İlginizi Çekebilir
KONAKLAYAN GÖÇERLER, KÜÇÜKBAŞ HAYVANLARDAN SÜT SAĞIMINA BAŞLADI
GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ'NDEKİ İLLERDEN SÜRÜLERİYLE DOĞU’YA GELEN GÖÇERLER, YAVRULARIN SÜTTEN KESİLMESİYLE KÜÇÜKBAŞ HAYVANLARDAN SÜT SAĞIMINA BAŞLADI.
Günlerce süren yolculuğun ardından Şenyayla Bölgesi'ne ulaşan göçerler, yaz boyunca konaklayacakları yaylalarda çadırlarını kurdu.
Sürülerini de bölgedeki verimli otlaklarda besleyen göçerler, kuzu ve oğlakların sütten kesilmesiyle küçükbaş hayvanlardan süt sağımını da yaptı.
Göçerler, sezon boyunca elde ettikleri sütten yaptıkları yoğurt, peynir ve tereyağını satarak geçimlerini sağlıyor.
Selam Tugay, yağışlar ve yavruların sütle beslenmesi nedeniyle sağıma yeni başladıklarını söyledi.
Kışın 5 ay Mardin'in Nusaybin ilçesi kırsalında kaldıklarını anlatan Tugay, şöyle konuştu:
"Havanın ısınmasıyla Doğu’nun serin yaylalarına geldik. Süt sağımına başladık. Sabah ve akşam sağım yapıyoruz. Elde ettiğimiz sütü peynir, yoğurt ve tereyağı yapıyoruz. Peyniri gelen mandıracılara satıyoruz. Burada 5 ay konaklayacağız. Hayvancılığı zor koşullarda yapıyoruz. Tek geçim kaynağımız bu. Yıl boyunca hayatımız böyle geçiyor. Sonbaharda koyunların doğum sezonu başladığı için tekrar Mardin'e gidiyoruz. Yazın serin olduğu için burayı tercih ediyoruz."(aa)

-
BIST 100
18679,25%0,53
-
DOLAR
45,37% 0,06
-
EURO
53,46% -0,11
-
GRAM ALTIN
6812,09% -0,91
-
Ç. ALTIN
10885,33% -0,58
Egazete
- Pazartesi 18.8 ° / 4.9 ° Güneşli
- Salı 19.9 ° / 5.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
- Çarşamba 19.3 ° / 5.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
Ağrı
11.05.2026
- İMSAK 03:10
- GÜNEŞ 04:51
- ÖĞLE 12:09
- İKİNDİ 16:01
- AKŞAM 19:18
- YATSI 20:51




