‘’Hüseyin bey, Kanal İstanbul Projesi Cumhuriyet tarihinin en büyük projesi olarak değerlendiriliyor, siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?’’
Nezir bey, Kanalın uzunluğu 40–45 km; genişliği yüzeyde 145–150 m, tabanda ise yaklaşık 125 m olacak. Suyun derinliği 25 m olacak.453 milyon metrekareye kurulması planlanan Yeni Şehir'in 30 milyon metrekaresini Kanal İstanbul oluşturmaktadır. Diğer alanlar 78 milyon metrekare ile havaalanı, 33 milyon metrekare ile Ispartakule ve Bahçeşehir, 108 milyon metrekare ile yollar, 167 milyon metrekare ile imar parselleri ve 37 milyon metrekaresi ise ortak yeşil alanlara ayrılmış devasa ölçekte bir proje olarak yüz yılın projesi olarak karşımızda durmaktadır. Gerçekleşmesi durumunda Cumhuriyet tarihinin en büyük projesine imza atılacaktır.
Hüseyin bey, Kanal İstanbul projesinin maliyeti ne kadardır? Yapımı kaç yıl sürecek?
Nezir bey, Kanalın projelendirmesinden sonra yapım maliyetini 15 milyar dolar olarak belirlediğini. Bu maliyetin de kanalın inşaatından önce yapılacak mevcut altyapıların yenilenmesi inşaatları işi ile 10 milyar dolar da kanalın kendi inşaat bedelini oluşturmaktadır.
Kanal İstanbul'a 2020'de kazma vurulursa, projenin 2025 sonu 2026 gibi tamamlanması beklenmektedir.
Hüseyin bey, Kanal İstanbul’dan Süveyş, Panama gibi gelir etmek mümkün mü?
Nezir bey, Süveyş’ten ortalama geçiş ücreti 307 bin, Panama’da 180 bin dolar. Panama Kanalı’ndan 2018 yılında 13 bin 795 gemi geçti. Bunlar 2 milyar 485 milyon dolar bıraktı. Yani geçen her gemi ortalama 180 bin dolar gelir bıraktı. Süveyş Kanalı’ndan 2018 yılında 18 bin 174 gemi geçti ve bunlar toplamda 5 milyar 585 milyon dolar geçiş ücreti ödedi. Buradaki gemi başına geçiş ücreti ise ortalama 307 bin dolar.
İstanbul Boğazı'ndan;
-1936'da ortalama 3.000 gemi geçmiştir.-Günümüzde ortalama 50.000 gemi geçmektedir.-2050 projeksiyonunda 78.000 gemi geçmesi öngörülmektedir. o 2070 projeksiyonunda 86.000 gemi geçmesi öngörülmektedir.
-Boğaz'ın emniyetli gemi geçişi kapasitesi yılda 25.000 olarak hesaplanmaktadır.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, yapılan hesaplamalara göre Kanal İstanbul’dan geçecek gemilerden alınacak toplam ücretin, yıllık asgari miktarı yaklaşık olarak 1 milyar dolar olacağını "68 bin kapasiteli kanaldan 50 bin gemi geçtiğinde yıllık 5 milyar dolar gelirimiz olacak, bu rakamlara gelecekte ulaşacağız." Diye yaptığı açıklamaya göre 5 milyar gelire ulaşılacak. Buradaki tek akıllarda kalan durum beleş geçme hakkına sahip gemilerden, yani her geçiş için 100 bin dolar nasıl alınacağı diyelim .
Hüseyin bey, Kanal İstanbul projesi ile yeni bir Dubai oluşacak diyebilir miyiz?
Nezir bey, Görüldüğü gibi kanal İstanbul yüzyılın projesi olacak, İstanbul'un finans acısından dünyada marka olan bir şehir olması ile birlikte kanal İstanbul’dan sonra Dubai ile mukayese edilemeyecek büyüklükte dünya finans hacminin kalbi konuma gelecektir. Kanal İstanbul Türkiye ye getirisi çok fazla olacak bir proje olacağı söylenmektedir. Kanal İstanbul ile İstanbul Avrupa yakası bir adaya dönüşecek bu durumda kıyı bankacılığı için şartlar oluşacaktır bu bile çok büyük bir nimet. Net olarak şunu ifade edilebilir, ’kanal İstanbul’’ ,İstanbul’a çok şey kazandıracak bu net olarak ortada durmaktadır
Hüseyin bey, Kanal İstanbul projesinin sizin de uzmanlık alanlarınızdan biri olan mimarı yapısı nasıl olmalıdır.
