650 -900 DOLAYINDA DİYADİNLİ ABONE ZORDA.

650 -900 DOLAYINDA DİYADİNLİ ABONE  ZORDA.

JEOTERMAL ISITMADA MAĞDURİYET İDDİASI!!

21. DÖNEM AĞRI  MİLLETVEKİLİ NİDAİ SEVEN OLAYIN TAKİPÇİSİ…

Nezir Çelik 

Bilindiği gibi, Diyadin Jeotermalı çok ünlüdür. Jeotermal, kaplıca olarak bir taraftan şifa dağıtırken bir yandan da Diyadin ilçesini ısıtıyordu. 

Ancak bu sıralar, Devlet-özel sektör ortaklığıyla  gerçekleştirilen ısıtma projesine güvenen vatandaşların mağduriyeti söz konusu.

Çünkü Devletin güvencesiyle kurulan jeotermal ısıtma aboneliklerinin tek taraflı olarak iptal edilmesi gündemde.

Bu durum, bölgedeki yaklaşık 900 aboneyi derinden etkiliyor ve alternatif ısıtma sistemleri kurma zorunluluğu ile karşı karşıya bırakılıyorlar.

Proje başladığında, tamamı devlet eliyle işletilen  jeotermal ısıtma sistemi, bölge halkı için büyük bir umut kaynağı olmuştu. Daha sonraları özel sektörle ortaklaşa yürütülen  bu proje  Diyadin jeotermal tarafından A.Ş. 'ye dönüştürüldü. 

Hali hazırdaki yönetimi Özel sektorle birlikte Ağrı İl Valisi, Diyadin,Taşlıçay  kaymakamlıkları ve sözkonusu ilçe belediyeleri,Yönetim  kurulunu teşkil etmektedir.

Anılan Şirket, hizmet bedeli dışında herbir aboneden (altyapı hariç ),,M2 başına 7,5 Dolar karşılığı katkı payı adı altında ( ortalama 1100 M2 için 8000 Dolar cıvarında) nakit paralar alarak  kurduğu bu sistem, sürdürülebilir ve ekonomik bir ısınma çözümü sunuyordu.

Vatandaşlar, devletin güvencesine dayanarak bu büyük maliyetleri üstlenmiş ve sistemin uzun vadeli faydalarından yararlanmayı planlamışlardı. 

Ancak, firmada çalışanlarca; şimdi bu sözleşmelerin tek taraflı olarak feshedileceği ve abonelerin kendi alternatif ısıtma yollarını bulmaları gerektiği hususunu, mesaj ve yazılarla abonelere göndermek suretiyle halkı tedirgin ve  mağdur hale getirmekteler....

Mağdurlardan biri de 21. Dönem Ağrı Milletvekili  Sn.Nidai Seven. 

Seven’in iddiasına  göre:

Diyadin jeotermal yetkili/yetkisiz personel hukuku ciğnemekte, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Abonelik Sözleşmeleri Yönetmeliğine aykırı hareket ederek  Diyadin halkının özgür iradesine baskı kurmak , halkın yaşamını kısıtlamak suretiyle hukuksuz işlem yapmaktalar. 

Jeotermal satıcısı/sağlayıcısı tek taraflı fesih islemi yetkisi hukuken bulunmamaktadır.  Böyle keyfi ve tüketiciyi mağdur edecek  bir uygulamaya Çadır devletinde bile rastlanamaz. Bu tür  işlemlerin hukuki ve de cezai müeyidesi bulunduğu hususu gerek Anayasamızda ve gerekse kanunlarımızda mevcuttur...

Kaldı ki Isınma konusu Tüketici tercihidir.  Vatandaş İstedigi yerden,

İstediği hizmeti almakta serbestir. 

Firmanın abonelik sözleşmesini fesh etme gibi lüksü olamaz.  Vatandaşı tedirgin eden , yaşam hakkını tehdit eden sözde fesih yazılarının (bizce ) konuya ve mevzuata hakim olmayan, kişi ve kisilerce hazırlandığı kanaatindeyim. 

