Türkiye´de genellikle Doğu Karadeniz, Doğu Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu´da yaşayan Koca engerek yılanının Doğu Anadolu´da yaşayan türü, çekilen fotoğraf ve görüntüler sayesinde Iğdır Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü envanterine girdi.
Konuyla ilgili bilgi veren Orman ve Su İşleri İl Müdürü Mete Türkoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Koca engereğin ilk olarak Kıbrıs´ta, daha sonra farklı araştırmacılar tarafından dünyanın farklı bölgelerinde tespit edildiğini, Doğu Anadolu´nun kuzey bölgesinde yaşayan türünün ilk kez görüntülendiğini söyledi.
Koca engereğin neslinin az olması nedeniyle doğada karşılaşmanın pek mümkün olmadığını belirten Türkoğlu, "Bu yılan en son 1992 yılında İran´ın Güney bölgesinde, Türkiye sınırlarına yakın bir alanda görülmüştür. Bugüne kadar bize tespitte bulunmamız adına herhangi bir resmi görsel gelmemiştir. Gelen bu görsellerle 2016 yılında Koca engereği envanterimize geçtik." dedi.
- "Bu yılanın kaçakçılığı yapılıyor"
Türkoğlu, taşıdığı zehir bakımından Koca engereğin dünyanın en tehlikeli yılanları arasında yer aldığını, zehrinin kullanılması için yaşadıkları doğal ortamlarından koparıldıklarını söyledi.
Koca engereğin neslinin tehlike altında olduğunu anlatan Türkoğlu, şöyle konuştu:
"Kafkas engereğinin alt türü. Oldukça zehirli bir yılan. Bunlardan yılan ısırmalarına karşı serum elde edilmekte. Bakanlığımız tarafından merkez av komisyonu kararlarında koruma altına alınan türler arasında yer almıştır. Bu yılan, Avrupa´nın birçok bölgesinde görülmüyor, özellikle bazı yabancılar gelip bu bölgelerden bu yılanları götürüp laboratuvar ortamında üretip zehirlerinden elde ettikleri serum ve aşıları ilaç piyasasında satışa sunuyorlar."
- Aras Havzası
Barındırdığı bitki örtüsü ve sahip olduğu mikroklima iklim özelliği nedeniyle Aras Havzası bir çok canlıya ev sahipliği yapıyor.
Özellikle henüz yerleşim gerçekleşmeyen bölgelerde yırtıcı ve sürüngen hayvanların farklı türlerine rastlamak mümkün.(AA)