Nezir bey , öncelikle dikey yapılardan ziyade yatay mimarinin esas alındığı bir proje olmasını vatandaş olarak arzu etmekteyim. Doğanın korunduğu ,Teknolojinin nimetlerinden son derece istifade edildiği, insan huzur ve güvenliğini on planda tutan, İstanbul gibi bir kadim kentin kültürünü ve tarihini yansıtacak mimarı ile yapılmasının daha güzel olacağı kanısındayım. Yeni dünya düzeni mimarisinde doğayı tahrip edip, koca koca binalar dikmek modern bir şehir yapmak anlamına gelmiyor. Yeni dünya mimarisi doğayı koruyan, mimarileri daha modern şehir olarak
algılamaktadır. Kanal İstanbul etrafına kurulacak şehirleri yatan mimarinin tercih edildiği, doğayı koruyan, İstanbullun kültür ve medeniyetini barındıran şehir olarak inşa edilmesinin gerektiğini düşünüyorum. Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, "Kanal İstanbul Projesi'nde yatay mimari esas alınacak; insan ölçeğinde, kadim değerlerini koruyan çevre dostu ve aynı zamanda afet riskini bertaraf eden sağlıklı ve güvenli yaşam alanları planlanacaktır" sözlerini de desteklediğimi belirtmek isterim
Hüseyin bey, Kanal İstanbul projesi olası büyük istanbul depremini tetikleyeceği yönünde söylemler mevcut siz bu konuda ne düşünüyorsunuz.
Nezir bey maalesef ülkemizde Tv programlarında aynı yüzler değişik tartışma programlarına
Her işin uzmanı gibi çıkıp konuşturuluyor. Bir bakıyorsunuz aynı kişi aynı haftada farklı tv programlarında ,birinde dış istihbarat uzmanı, birinde ulasalar arası hukuk, bakıyorsunuz bazı yerlerde jeofizikçi uzmanı, neredeyse kadın doğum uzmanı olarak ta aynı kişiler konuşturulacak biz bu yalaka tayfasının dediklerine itibar etmemeliyiz. Deprem konusunda Türkiye’de yetkili kuruluş mevcut ve bu kuruluşun dediklerine itibar etme durumundayız.
Kanal İstanbul projesinin deprem konusunda negatif bir duruma neden olamayacağı belirten kurumun beyanını esas alırsak, kanal İstanbul projesi deprem konusunda negatif bir duruma neden olmayacağını söyleyebiliriz. Şunu belirmekte yarar var ,deprem doğal bir afettir bu afete karşı İstanbul’un hazır olduğunu söyleyemeyiz. Bir kaç ay önce küçük çapta gerçekleşen depremde dahi İstanbul’da tüm gsm operatörlerinin nasıl rezil bir alt yapıya sahip olduğunu bazı kamu binalarının dahi depreme dayanıksız binalar olduğunu gördük. Depremin şakası yok, İstanbul’da gerçekleşebilecek büyük depremlere karşı
İstanbul’u hazır hale getirmek için ivedilikle çalışılması gerektiğini de hatırlatmakta yarar görüyorum
Hüseyin bey kanal İstanbul hakkında genel bir değerlendirme yaptığınızda ne söylemek istersiniz.
Nezir Bey, Böylesine devasa büyüklükteki projelerin pozitif ve negatif etkileri her zaman vardır. Kanal İstanbul’un yapılması yada yapılmaması konusunda kendi görüşüm olarak ,doğayı koruyan, ülkeye fayda getiren dünya finans merkezi olmak için yapılıyorsa biz bunu destekliyoruz. Âmâ basit bazı insanların bu işi rant aracına dönüştürme, doğayı katletme, yeni beton şehir inşa etme arzusunda ise biz bunu istemiyoruz. Yapılacak kanal İstanbul projesine karşı çıkmadan veya desteklemeden öncelikle çet raporunu önünüze alıp okumalısınız ki fikir sahibi olabilesiniz.
Maalesef okuma konusunda çok tembeliz tv programlarına çıkan yandaş olarak tarif ettiğimiz birkaç kişinin sözüne bakarak fikir sahibi olarak beyanda bulunmayı tercih ediyoruz. Bu yanlış bir durum ve hakikaten bir işi uzmanlarına bırakarak onların değerlendirmelerine göre yorumlamak daha doğru ve akılcı olacaktır. Ben şahsi olarak şu anki bilgiler nazarında kanal İstanbul projesinin bu ülkeye çok şey kazandıracağı kanısındayım yapılır, yapılmaz yada bizim şuan desteklediğimiz durumun dışına çıkılması durumunda bizde tavrımızı ona göre belirleriz. Kanal İstanbul’un hayırlı olmasını temenni eder, size bu güzel sohbet için teşekkür ederim.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55
Ağrı
21.11.2024