Toplumsal barışı sağlamak adına eşit, adaletli ve kapsamlı bir düzenlemenin, meclis gündemine alınması gerektiğini belirten Araştırmacı Yazar Hüseyin Demir,‘Kalıcı Çözüm için Genel AF Düşünülmeli’ teklifinde bulundu.
Araştırmacı Yazar Hüseyin Demir,’ İzinleri 31 mayısta sona erecek Koronavirüs iznindeki açık cezaevi mahkumlarının, kapalı cezaevi mahkumlarının, eğitim hayatı sonlanan Öğrencilerin ve İcralar altında ezilen vatandaşların, sorunlarını kalıcı olarak çözüme ulaştıracak, yasal düzenlemeler hayata geçmelidir. ’dedi.
Binlerce Mahkum ve Ailelerinin Feryadı Duyulmalı!Koronavirüs izni sona eren 96 bin hükümlü için kalıcı çözüm sağlanmalı.
Koronavirüspandemisinden dolayı Nisan 2020'den bu yana açık cezaevlerinden evlerine gönderilen mahkumların, salgın izninin 31 Mayıs’ta sona ermesi ile cezaevlerine dönecek yaklaşık 90 bin mahkum ve mahkum ailelerinin,2 yıldır hiçbir suç unsuruna karışmadan kurdukları geleceğin kararmaması için kalıcı bir çözümün, acilen gündeme gelmesi gerektiğini belirten Araştırmacı Yazar Hüseyin Demir, ’Öncelikle hangi eksenden bakarsanız bakınız,2 yıl boyunca hiçbir suç unsuruna kararışımmış kişi, topluma adapte olmuş ve ıslan olmuş bir birey olarak tekrar cezaevlerine ıslah olması için gönderilmesi düşünülemez. Normal bireylerin bile yaşadığımız cağda düzenli bir hayat ve iş düzeni kurmakta zorlandığı içinden geçtiğimiz bu yıllarda, dezavantajı bir hayli yüksek mahkumiyet yaşamış insanların, topluma uyum içinde kurdukları veya kurmaya büyük emek harcayarak kurma aşamasında oldukları düzenin, tekrar cezaevlerine dönmeleri ile yıkıma uğrayacağıve bu durumun yaratacağı olumsuzluğun ne devlete nede millete bir fayda sağlamayacağı aşikardır. Bu insanlar bizim insanımız ve hayatlarını daim etmek için iş bulan, iş kuran ,aile sahibi olan, çocuk sahibi olan, ailesine bakma yükümlülüğü olan kişilerden ve bu yönde çaba sarf eden kişilerden oluştuğu gerçekliğiyle, mahkûm ve mahkum ailelerinin feryadına daha sağlıklı bir toplumun oluşmasına katkı vermek adına kulak verilmeli ve İzinleri 31 mayısta sona erecek Koronavirüs iznindeki açık cezaevi mahkumlarının tekrar cezaevlerine dönmemeleri için kalıcı bir çözüm, 31 mayıstan önce meclis gündemine gelmelidir.’ dedi.
Kalıcı Çözüm için Genel AF Düşünülmeli!
Yaklaşık 2 yıl önce hayata geçen ve 90 bin mahkumun faydalanarak özgürlüğüne kavuştuğu infaz düzenlemesinin, kapsamının dar ve geçici bir çözüm niteliği taşımasından dolayı, kalıcı bir çözüme ulaşılamadığının altını çizen Araştırmacı yazar Hüseyin Demir,’ Bugün ki tabloda toplam kapasitesi 275 binolan cezaevlerinde,Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü verilerine göre 314 bin 502 tutuklu ve hükümlü var. Bu tabloya bakıldığında doluluk oranı kapasitenin üzerinde olduğu gözükmekte ve 2 yıl önce yapılan infaz düzenlemesinin amacına ulaşacak ölçüde kapsamlı ve kesin çözüm barındırmadığı gözükmektedir. Kesin ve kalıcı çözüm için parça parça düzenlemeler yerine kalıcı, kapsamlı ve geleceğe yönelik top yekûn bir bakış acısı ile tüm unsurları içinde barındıracak ve sorunlara kesin çözümler getirecek yasal düzenlemelere ihtiyaç olduğu gözükmektedir. Yasal düzenlemelerin suça yönelmeleri azaltacak daha önce mahkumiyet yaşamış mahkumlar ile şuanda cezaevlerinde bulunan mahkumların topluma tam bir entegrasyon içinde hayatlarını daim edecekleri şekilde yaşam alanı oluşturulmasını kolaylaştıracak, ana fikirle hazırlanması çok önemlidir. Bu kapsamda daha önce çözüm için dar ve kapsamlı olan infaz düzenlemesi yerine, kalıcı çözüm, Toplumsal barışı sağlamak adına eşit, adaletli ve kapsamlı bir düzenlemenin hayata geçmesi ile birlikte adli sicil affını içinde barındırarak topluma uyumu kolaylaştıracak, açık ve kapalı cezaevlerindeki mahkûmlara ikinci bir hayat şansı tanıyan, icralar altında ezilen vatandaşları bu sıkıntıdan kurtaracak ve temiz sayfa ile ekonomik engelleri kaldıracak, eğitim hayatı sonlanan öğrencilere ikinci bir fırsat sunan, kamuda çalışanlara temiz bir sicil sunacak kalıcı çözüm için Genel AF Düşünülmelidir. ’dedi.
9293,99%2,90
34,48% 0,06
36,42% 0,23
2953,86% 0,65
4949,95% 0,45
Ağrı
21.11.2024