"4. Uluslararası Ağrı Dağı ve Nuh´un Gemisi Sempozyumu"nda GÖÇ VURGUSU?

.

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ), Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Faruk Kaya, "İstihdam imkanları başta olmak üzere, nüfusu yerinde tutacak şartların sağlanması halinde Ağrı ilindeki kentsel nüfus oranının bugünkünden çok daha yüksek olabileceğini söylemek mümkündür. Çünkü Ağrı´dan dışarıya yönelik göçlerin büyük bir kısmı ekonomik kökenlidir" dedi.

Ağrı Valiliği ve Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesinin (AİÇÜ) ortaklaşa düzenlendiği "4. Uluslararası Ağrı Dağı ve Nuh´un Gemisi Sempozyumu"nun 2´inci günü AİÇÜ Selçuklu Konferans Salonunda devam etti.

Kaya, "Ağrı İlinin Göç Analizi" konulu sunduğu bildiride, göçün Ağrı ilinin sosyo-ekonomik gelişimi üzerindeki olumsuz yansımalarını ve alınması gereken önlemleri anlattı.

Ağrı´nın 1990 yılından sonra kademeli göç olgusunun yoğun olarak yaşandığı illerden biri olduğunu belirten Kaya, "Ağrı ili, nüfusu, gelişimi, sosyal ve ekonomik nitelikleri bakımından Doğu Anadolu Bölgesi´nin nüfusuna ait genel özellikleri yansıtır. İl genelinde ekonomik faaliyetleri önemli ölçüde kısıtlayan iklim ve topografya koşullarının yanı sıra sosyal ve kültürel geri kalmışlık da hızla artan nüfusun göç etmesinde etkili olmaktadır." dedi.

Ağrı´da ikamet eden 542 bin 255 kişinin 43 bin 369´unun başka il nüfusuna kayıtlı olduğunu ifade eden Kaya, şöyle konuştu:

"Ağrı nüfusuna kayıtlı 611 bin 860 kişi gibi çok önemli bir nüfus kitlesi de diğer illerde ikamet etmektedir. Başka bir anlatımla, Ağrı´nın ülke içindeki diğer illerden aldığı göç 43 bin 369 kişi iken verdiği göç 611 bin 860 kişi gibi oldukça yüksek bir sayıdır. Yani Ağrı ili iç göçlerle aldığı nüfusun yaklaşık 14 katı kadar bir nüfusu diğer illere göç yoluyla vermiştir. Ağrı ilindeki nüfusun eğitim durumu incelenmesinde dikkate alınması gereken hususlardan biri de, ilin aldığı ve verdiği göç miktarıdır. Bu durum nüfusun hem eğitim yapısı üzerinde hem de okur yazar oranları üzerinde önemli ölçüde etkili olmaktadır. İstihdam imkanları başta olmak üzere, nüfusu yerinde tutacak şartların sağlanması halinde Ağrı ilindeki kentsel nüfus oranının bugünkünden çok daha yüksek olabileceğini söylemek mümkündür. Çünkü Ağrı´dan dışarıya yönelik göçlerin büyük bir kısmı ekonomik kökenlidir. Bu göçleri engellemek ildeki potansiyelleri harekete geçirerek istihdamı arttırmakla mümkündür."(AA)



