruz.
Yetişmiş bireyler, turizmi iyi bilen, değerini bilen, turisti karşılamasını bilen kişiler yetiştirdiğimiz zaman, bu sertifikaları alan arkadaşlarımız daha donanımlı bir şekilde Ağrı’daki turizm canlılığını ciddi şekilde hareketlendireceğini inanıyorum. “
-“500 kişiye ücretsiz eğitim verilecek ve turizm yatırımcıları Ağrı’ya davet edeceğiz.”
Rektör Aslan, Hedeflerinin eğitimi alan, bu işin bilen ile bu işi ihtiyacı olanı bir araya getirmek olduğuna vurgu yaparak, “ Turizm şirketlerini getirmekteki amacımız o. Turizm şirketleri gelecek buradaki turizm potansiyelini görecek, burada bizim sertifika verdiğimiz insanlarla ilişki kuracak ve gruplar halinde turistler buraya taşınmış olacak. Bunu çok önemsiyoruz. Tabi bölgemizin genel potansiyeline baktığımız zaman çok net olarak görürsünüz buradaki insanların maddi durumları belli bunu ücretsiz yapmamızın nedeni de o. Bu hareketlilikle burada sertifika alan, ya da turizm ile ilgilenmek isteyen ve bazı kritik noktalarını öğrenerek turizm canlılığı getireceklerine inanarak böyle bir faaliyet yaptık. “ dedi.
-“5 Yıl içerisinde 400’ün üzerinde kültürel faaliyet yaptık.“
Rektör Aslan, Üniversitenin 5 yıllık bir geçmişi olduğuna değinerek, Bu 5 yıl içerisinde turizm, hayvancılık, organ bağışı konusunda gerek diğer kültürel faaliyetler konusunda ciddi katkılar sağladığını ifade etti.
Aslan konuşmasını şöyle sonlandırdı; “Üniversiteler dinamik olan yerlerdir. 5 yıl içerisinde yaklaşık 400’ün üzerinde böyle kültürel faaliyetler yaptık. Önümüzde tespit ettiğimiz, önemli gördüğümüz ve yapılması gereken konuları da gündeme getirerek kısa sürede bunlarla ilgili çalışma yapıp bu halkın, bu toplumun, bu ülkenin hizmetine sunacağız. “ dedi.
9293,99%2,90
34,48% 0,06
36,42% 0,23
2953,86% 0,65
4949,95% 0,45
Ağrı
21.11.2024