Ayrıca , Yapılan yeni binalarin Mimari projesi Gerek yapı ruhsatı aşamasında, gerekse kat mülkiyeti aşamasında  Belediye ruhsatlarına da "jeotermal ısıtmalı" kaydı da dercedilmiştir..

Diğer taraftan; Katkı payı olarak her metrekare başına 7,5 Dolar karsılığı Türk lirası, Firmanin TC Ziraat Bankası Diyadin şubesi hesaplarına da nakit olarak yatırılmıştır.

Bu hususlar çerçevesinde

Gerek Devleti temsilen Başta Sayın Valimizin (Diyadin'i ve halkını iyi bilen biri olarak)  ve  diğer yönetim kurulu üyelerinin Mülki  idare amiri ve Tüketici Heyeti Başkanı sıfatıyla bu hukuksuz işlemin kalkmasını ve mağduriyetimizin giderilmesini teminen ; Gereğini yapacaklarına dair inancımız ve güvenimiz sonsuzdur.

Türkiye Cumhuriyeti bir Sosyal-Hukuk devletidir. Hukuka Aykırı kimse vatandaşa zarar veremez

Diyadin’de bu durumda olan yaklaşık 650-900 civarında abone, yeni ısıtma sistemleri kurmak için tekrar büyük maliyetler üstlenmek zorunda kalacaklar.

Devlet güvencesiyle bu enerjiye yatırım yapan bu insanlar, şimdi bu yatırımların boşa gitme riskiyle karşı karşıya kalmış durumdalar.

21. Dönem Ağrı Milletvekili Sn.Nidai Seven şöyle diyor 

“ Jeotermal sistemlerin tek taraflı fesih işlemi  hukukta yeri olmamakla beraber, mevzuat çerçevesi içinde iptal edilmesi durumunda; yeni ısıtma sistemlerinin devlet veya ilgili şirket tarafından kurulması gerekiyor. 

Bu durum, vatandaşların mağduriyetini en aza indirgeyecek ve devlete olan güvenin sarsılmasını önleyecektir. 

Devletin ve ilgili şirketin, bu projeyi başlatırken verdikleri sözleri yerine getirerek, aboneliklere  devam etmesi, ancak dogal kaynağın sona ermesi halinde; yeni ısıtma sistemleri için gereken desteği sağlamaları büyük önem taşımaktadır”

Binaenaleyh, Diyadin ilçesinde yaşanan bu durum, devlet-özel sektör işbirliğiyle gerçekleştirilen projelerin ne denli hassas olduğunu ve vatandaşların bu projelere olan güveninin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor.

Devletin ve ilgili şirketin, vatandaşların haklarını koruyarak, bu mağduriyeti en kısa sürede gidermesi gerekmektedir.

Bu sayede, Diyadin halkı için sürdürülebilir ve güvenilir bir ısınma çözümü sağlanabilir ve devlet-vatandaş arasındaki güven bağı korunmuş olur.



Anahtar Kelimeler: - DOLAYINDA DİYADİNLİ ABONE ZORDA.
  • BIST 100

    8845,94%2,21
  • DOLAR

    34,23% 0,06
  • EURO

    37,04% 0,08
  • GRAM ALTIN

    3014,70% 0,76
  • Ç. ALTIN

    5004,16% 0,19

Egazete


  • Çarşamba 9.9 ° / -0.9 ° Güneşli
  • Perşembe 11.3 ° / 1.6 ° false
  • Cuma 11.7 ° / 3.4 ° Güneşli

Ağrı

23.10.2024

  • İMSAK 04:56
  • GÜNEŞ 06:20
  • ÖĞLE 11:57
  • İKİNDİ 14:56
  • AKŞAM 17:25
  • YATSI 18:43