Af, Ceza indirimi düzenlemesi toplumun yararına, Yapılmaması zararına bir gelişme olur.

Af, Ceza indirimi düzenlemesi toplumun yararına, Yapılmaması zararına bir gelişme olur.

Hüseyin DEMİR

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü verilerine göre, Bugün itibarıyla cezaevlerinde yaklaşık 286 bin hükümlü ve tutuklunun bulunuyor. Kadın hükümlü/tutuklu sayısının da yaklaşık 11 bin, Çocuk statüsünde bulunan yaklaşık 2 bin 500 kişi ve cezaevinde annesinin yanında 780 çocuğun kaldığı görmekteyiz.

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nun Bakırköy Cezaevi’ne ilişkin inceleme raporunda, 950 kişi kapasiteli kurumda, çocuklarla birlikte bin 454 kişinin bulunduğu açıklamıştı.

Tabloya baktığımızda daha önce söylediklerimizi bir daha hatırlatmanın faydalı olacağını düşünüyorum.

Ceza evlerinin mevcut durumu kapasitesinin çok üzerinde olması, Fetöcü hakim savcı ve polislerin kararları sonucunda hüküm giymiş kişilerin durumu, ceza evlerinin mevcut durumunun kapasitenin üzerinde olması sonucunda oluşan, sağlık, güvenlik, düzen, ıslah ortamının kaybolması ve daha birçok sorun beraberinde gelmesi toplumda af konusunda bir beklentinin karşılanması, toplumun refah ve huzurunun sağlanması adına toplum yararına olabilecek bir düzenleme ile af konusunda bir adım atılmasının faydalı olabileceği kanısındayım. Af konusunda 60 yaş üzerinde kişilere, 15 yaşından küçüklere, annelere, öğrencilere, tedavisi zor olan hastalara, uzun süre cezaevlerinde bulunan hükümlülere yönelik mağduriyetleri önleme adına haklı taleplerin değerlendirilmesi toplumun yararına olacağını söylemiştik. Ayrıca;

Memnu haklarının iadesinde (adli sicil kaydı silinmesi) düzenlenme şart olduğunu, Kişilerin adli sicil kaydı ve arşiv kaydının bulunması yaşamlarında ne gibi sıkıntılara yol açtığı düşünülürse adli sicil kaydı ve arşiv kaydının silinmesi (Memnu Hakların İadesi) kararı çok önem arz ediyor. Cezaevinde cezasını tamamlayarak çıkan kişilerin topluma adaptasyonu olumsuz yönde etkileyen ve her konuda kısıtlı hissettiren yasaklanmış hakların verilmesi kanununda yapılacak toplum yararına olacak şekilde bir düzenlenme milyonlarca insanın önündeki en büyük engelin kalkması toplum yararına önemli bir gelişme olacağını belirmiştik.

Bu gün geldiğimiz durumda ,cezaevlerinin durumunun daha da sıkıntılı bir hal alması, toplumdaki af, ceza indirimi beklentisinin siyasiler tarafından kullanılıp çözüm noktasında geri durmalarının telafisi olmayan sıkıntıları beraberinde getireceğini bilmeleri gerekir. Bu açıklamalardan biri

MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, Twitter adresinden ‘Şartlı Ceza İndirimi’ kanun teklifine ilişkin açıklamada bulundu. Yıldız, "Şartlı ceza indirimi kanun teklifinin yasalaşması halinde, ilk etapta 93 bin kişi, zaman içinde 36 bin olmak üzere toplamda 129 bin kişi tahliye olur. 14 Eylül tarihi itibariyle cezaevinde toplam hükümlü ve tutuklu 284 bin 624 kişi bulunmaktadır. Ülkemizdeki adli hakikat budur” ifadelerini kullanmıştı.

Af konusu siyasilerin dillerine dolandığında, hemen sonuca gidilmesi gereken bir olaydır. Af, ceza indirimi veya başka bir düzenleme yapmasında ki amaç toplum yararı olmasından gelmektedir. Bugün karşı karşıya kaldığımız tablo da cezaevlerinin durumu bizlere  acil bir çözüm bulmamız gerektiğini söylüyor. Yapılacak af, ceza indirimi yada başka ne isim verilirse verilsin temel konu şudur,

  • Ceza evlerinde bulunan tutuklu ve hükümlülerin ıslah olup topluma adapte olmalarını sağlama
  • Cezasını tamamlayan insanların ,tekrar suç işlediklerinde neyle karşı karşıya kalacaklarını özümsemelerini sağlama
  • Şu işleme niyetinde olanları caydırılmalarını sağlama

Ceza evlerinin ,Temel amacının toplumun huzur ve güvenliğini tahsis edilmesi  için caydırıcı niteliğini koruma, ceza işleyenleri ıslah edilişini sağlanmasıdır. Bunu koruma adına ülkenin bulunduğu koşullara ve karşı karşıya kalınan durumlarda yapılacak düzenlemelerin toplum yararı düşünülerek yapılmasının ülke adına daha yararlı olacağını görmek ve gerekeni yapmak gerekir.2.yıldır gündemden düşmeyen af yada ceza indirimin bir an önce adli sicil düzenlemesi ile birlikte yapılması bir mecburiyet noktasına geldiğini mevcut koşullar bize göstermektedir.



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor