GENÇLERİN ÇOĞU ARTIK DOĞUBAYAZIT'TA EVLENEMİYOR...

 GENÇLERİN ÇOĞU ARTIK DOĞUBAYAZIT

Nezir Çelik

Geçmiş zamanda yaygın bir şekilde alınan ve daha sonra eleştiri konusu olan BAŞLIK, son yıllarda isim ve şekil değiştirerek yerini SÜT PARASI denen, ne olduğu belli olmayan bir uygulamaya bıraktı.

Evlenen kızlar için süt parası adı altında alınan paralar,  nerede ise başlık parasını ikiye katlamış durumda.

Hal böyle olunca da gençlerin çoğu artık Doğubayazıt'ta evlenemiyorlar, yüksek miktardaki süt parasını bulamayan gençler, çalışmak için gittikleri batı illerinden, ya da sosyal medya yoluyla hiç bir masrafa girmeden, süt parası ödemeden evlenmeyi tercih etmeye başladılar.

Doğubayazıt'ta, evliliklerde öyle masraflı bir gelenek oluşmuş ki; Nişan, haftalık, görme derken maliyet rakamı fazla kabarıyor ki, evlenen gençler ve aileleri, gerçekten zor durumlara düşüyorlar,  çoğu da düğünden sonra fakirleştirip muhtaç ve zor durumlara düşüyor.

Evliliklerde oluşan bu duruma, hem gençler hem de aileler tepkili. Evlenmek isteyen gençler eskisi gibi yerelde kız aramıyor, durumu düşük olanlar çalışmak için gittikleri batı illerinde evlenip oralara yerleşiyorlar.

Gelenek haline gelmek üzere olan bu uygulamadan vaz geçilmesini isteyen vatandaşlar, "Başlık parasını yıllar sonra ancak kaldırabildik. Süt parası ise ondan daha kötü. Böyle devam ederse kızlar evde kalır. Onun için bu uygulamayı acilen terk etmeliyiz" diye konuştular.

Kimi aileler 10 kelle kimi aileler 40 ila 50 kelle yani büyük cumhuriyet altını istiyor.

Bu dönemde en az olan yani 10 cumhuriyet altını şimdilerde 70 bin TL yapıyor.

Standartlarda 20 ila 30 cumhuriyet altını isteyenler var bu paranın 100 bin ila 200 bin arası değiştiğini bilmiyorlar herhalde. Düğün yapmak yuva kurmak demektir. Kurulan bu yuvaya destek olmak gerekir. Zaten düğün masrafları çok fazla bu gençlerin günahına vebaline girmemek gerekir.



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor