SINIR TİCARETİNİN ÖNEMİNİ GAZETEMİZ BAŞYAZARI MEHMET KOÇ BAŞLATMIŞTI

  SINIR TİCARETİNİN ÖNEMİNİ GAZETEMİZ BAŞYAZARI MEHMET KOÇ BAŞLATMIŞTI

BENCE ŞİMDİ TAM ZAMANIDIR

Nezir ÇELİK

Sınır ticareti ülkelerin kara sınırı olan devletlerle yaptığı genellikle özel bir rejime tabi olan bir ticaret şeklidir. Komşu ülkeler arasında varılan karşılıklı anlaşmalarla düzenlenir. Sınır ticareti genellikle sınırın iki yakasındaki bölge halkının ihtiyaçlarını karşılama amacına yöneliktir.

Türkiye’de sınır ticareti, ilk defa zamanın ticaret odası başkanı olan Başyazarımız Mehmet Koç'un büyük gayretleri ile Ağrı-Gürbulak sınır kapısında kurulan Sarı Su bölgesinde başlatılmıştı.

Daha sonra da özellikle doğu ve güneydoğu bölgesindeki gümrüklerde devam etmişti. Bir ara öyle yagın bir hale geldi ki iç bölgelere de bu hak tanınmış Erzurum tacirleri de Gürbulak'tan sınır ticareti yapmaya başlamıştı.

   Sınır ticareti yapılan bölgeler, Doğu ve Güneydoğu’daki az gelişmiş bölgelerimizdir. Özellikle bölgelerarası gelişmişlik uçurumunun ortadan kalkması açısından sınır ticareti son derece önem taşımaktadır. 

Doğu ve Güneydoğu’da bugüne kadar ülkemizin en büyük derdi olan terör, ortadan kalktığına göre yeniden ekonomik kalkınmaya geçmenin zamanı gelmiştir. 

Bundan sonra, geri kalmış bölgelerin, kalkınmış bölgelerimiz seviyesine ulaştırılması amaç edinilmeli ve bölgeseel olanaklar hayata geçirilmelidir.

 Onun için de, bu bölgedeki esnaf, sanatkâr ve ticaret erbabının sınır ticaretinden yararlanması çok doğaldır ve o bölgenin ticarî hacminin gelişmesi, işsizliğinin önlenmesi, o bölgede yapılan sınır ticaretiyle çok ilişkili hale gelmiştir.

O sebeple yerel ekonomik varlıklar teşvik edilmeli ve SINIR TİCARETİ, özellikle petrol ürünlerini kapsayacak şekilde yeniden başlatılmalıdır



ABDULLAH İLHAN
24.12.2019 12:04:53
S.N. AĞRI VALİMİZ S.N M.V EKREM ÇELEBİ VE S.N AĞRI BELEDİYE BAŞKANIMIZ S.SAYAN DİLEK VE ARZU Doğubayazıt Nuhun gemisi ile yeniden dünyamıza hayata buluşturdu. Doğubayazıt Asyay'yı Avrupa'ya bağlayan giriş çıkış kapısı GÜRBULAK GÜMRÜĞÜ ile. Sadece bu önemli 2 strateji esas alırsak değeri bilindik varlıklarımıza bakmadan Türkiye'miz için önemli bir noktadayız Doğubayazıt'a sahip çıkınız gerek ticari gerek fiziki önem arz ediyor. 1-Uluyol mahallesinde eski 2.nolu polis karakolu enkazı mahallenin lise seviyesinde okula çevrile bilir. Yada bu mahallenin çocuk parkı ihtiyacını karşılar. 2-İhracatçılar istanbul izmir gibi muhtelif illerimiz de sanayisinde çalışan işçiye çalışacak işçilere sanayinin gelişim katkı sunar. Doğubayazıt vergi dairesi eleman sıkıntı sı yaşıyor. Alınacak izde halk endişeler adeta ömür algısı. 3-Türkiye genelinde ihracata giden ürünler bozulmaması zaman kaybı ve ülke ekonomisine katkı sunuyor diye gümrüklerde cumartesi mesaisi yapılıyor. Gürbulak gümrük'ü bu uygulamayı neden yapmıyor. Bü lüksü bahs ettiğimiz gibi ihracatcı üzerinde ülkeye zarar veriyor. 4-Gümrük içi saha yaya girişimi hizmet amaçlı aracı adeta enkaz. lütfen bir yetkiliyi görevlendirin. Hizmeti bir yana tahsis edilen o hizmet aracı 5-İlimiz 4 ülkeye komşu AZERBAYCAN,İRAN,GÜRCİSTAN ve ERMENİSTAN sanayileşmeye ideal bir yerleşik. 6-Tendürekten Doğubayazıt 65.Diyadin İlçemize 15 köyüne tarım sulama projesi olan zor Osman Paşa arkı. (MURAT BARAJI) Hayata geçirilmeli. 7-İran'a la olan anlaşmamız gümrük serbest sanayi bölgesi binlerce insan istihdam. Dünyanın ticaretine katkı sunar export import canlılığı çözüm sunarak ilimiz Ağrı'yı Türkiye 1.Numara Ülke ekonomisine ayrı bir imve kazandıracak İstanbul havaalanının örneği olduğu gibi. İlimizin temsilcileri sözcüleri tarihte hiç olmadığı bir şansı yakalamış farklı siyasi takıntılar hükmeden ilçemiz Doğubayazıt Türkiyesine katkı sunacak acil eylem planı hazırlanmalı. Sağlık personeli eğitim fiziki personel kamu hizmetleri tamamında özel ilgi göstermenizi rica temennisiyle bulunuyorum... Burda hak ihlali etmek istemiyorum. Ağrı ilimizin ilk iki dönem ak parti siyasi temsilcileri ve valileri buna benzer hizmetleri olmuştur… Saygılarımla ABDULLAH İLHAN

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor