Türkiye´nin en yüksek noktası olan ve yılın her ayı buzul tırmanışına olanak sağlayan Ağrı Dağı, her mevsim yerli ve yabancı dağcıların ilgisini çekiyor.
Türkiye´nin İran, Nahçıvan ve Ermenistan sınırında bulunan ve etekleri Ağrı ile Iğdır il sınırlarını kapsayan Ağrı Dağı, zirvesinden dört mevsim eksik olmayan kar ve buzullarla tırmanış sporcularının adeta değişmeyen adresi oluyor.
Ülkenin en yüksek dağı olan 5 bin 137 metre yüksekliğindeki Ağrı Dağı´nın zirvesinde buzul tırmanışı için tekke, yalak ve 12 buzul dili (Buzulun içinde biriktiği çukurdan çıkıp vadi boyunca hareket eden kısmına verilen ad) bulunuyor. Yaz aylarında dahi erimeyen buzullar, her yıl yüzlerce tırmanış sporu meraklısı tarafından ziyaret ediliyor.
"Türkiye´nin çatısı" olarak bilinen Ağrı Dağı´nın zirvesinin özellikle Iğdır tarafında bulunan kuzey yamaçlarındaki buzul dilleri, dünyada eşine nadir rastlanan, profesyonel dağcıların aradığı tüm koşulları barındırıyor.
Dağa en zorlu tırmanışlar ise Cehennem Vadisi´nde gerçekleştirilebiliyor. Ağrı Dağı´nın 4 bin 200 metresinden başlayıp zirvesinde son bulan Cehennem Vadisi, en yoğun dil ve yalak buzullarının bulunduğu nokta olarak biliniyor.
Iğdır Kültür ve Turizm Müdürü Osman Engindeniz, yaptığı açıklamada, Ağrı Dağı´nın dünya dağcılık sporları için değişilmez bir adres olduğunu söyledi.
Özellikle buzul tırmanışı gerçekleştirmek isteyen dağcıların yılın her ayı Ağrı Dağı´na tırmandığına işaret eden Engindeniz, "En büyük tekke buzulu Ağrı Dağı´nda yer almaktadır. Kuzeye bakan yamaçlarında 11 dil buzulu bulunmakta ve 4 bin 200 ve 3 bin 900 metreye kadar inmektedirler. Buzulların bir kısmı güney yamaçlarındadır ama biraz daha yüksek kesimlerde kalır. Dolayısıyla Ağrı Dağı, Türkiye´de en fazla buzul bulunan dağlardan biridir." dedi.
Ağrı Dağı´nın dünyadaki diğer emsallerinden daha fazla artılar barındırdığını anlatan Engindeniz, şunları kaydetti:
"Himalayalar, Altaylar gibi dağlar, kütleler halinde yükselir ama Ağrı Dağı tek yükselti halinde, tek başına bir zirve teşkil eder, bu yönüyle diğer dağlardan farklıdır. Zirvesinde yılın dört mevsimi kar erimemekte ve buzulları oluşturmaktadır. İlk etapta araçlar yardımıyla 3 bin 200 metreye kadar çıkmak mümkündür. 3 bin 200 metreden 4 bin 200 metreye bir gece konaklayıp, sabahın erken saatlerinde geçiş yapabilirler. Çıkışlar daha çok Ağrı´daki Doğubayazıt tarafından yapılmakta, bu tırmanışlar daha basit ve sade tırmanışlardır. Ama kuzey yani Iğdır tarafından yapılan tırmanışlar teknik beceri isteyen zorlu tırmanışlardır."
-"Ağrı Dağı bölge ve Türkiye için büyük bir nimet"
Engindeniz, Türkiye´nin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı´nın 4 ülke üçgeninde bulunması ve çeşitli değerleri barındırması nedeniyle dünyada önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti.
Ağrı Dağı´nda yılın her mevsimi buzul tırmanışı yapılabildiğine dikkati çeken Engindeniz, "Ağrı Dağı bölge ve Türkiye için büyük bir nimet. Ülkemizde her mevsim buzul tırmanışının yapılabileceği tek dağ Ağrı Dağı´dır. Tekke buzulu ve buzul yalaklarının en fazla bulunduğu dağ bu dağdır. Dağ kültür ve turizm açısından son derece önemlidir. Ayrıca Ağrı Dağı birçok inancın sembolü, birçok medeniyetin simgesi halindedir. Dağın bir başka özelliği de Nuh´un Gemisi olayının Ağrı Dağı´nın eteklerinde gerçekleştiği rivayet edilir." diye konuştu.
- "Tüm dağcıları Iğdır´a bekliyoruz"
Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) Iğdır İl Temsilcisi Coşkun Oluz da Ağrı Dağı´nın çevre ülkelerin kültüründeki öneminin yanı sıra dünya doğa sporları için de önem taşıdığını vurguladı.
Tüm dağcıları Ağrı Dağı´na davet ettiklerini dile getiren Oluz, "Her yıl binlerce dağcının ziyaret ettiği bu dağa tüm dağcıları davet ediyoruz, Kuzey Babek rotasından tırmanışlar için Iğdır´ı ziyaret etmelerini bekliyoruz. Türkiye´nin en büyük buzuluna sahip olan dağ Ağrı Dağı´dır, bu nedenle ayrı bir özellik taşır. Ağrı Dağı, dağcılıkta yaz temel eğitimi ile buz-kar eğitimi için uygundur, dört mevsim buzul tırmanışı yapılabilir."(AA)