Koca bir yılı daha geride bıraktık.2012 yılı da tıpkı diğer yıllar gibi adeta elimizden uçup gitti. Bu nedenle Doğubayazıt ve Ağrı?yı yönetenler 2012 yılının muhasebesini mutlaka yapmalıdırlar.
Mehmet Koç Yazıyor
Böylece 2012 de yapılan ihmal ve hatalar 2013?de tekrarlanmaz dolayısıyla 2013 yılı en iyi bir şekilde değerlendirilir.
Hemşerilerimize doğrudan hizmet götürmekle yetkili iki kuruluş var. Bunlar, Ağrı Valiliği(Özel İdare) ve Doğubayazıt Belediyesidir. Ayrıca Tugay Komutanlığı ve Cumhuriyet Başsavcılığı gibi makamlar da ağırlıklarını koymak suretiyle eğitim, temizlik, ağaçlandırma gibi bir takım sosyal hizmetlere öncülük edebilirler.
Esasında yerel yönetim dendiğinde ilk akla gelen belediyelerdir. Hukuken valilikler( özel idareler) de belediyeler gibi yerel idare oldukları halde halkın büyük çoğunluğu bunu çok iyi bilmiyor, dolayısıyla halk valileri seçmediği için valiliklerden fazla bir şey beklemiyor.
O nedenle merkezi idareye bağlı bulunan valilik, dolayısıyla kaymakamlıkların yaptıkları hizmetler, daha çok merkezi idarenin talimatları doğrultusunda yapıldığı sanılıyor. Bir başka ifade ile Özel İdarelerin edem-i merkeziyet yetkisi tam olarak kurumlaşmamıştır.
Birer yerel idare olan Doğubayazıt Belediyesi ve Ağrı Özel İdaresinin 2012 yılında rutinin dışında yaptığı ya da yapamadığı hizmetleri bir faaliyet raporu şeklinde halkın bilgisine sunmalı ve bir yerde halktan ibrasını istemelidir. Daha açık bir ifade ile her iki yerel kurum da yaptıkları ve yapamadıkları hizmetler hakkında halka bilgi vermelidir. Bu uygulamayı hükümetler yaptığına göre yerel idarelerimiz de bu şeffaflığı pek ala yapabilirler.
Rutinin dışında diyorum çünkü mutat olarak yapılan temizlik ve su hizmetleri ile mevcut köy yollarının bakım-onarımı standart hizmetlerdir. Bu standart çalışmaların yeni bir hizmet olarak takdim edilmesi yanıltıcı ve yanlış olur.
Görüldüğü kadarıyla Ağrı Özel İdaresi; yaptım yapacağım reklamı dışında 2012 yılında kayda değer bir faaliyet göstermedi. Bir yerde küçük bir faaliyet yapmış olsa bile bunu da diktiği tabelalarla reklam ediyor.
Doğubayazıt Belediyesi de 2012?yi heba etmiştir. O nedenle 2012 yılındaki gerilemenin yeniden yaşanmamsı için yerel makamlarımızın 2013 yılı hedeflerini belirleyip şimdiden açıklamaları gerekir.
Ağrı valiliği ve Doğubayazıt Belediyesi 2013 yılında hangi yatırım ve hizmetleri yapacaklarsa, bunu yılın başında halka deklere etmeleri gerekir. Dolayısıyla halk da 2013 yılında kendisine sunulacak hizmetlerden haberdar olmuş olur.
Bu şekil bir çalışma halkın katkı ve denetimini ön plana çıkarmakta, programda bir aksama olduğunda halk yönetenlerden demokratik yollardan hesap sorulabilmektedir.
Bu yöntemlerle hizmet eden özde demokrat yöneticiler çoğaldığı vakit sorun ve sıkıntılar azalır.