17-18-19 TEMMUZDA AĞRI DAĞI'NDA 3200 RAKIMDA ÇÖP TOPLANACAK

17-18-19 TEMMUZDA AĞRI DAĞI

Nezir ÇELİK

Doğubayazıt Nuh'un Gemisi Arama Kurtarma Derneği (DNAK), Türkiye'nin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı'nda 3200 rakımda çöp toplama etkinliği düzenlenecek. Etkinlik, 17-18-19 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Doğubayazıt Nuh'un Gemisi Arama Kurtarma Derneği (DNAK) Başkanı Ahmet Ertuğrul, yaptığı açıklamada, Ağrı Dağı'nın her yıl binlerce dağcı tarafından ziyaret edildiğini, ancak bazı dağcıların çevre bilinci olmadan dağda çöp bıraktığını söyledi. Ertuğrul, "Ağrı Dağı, ülkemizin ve dünyanın en güzel dağlarından biridir. Ancak maalesef bu dağda çok fazla kirlilik var. Sigara paketi, poşet, yemek artıkları, pet şişeler ve konserve kutuları gibi çöpler dağın her yerine yayılmış durumda. Bu durum hem doğaya hem de dağcılara zarar veriyor. Biz de DNAK olarak bu soruna duyarsız kalamadık ve Ağrı Dağı'nda çöp toplama etkinliği düzenlemeye karar verdik." dedi.

Ertuğrul, etkinliğe ülkenin farklı şehirlerinden gelen doğaseverlerin de katılacağını belirterek, "Etkinliğimiz 'Ağrı Dağı Yüksek İrtifa, Temiz Doğa Temiz Toplum' sloganıyla yapılacak. Amacımız hem Ağrı Dağı'nı temizlemek hem de çevre bilincini artırmak. Etkinlik kapsamında 3200 rakımda bulunan kamplarda ve çevresinde çöp toplayacağız. Çöpleri özel poşetlere koyarak aşağı indireceğiz. Bu şekilde hem dağı temizlemiş olacağız hem de diğer dağcılara örnek olacağız." diye konuştu.

Başkan Ahmet Ertuğrul (Paraşüt); “açıkçası Bu dağlarda yıllardır tırmanış gerçekleştiriyor. Her yıl herkez ne çöp varsa buralara bırakıp gidiyor. Çok acı bir tablo” dedi.

ÖTE YANDAN,

AĞRI DAĞI'NA GÜVENLİ TIRMANIŞIN ADRESİ: YEREL DAĞ REHBERLERİ

Doğubayazıt Nuh'un Gemisi Arama Kurtarma Derneği Başkanı Ahmet Ertuğrul, yerel dağ rehberlerinin önemine değinerek, bunların bölgeyi ve Ağrı Dağı'ndaki şartları en iyi bilen kişiler olduğunu söyledi.

Doğubayazıt Nuh'un Gemisi Arama Kurtarma Derneği Başkanı Ahmet Ertuğrul, yerel dağ rehberlerinin önemine değinerek, bunların bölgeyi ve Ağrı Dağı'ndaki şartları en iyi bilen kişiler olduğunu söyledi.

Başkan Ertuğrul, Ağrı Dağı'na yapılacak tırmanışlarda alınması gereken önlemlerin önemine değindi. Ertuğrul, "Ağrı Dağı'na tırmanan 3 İranlı dağcıdan biri olan Ekber Helil (47), zirve dönüşü sırasında düşerek hayatını kaybetmişti. Bu olay, Türkiye'nin çatısı olarak bilinen Ağrı Dağı'na yapılan tırmanışların zorluklarını bir kez daha gözler önüne serdi. Helil'in hayatını kaybetmesi, dağcılık camiasında büyük üzüntü oluştururken, yerel dağ rehberlerinin önemini de bir kez daha gözler önüne serdi" dedi.

Yerel dağ rehberlerinin bölgeyi ve dağdaki şartları en iyi bilen kişiler olduğunu vurgulayan Ertuğrul, "Bir kez daha anlaşılıyor ki Ağrı Dağı'na tırmanışlarda gerekli önlemlerin alınması ve bölgedeki sertifikalı yerel dağ rehberlerinin önemini gözler önüne seriyor. Ağrı Dağı tırmanışlarının sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi, bölgeyi ve dağdaki havayı bilen yerel rehberlerin önemini ortaya koydu. Tırmanış izinleri alındığı zaman derneğimize haber verilmesi, bu anlamda tırmanışa geçenlerin olumsuz bir durumda ilk yardımlarına koşabilmeliyiz" şeklinde konuştu.



Anahtar Kelimeler: -- TEMMUZDA ' RAKIMDA TOPLANACAK
  • BIST 100

    10663,99%1,69
  • DOLAR

    32,87% 0,19
  • EURO

    35,34% 0,76
  • GRAM ALTIN

    2453,59% 1,20
  • Ç. ALTIN

    3953,44% -0,05

Egazete


  • Perşembe 25.3 ° / 7.9 ° Güneşli
  • Cuma 25.7 ° / 9.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 27 ° / 10.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

27.06.2024

  • İMSAK 03:27
  • GÜNEŞ 05:27
  • ÖĞLE 13:12
  • İKİNDİ 17:12
  • AKŞAM 20:47
  • YATSI 22:38