Eleşkirt?te Osmanlılardan kalan 326 Yıllık Camii Yıllara Meydan Okuyor
Osmanlılardan kalan Ağrının Eleşkirt ilçesine bağlı Toprakkale köyündeki 326 yıllık tarihi camii yıllara meydan okuyor.
Osmanlılardan kalan Ağrının Eleşkirt ilçesine bağlı Toprakkale köyündeki 326 yıllık tarihi camii yıllara meydan okuyor.
Doğubayazıt?ta bulunan ishakpaşa sarayını yapan mimar tarafından yapıldığı söylenen Tarihi Toprakkale Camisi Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 1963 yılında Çatısı onarım görmüştür. Köylüler tarafından ise aynı yıllarda taş alçıyala sıvandığı ancak 1963 ten beri onarım görmemiştir.
Etrafı dönemin paşaları ve beylerbeyi mezarlarıyla kaplı olan Tarihi toprakkale camii avlusu çöktüğü için köylüler tarafından üzeri naylon branda ile kaplanarak içeriye su ve kar birikintileri girmesi engelenmiş.fakat caminin bazı yerlerinde sıvaları dökülerek pencereleri kırık durumdaki tarihi camiye Eleşkirt kaymakamı devreye geçerek yetkili kurumlara durumu bildirip tadilatı yapılacağını söyledi.
Eleşkirt kaymakamı Hakan Ezgi?den aldığım bilgiye göre mühendisler tarafından incelenen camii bölge merkezi van ilinde bulunan ? Van Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü ?ne gerekli bilgiler sunulmuştur yapım izini çıktıktan sonra en kısa süre içerisinde tarihi camimizi inşallah tadilatını yapacağız diye belirtti.
Köy halkından olan Ak parti Ağrı il meclis üyesi Naim Tekin ile yaptığım röportajda camimiz sit(korunması gereken yer) alanı olduğu için yetkililerden başka kimse onarım yapamıyor. Camimiz 326 yıl geçmesine rağmen dim dik ayakta ama onarıma ihtiyacı var diyerek caminin tarihi hakkında bazı bilgiler verdi.
Tekin: köyümüz yaklaşık 350 hanedir 3 camimiz vardır bunlardan biride tarihi toprakkale camisidir. İbadete açık olan köyün ilk camisi köylüler tarafından ayrı bir manevi havası olduğu için çok sevilmekte. Toprakkale Köyü?ndeki bu camiyi Abdülakif Oğlu Mirza Bey 1687 yılında isak paşa sarayını yapan mimar tarafından yapıldığı söylenmekte.
Caminin hemen yanında evi bulunun Ahmet Matara ise Osmanlılardan kalan bu mirası yani dedelerimizin yadigârı bu güzel camiye yetkilerin sahip çıkmasını istiyoruz dedi. İnşallah bu yıl tadilatı yapılır dedi.
Köyün adını kuzey üst taraflarından yer alan doğal bir tepe üzerine kurulu kaleden alan Toprakkale. Halk arasında "keli","kale" diye bilinmektedir.1926 Yılına kadar esas ilçe merkezi burasıdır. Daha sonra Trabzon İran transit yolu Eleşkirt ten(zetkan) geçince ilçe merkezi buraya taşınmıştır. Köy eskilen Eleşkirt havzasının en büyük yerleşim birimlerinden. Tarihi MÖ ye kadar varır. Medler ve Persler bu coğrafyada hüküm sürmüşler.
Kare planlı, 12,5x12,5 m. ölçüsündeki caminin üzeri, 8.20 m. çapında tromplu sekizgen kasnaklı bir kubbe ile örtülmüştür. Caminin içerisi duvarlardaki altı, kubbe kasnağındaki dört pencere ile aydınlatılmıştır. Duvarlar köşelerde ve giriş kapısı, pencere kenarlarında kesme taştan, diğer bölümleri de moloz taştan yapılmıştır. 14 ahşap sütunun taşıdığı son cemaat yerinin büyük bir kısmı geç devirlerde onarılmıştır. Tarihi toprakkale camisi usta eller tarafından tekrar onarılmayı bekliyor. (Y.A)