HUSEYİN MEMİŞ
10.04.2018 15:12:05
HZ. NUHUN GEMİSİ AĞRI DAĞININ YANINDAN HAREKETE GEÇMEDEN ÖNCE KANİKORK KÖYÜNDE UERİN ALTINDAN BİRDEN BİRE BİR SU KAYNAĞI AÇILMIŞ. AĞRI DAĞI ÜZERİNDEKİ BULUTLAR YOĞUNLAŞIP ŞİMŞEK GÜRÜLTÜLERİ EŞLİĞİNDE YAĞMUR YAĞMIŞ. YAĞMIŞ DA MÜBAREK HİÇ DURMAMIŞ. DERKEN GEMİ HAVAYA KALKMIŞ. BUNU GÖREN TELÇEKERLİLER "SÜNHANELLAH!" DEMİŞLER. O DENELE ORAYA SÜNHAN ADI VERİLMİŞ. İNSANLAR SULARIN YÜKSELDİĞİNİ GÖRÜCÜNCE TEPELERE KAÇMIŞLAR. BİRİSİ ORADA DEMİŞ Kİ KAÇMANIN FAYDASI YOK. GELİN MAHŞER TEPESİNE ÇIKALIM. TIPKI MAHŞER MEYDANINDA TOPLANIRMIŞ GİBİ MEŞAR TEPESİNDEKİ MEYDANDA TOPLANMIŞLAR. BİNEN BİNMİŞ,BİNMEYEN DE BOĞULMUŞ. BÖYLECE TUFAN BAŞLAMIŞ. GEMİ DÜNYAYI GEZİP DOLAŞMIŞ, YİNE GERİ DÖNMÜŞ. SULAR DA KESİLMEYE BAŞLAMIŞ. GEMİ AĞRI DAĞI TEPESİNE OTURMUŞ. HZ. NUH ÇOCUKLARINI VE MÜMİNLERİ AŞAĞIYA İNDİRMİŞ. EVLATLARINI BİR KÖYE YERLEŞTİRMİŞ, KÖYÜN TÜM AHALİSİ PEYGAMBER TORUNU OLDUĞU İÇİN ONLARA ŞEYH XULİ ADI VERİLMİŞ. ÇÜNKÜ ZAMANLA ÇOĞALMIŞLAR TOPRAK GİBİ ARTMIŞLAR. MÜMİNLERİ BİRAZ KENARINDAKİŞ BİR BÖLGEYE YERLEŞTİMİŞ. ONLAR TARIM İLE UĞRAŞMIŞLAR. BU NEDENLE ONLARIN YAŞADIĞI YERE ÇİFTLİK ADI VERİLMİŞ. KOYUNLAR BİRAZ İLERİYE GÖTÜRÜLMÜŞ. ORANI OTU BOL VE VERİMLİ OLDUĞU İÇİN İYİ BESLENMİŞLER. ORAYA DA GİRBERAN ADI VERİLMİŞ. İNEKLERİ DE AĞRI DAĞINA YAKIN BİR OVAYA GÖTÜRMÜŞLER, ORAYA DA İNEK ADI VERMİŞLER. YAFES´İN TORUNLARINI ÇİFTLİK KÖYÜNÜN BİR KAÇ KİLOMETRE YANINA GÖNDERMİŞLER, ORAYA DA TÜRKMEN ADI VERİLMİŞ. AMCA OĞULLARI DA KOYUNLARIN TÜY VE YÜNLERİNDEN KEÇE YAPMIŞLAR, ONLARA KEÇELİ, YAŞADIKLARI YERE HALLAC ADI VERMİŞLER. ZAMANLA VEFAT EDENLER OLMUŞ, ONLARI AĞRI DAĞININ YANINDAKİ BİR CEBELE (DAĞA) DEFNETMİŞLER, HOCALARININ MEZARI ÜZERİNE KÜMBET YAPMIŞLAR VE BU SEBEPLE ORAYA DA CEBEKÜMBET ADI VERMİŞLER. KADINLAR DA ÇAMAŞIR YIKAMAK İÇİN DAĞIN KENARINDA TENHA BİR YERE GİDİP GELDİKLERİNDE ÖRTÜNEREK GİDİP GELDİKLERİ İÇİN O BÖLGEYE DE ÖRTÜLÜ ADI VERMİŞLER. BÖYLECE TUFANDAN SONRA DÜNYANIN İLK TOPLUMU VE SOSYAL SINIFLARI OLUŞMUŞ, DÜNYA TARİHİNDE İLK YERLEŞİM MERKEZLERİ OLARAK ŞEYHXULİ, ÖRTÜLÜ, ÇİFTLİK, TÜRKMEN, SÜBHAN, MEŞAR, KANİKORK, CEBEKÜMBET KÖYLERİ KURULMUŞ. İŞTE BÜTÜN İNSANLAR BU KÖYLERDEN GÖÇ EDEREK DÜNYANIN DEĞİŞİK YERLERİNE AKIN AKIN YAYILMIŞLAR. ÖRNEĞİN GÜRCÜLER GÜRCÜBULAKTAN DÜNYAYA YAYILMIŞLAR. TÜRKLER TÜRKMEN KÖYÜNDEN HEM ORTAASYAYA HEM DE ANADOLUYA YAYILMIŞLAR. ARAPLAR ŞEYHXULİ´DEN IRAK, SURİYE, ARABİSTAN, YEMEN DERKEN TÜM DÜNYAYA YAYILMIŞLAR. AĞRI DAĞININ ÇEVRESİNDE KALANLAR İSE DÖRT MEVSİM KARLARA BASILIP KART KURT SESLERİ ÇIKARDIKLARI İÇİN AĞRI DAĞININ ETRAFINDAKİ ÜLKELERDE KALMIŞLARDIR.

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor