GAZETECİ AHMET GENÇ: ESKİDEN GAZETECİLİĞİN TADINI ALARAK BU MESLEĞİ YAPIYORDUK

    GAZETECİ AHMET GENÇ: ESKİDEN GAZETECİLİĞİN TADINI ALARAK BU MESLEĞİ YAPIYORDUK

.

Gazeteci Ahmet Genç, ?Eskiden internet döneminin oluşmadığı, gazeteciliğin zorluk mertebesinde yaşandığı, data hattıyla görüntülerin gönderildiği, internetin değerli olduğu ve görüntülerin kasetlerle Erzurum´a, Van´a yani en yakın data birimine gönderildiği ve fotoğrafların tap ettirildiği bu eski dönemde gazeteciliğin tadını alarak bu mesleği yapıyorduk.? dedi

Ahmet Genç, 1980 yılında Ağrı´da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Ağrı´da tamamladı. Eskişehir Anadolu Üniversitesi´nde Medya ve İletişim Bölümünü okudu. 1998 yılında ?Ağrı 2000´ adlı dergi ile gazetecilik serüveni başladı. 2000 yılında Van´da İhlas Haber Ajansı  (İHA) muhabiri olarak ajans haberciliğine başladı. Memleketi Ağrı´da İHA temsilciliği yaptı. 2004 yılında Ağrı Radyo ve Televizyonu (ART- Kanal04) Genel Müdürlüğü görevini 2 yıl yürüttü. 2009 yılında İHA muhabirliğinin yanı sıra Ağrı Belediyesi Basın Danışmanlığı görevini yaptı. 2010 yılında Ağrı Onur FM radyosunu medya grubu bünyesine katarak çalışmalarına devam etti. Ağrı Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulunda birçok görevde bulunan Ahmet Genç, Doğu Anadolu Gazeteciler Federasyonu Denetleme Kurulu Başkanlığı ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu onur kurulu üyesi. Genç, 3 yıl boyunca Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti tarafından yılın gazetecisi seçildi. 2011 yılında kendi şirketi olan Genç Anadolu Ltd. Şti. ile matbaa ve reklam tesisini kurdu. Gazeteci Ahmet Genç, 2011 yılında Ağrı Genç Anadolu, 2012 yılında Ağrı Hayat adlı günlük gazetelerini yayın hayatına başlattı. 2013 yılında da Türkiye Spor Yazarları Derneği İl Temsilciliğine atandı. Tecrübeli gazeteci, halen kendi şirketi ve günlük gazetelerinin başında basın hayatına devam ediyor. Ahmet Genç ile Ağrı´da gazeteciliği ve yerel haberciliğin sorunlarını konuştuk. Samimi cevaplar veren Genç, önemli tespitlerini de paylaştı.

?Ağrı´yı tanıyabilir miyiz??

?Ağrı 570 bin nüfuslu Türkiye´nin en geri kalmış illerinden biri. Dolayısıyla sorun ve sıkıntıların da en üst noktaya ulaştığı ve acil çözümler bekleyen bir il. Ağrı´da yapılması gereken çok iş var. Sosyal donatı alanları, özellikle şehrin gelişimi bakımından, dışarıdan gelen birçok kişi şehirdeki eksiklikleri hissedebiliyor ama Ağrı´dakiler gözü alıştığı için pek bu eksikliği hissedemiyorlar. Özellikle Ağrı´dan büyükşehirlere, yine köylerden de Ağrı şehir merkezine göç oldukça fazla. Bu şehrin yerlileri başta İstanbul ve Bursa olmak üzere Türkiye´nin değişik kentlerine giderek buralarda yaşamayı tercih ediyorlar. Bu kişilerden boşalan evlere de köylerden gelen vatandaşlarımız yerleşiyor. Bu şehirleşme sıkıntısı yaşanan sıkıntıların başında geliyor. Ağrılılar bu konuda acil çözüm önerileri ve kalkınma hamlelerini bekliyor.  İl merkezindeki esnaflar iş yerlerini büyütme adına devletten hamleler bekliyorlar.?

?Herkes gazeteci olabiliyor ama herkes kendini ispat edemiyor´

?Ağrı´da gazetecilik??

?Ağrı´da gazetecilik zor şartlar altında yapılan bir meslek. Hem işe girmesi kolay hem de kendisini ispat etmesi zor bir meslek. Bugün herhangi bir iş yapmayan, kahve köşelerinde oturan herhangi bir genci, anında görüştüğünüzde gazetecilik mesleğine başlatabiliyorsunuz. Bu kadar basit ama bu mesleği öğrenmesi, kendini ispat etmesi, gazeteci olması bir o kadar zor. Bu yüzden herkesin gazeteci olduğu ama herkesin kendini ispat edemediği bir meslek. İlde sorun ve sıkıntılar çok olunca gazetecilere de ekmek daha çok oluyor. Ağrı Devlet Hastanesine gittiğiniz zaman istediğiniz kadar haber yapma imkanı bulabilirsiniz. Yine şehrin birçok noktasında haber mantalitesi ile baktığınızda istediğiniz her şeyi habere çevirebiliyorsunuz. Yine soğuk bir memleket olduğu için hastaların şehir merkezine nakli ve bölgedeki tabii olaylar gazeteciler için önemli haber vesilesi. Bu bakımdan da haber malzemesinin bol bir o kadarda zor olduğu özellikle feodal yapının halen egemenliğini sürdüğü bir memlekette yaşıyoruz. Bu yüzden de tabi ki bu yapı gazetecilik mesleğinin zorluğuna işaret ediyor. Siyasal ikilemlere de baktığımız zamanda gazeteciler zor anlar yaşayabiliyorlar. Bir bakıma da ildeki durumu düşük olan, fakir vatandaşlarımızın da haberleriyle manevi hazzın doruklara ulaşıldığı bir meslek. Gazeteci arkadaşlar yaptıkları haberlerle çözüm noktası anlamında sevinçli anlar yaşıyorlar. Birçok kez de buna şahit olduk.?

?Ağrı´da sarı basın kartına sahip tek kişiniz bildiğim kadarıyla? Yıllar önce çok sayıda özel haber yapıyordunuz ve haberleriniz birçok televizyon kanalında dönüyordu. Hatta Ağrı ile ilgili bir sıcak gelişme olduğunda telefonla canlı yayın bağlantıları yapıyorsunuz. Son yıllarda sizi sahada göremiyoruz??

?İl merkezinde sarı basın kartına sahibim. Aynı zamanda benim yazı işleri müdürümde sarı basın kartı aldı. Onunla beraber il merkezinde görev yapıyoruz. Söylediğiniz gibi geçmiş yıllarda alanlardaydık, çok sayıda özel haber çalışması yapıyorduk. Eskiden internet döneminin oluşmadığı, gazeteciliğin zorluk mertebesinde yaşandığı, data hattıyla görüntülerin gönderildiği, internetin değerli olduğu, sınırsız olmadığı ve görüntülerin kasetlerle Erzurum´a, Van´a yani en yakın data birimine gönderildiği ve fotoğrafların tap ettirildiği dönemde gazeteciliğin tadını alarak bu mesleği yapıyorduk. Her gün yaptığımız haberleri görmek için bir sonraki günü bekliyorduk ve çıkan haberleri bütün gazeteleri kontrol etmek suretiyle büyük bir heyecanla bakıyorduk ama internetin gelişimiyle beraber tabiri caiz ise herkesin gazeteci olduğu bir dönemi yaşamaya başladık. Özellikle akıllı telefonların çıkmasıyla beraber; herkesin fotoğraf çektiği, görüntü çektiği ve en yakın basın kuruluşuna fotoğraf ve görüntüyü ulaştırdığı bir döneme gelmeye başladık. Tabi bu dönem artıları ve eksileri beraberinde getirdi. Birçok gazeteciyi Türkiye kazandı. Tabiri caizse memleketteki bakkalı, kasabı, manavı bile gazeteci oldu.?

?Bu durumun dezavantajları??

?Bunun dezavantajı da birçok gazeteci arkadaşımız bizim gibi köşelerine çekilmek zorunda kaldılar. Yani il merkezinde okuma yazması bile olmayan, eğitim seviyesi gazeteciliği kaldıramayacak, fotoğraf gözü, görüntü gözü olmayacak birçok vatandaşımız bu mesleği tercih ettiler. Bununda artısını eksisini hesaplayarak biraz daha köşeye çekilmenin uygun olacağını düşündük. Ama yine özel haber çalışmaları ve İhlas Haber Ajansının il temsilciliği görevi hasebiyle önemli olaylarda telefon bağlantılarıyla vatandaşlarımızı ve halkımızı bilgilendirmeye devam ediyoruz. Yine her hafta TRT Erzurum Radyosunda Ağrı gündemini değerlendirmeye devam ediyoruz. Önemli olaylarda İhlas Haber Ajansıyla gönül bağımız devam ediyor.?

 ?İnternetin yaygınlaşması yerel gazeteleri de vurdu´

?Özellikle küçük şehirlerde gazete okuma alışkanlığının düşük seviyelerde olduğunu biliyoruz. Bu yerel gazetelere de yansıyor. Sizce yerel gazetelerin en büyük sorunu nedir??

?Yerel gazetelerin en büyük sorunlarından biri sizin de bahsettiğiniz gibi okuyucu problemi. İkincisi de kalifiye eleman sıkıntısı. Büyük zorluklarla oluşturduğunuz gazetenin hem baskı süreci hem dağıtım süreci sıkıntılarla oluşuyor. Her gün sabah erken saatlerde birinci etap haber avına çıkıyorsunuz. Muhabir arkadaşlarımız gün boyu haber çalışmasına çıkarak gazetenin iç sayfalarını doldurmaya çalışıyorlar. Anadolu Ajansı ve İhlas Haber Ajansı abonesi olduğumuz için bu ajanslardan da faydalanıyoruz. 3 grafiker arkadaşımız var. Bu arkadaşlarımız ajansları tarıyorlar ve muhabir arkadaşlarımızın gün boyu getirdiği haberlerle gazeteyi dolduruyorlar. Gün aşırı gazetemiz baskıya giriyor ve akşam baskımız bitiyor. Gazeteler katlanıyor sabah erken saatlerde yay-sat aracılığıyla Ağrı il merkezi ve ilçelere, Ağrı´daki kurumlara dağıtılıyor. Büyük bir özveri ile hazırlanan gazetemizin okunmaması tabi ki bizi üzüyor. Özellikle esnaflarımızdan çok mutluyduk. 8 sayfası da Ağrı haberlerinden oluşan bir gazeteyi herkesin okuyacağını, herkesin Ağrı ile ilgili neler olup bittiğini merak edeceklerini umuyorduk ama internetin yaygınlaşması yerel gazeteleri de vurdu. Bir gün önce internette öğrenilen haber artık gazete okunmak istenmiyor. Şehir merkezinde eğitim seviyesinin düşük olması, kitap okunmasını da gazete okunmasını da bir noktada engelliyor. Eğitim seviyesinin yeniden artmasıyla beraber yerel gazetelerin ve kitapların okunmasına başlanacağını düşünüyorum.?

?Bu işi hakkıyla yapan ve yapmayanların ayırt edilmesi lazım´

?Mesleği gazetecilik olmayan çok sayıda kişi bu mesleğin içerisinde yer alıyor. Bu kişiler ekmeğini gazetecilik yaparak kazanan kişilere de engel oluyor mu??

?Ağrı il merkezinde ve il dışında birçok kişi gazeteci adı altında ilimize gelerek hem paralı haberler yapıyorlar hem de insanlara şantaj yaptıkları kulağımıza geliyor. Yıllardan beri bunlar devam ediyor. Özellikle kadınları tercih etmeleri bu kişilerin, insanın kafasında soru işareti bırakıyor. İl merkezinde elini kolunu sallayan herkesin Ağrı merkezi dışında bulunan bölgesel diyemeyeceğimiz ama kendisini bölgesel diye tanıtan gazete, dergi gibi birçok kuruluştan gazetecilik adı altında bir kart alarak akreditasyon sağlaması ve gazetecilik yapması bu işi hakkıyla yapan insanları rahatsız ediyor. Bu işi hakkıyla yapan ve yapmayanların ayırt edilmesi lazım. İl merkezindeki başta valilik, belediye ve cemiyetler tarafından sağlanması lazım. Bu insanların kurumlarda yeterince prestij sahibi olmamaları, toplantılara çağrılmamaları, bu mesleği hakkıyla yapan kişilerin öne çıkmasında etkili olacaktır. Bu yüzden bu konuda duyarlı olunması ve bu işi hakkıyla yapan kişilere yardımcı olunması gerektiğini düşünüyorum.?

YUSUF ÖZGÜR BÜLBÜL



  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,47% 0,05
  • EURO

    36,42% 0,21
  • GRAM ALTIN

    2956,00% 0,72
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55

Egazete


  • Cuma 7.8 ° / 0.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 9.9 ° / 0.8 ° Güneşli
  • Pazar 9.1 ° / 0.9 ° false

Ağrı

22.11.2024

  • İMSAK 06:23
  • GÜNEŞ 07:53
  • ÖĞLE 12:55
  • İKİNDİ 15:25
  • AKŞAM 17:48
  • YATSI 19:12