İlginizi Çekebilir
45 yıllık Oltu taşı ustası Hali Aydın’a vefa
Erzurum’un Oltu ilçesinde yaklaşık 45 yıldır Oltu taşını binbir emekle işleyen Halis Aydın, mütevazı atölyesinde üretim yapmaya devam ediyor.
Vali Mustafa Çiftçi, Oltu taşı sanatına 45 yıldır emek veren, 63 yaşındaki usta Halis Aydın’ı atölyesinde ziyaret etti. Geleneksel yöntemlerle, büyük bir sabır ve göz nuruyla işlenen Oltu taşı ürünleri hakkında bilgi alan Vali Çiftçi, Oltu taşı işlemeciliğinin kültürel mirasımızdaki yeri ile bu kadim sanatın ustalık geleneğiyle gelecek nesillere aktarılmasının taşıdığı önemi vurguladı.
Göz nuru ve emekle ortaya çıkan eserler
İnsanoğlunun bilinen en eski süs eşyalarından olan Oltu taşı, Erzurum’un Oltu ilçesinde yöre insanının emeği ile yer altından binbir güçlükle çıkarılıyor. Taşın saklanması ve şekil verilmesi de ayrı bir özen ve emek gerektiriyor. Her usta bir heykeltıraş titizliğinde çalışıyor ve yumuşak Oltu taşını çifte su verilmiş bıçakla yontup zımparalayarak şekil veriyor. Tebeşir tozu ve zeytinyağı ile cilalanan taşlar, kolyeden küpeye, sigaralıktan yüzüğe pek çok süs eşyasına dönüşüyor. Topraktan çıktığında çok yumuşak olmasına rağmen hava ile temas ettiğinde hemen sertleşiyor. Bu yüzden de galeriden çıkıp cilalanana kadar mutlaka nemli ortamda saklanıyor. Büyük emekle çıkarılan bu maden küçük atölyelere gönderiliyor. Atölyelerde, tasarlanan süs eşyalarına göre sınıflandırılan maden, el çarkı ile işleniyor.

-
BIST 100
18581,31%0,24
-
DOLAR
45,34% 0,00
-
EURO
53,36% -0,25
-
GRAM ALTIN
6834,80% -0,58
-
Ç. ALTIN
10946,09% 0,00
Egazete
- Pazartesi 18.8 ° / 4.9 ° Güneşli
- Salı 19.9 ° / 5.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
Ağrı
11.05.2026
- İMSAK 03:10
- GÜNEŞ 04:51
- ÖĞLE 12:09
- İKİNDİ 16:01
- AKŞAM 19:18
- YATSI 20:51




