DOĞUBAYAZIT ORTA DERECELİ OKULLARDA NELER OLUYOR?...

 DOĞUBAYAZIT ORTA DERECELİ OKULLARDA NELER OLUYOR?...

Kamuoyuna Duyuruyoruz

1-Doğubayazıt Orta Dereceli Okullar neden Ağrı Valiliğinin oluşturduğu ?ihale yönetim sistemine ?girmemekte ısrar ediyorlar?
 
2-Kamu kurum kuruluşlarının 4734 sayılı Kamu İhale Yasası uyarınca ihale yapmada hangi kriterlere uyması gerekir?
 
3-Yerel Gazetelerin Kamu İhale yasasında yeri nedir? Gazeteler ne istiyor?
 
4-Orta Dereceli okullar neden ve niçin açık ihale yapmayıp, pazarlık ve doğrudan temin yolunu seçmektedir? Gerekçeleri nedir?
 
Bu konuları şimdi tek tek tek inceleyelim:
 
1-Doğubayazıt Orta Dereceli Okullar neden Ağrı Valiliğinin oluşturduğu ?ihale yönetim sistemine ?girmemekte ısrar ediyorlar?
 
2016 yılının ilk aylarında Ağrı Valiliğince ?Valilik İhale Yönetim Sistemi? oluşturdu. Ağrı Merkez ve ilçelerinde bulunan kamu kurum ve kuruluşları şifre almak suretiyle bu sisteme kayıt yapılmaktadır.
 
Bu sistemin amacı kamu kurum ve kuruluşlarının mal ve hizmet alımlarında yapacakları ihale ilanlarının daha geniş kitleye ulaşmasını sağlamaktır. Öylece de ihalelerde saydamlık, şeffaflık sağlanacağı gibi rekabet ortamını da artıracaktır.
 
Ancak bir kısım orta dereceli okullar 2016 yılının bitimine yakın dilimde dahil oldukları görülmektedir. Bazı orta dereceli okulların halen bu sisteme dâhil olmamakta direnmektedirler. Valiliğin bu konuda gönderdiği iki genelgeye rağmen şifre alınmadığı görülmektedir. Bunların listesi Doğubayazıt Milli Eğitim Müdürlüğünde mevcuttur. Bu konuda genelgeye uymayanlar hakkında gerekli soruşturmanın yapılması gerekmez mi?..
 
2-Kamu kurum kuruluşlarının 4734 sayılı Kamu İhale Yasası uyarınca ihale yapmada hangi hangi kriterlere uyması gerekir?
 
4734 sayılı Kamu ihale Yasasın da ihaleler şöyle sınıflandırılmıştır.
 
Uygulanacak ihale usulleri
 
-Madde 18- İdarelerce mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin ihalelerinde aşağıdaki usullerden biri uygulanır:
 
a) Açık ihale usulü.
 
b) Belli istekliler arasında ihale usulü.
 
c) Pazarlık usulü.
 
-Yine aynı kanunun 19-20-21 maddelerinde bu ihalelerin hangi koşullarda yapılacağı vurgulanmaktadır. Ayrıca 22. maddede doğrudan temin sistemi belirtilmektedir.
 
-Mal ve hizmet alımlarındaki ödenek bölünemez
 
-Bu durum 4734 sayılı yasanın 5.maddesinde açıkça vurgulanmıştır.
 
??.Eşik değerlerin altında kalmak amacıyla mal veya hizmet alımları ile yapım işleri kısımlara bölünemez??der.
-4734 sayılı yasanın 62. maddesi şöyle der:
 
ı) (Ek: 30/7/2003-4964/38 md.) Bu Kanunun 21 ve 22 nci maddelerindeki parasal limitler dahilinde yapılacak harcamaların yıllık toplamı, idarelerin bütçelerine bu amaçla konulacak ödeneklerin %10´unu Kamu İhale Kurulunun uygun görüşü olmadıkça aşamaz...
/resimler/2016-12/19/2309582756765.jpg
 
3- Yerel Gazetelerin Kamu İhale yasasında yeri nedir? Gazeteler ne istiyor?
 
Gazetelerin ihale alması 4734 sayılı Kamu İhale Yasasının 13.Maddesinde açık ve net bir şekilde yazılmıştır.
Pekiyi, bir yerel gazetenin ilan alması için hangi koşulları yerine getirmesi gerekir?
 
-Basın İlan Kurumu Teşkiline Dair 195 sayılı kanun uyarınca yayınlanacak ilan ve reklamlar ile bunları yayınlayacak mevkuteler hakkında genel kurul Kararı´nın;
 
-73 ?ncü maddesini gereğince 3-5 sigortalı fikir işçisi çalıştırmak koşuluyla,71´nci madde de belirtilen 18 ay bekleme süresinde sonra ilan alma hakkına kavuşur.
 
Bu nedenle; Yerel gazeteler olarak altını çizerek söylüyoruz: kimseden iane, ulufe ve sadaka istenmiyoruz. Bu hak devletin bize vermiş olduğu yasal bir haktır. Hiç bir kurumun yöneticisinin cebinden bu para çıkmıyor.
 
4-Orta Dereceli okullar neden ve niçin açık ihale yapmayıp, pazarlık ve doğrudan temin yolunu seçmektedir?
 
 Gerekçeleri nedir?
 
İlk önce 4734 sayılı yasanın 62. maddesine göz atalım:,
 
-ı) (Ek: 30/7/2003-4964/38 md.) Bu Kanunun 21 ve 22 nci maddelerindeki parasal limitler dahilinde yapılacak harcamaların yıllık toplamı, idarelerin bütçelerine bu amaçla konulacak ödeneklerin %10´unu Kamu İhale Kurulunun uygun görüşü olmadıkça aşamaz
 
Oysa şu okullar idareye gelen paranın %10´nu pazarlık ve doğrudan temin sistemi ile mal ve hizmet alımını sağlamaları gerekirken Yüzde yüz idareye gelen ödeneği pazarlık ve doğrudan teminde kullanmaktadırlar.
 
Gerekçelerine gelince:
 
-Efendim açık ihaleye çıkacak paramız yok.
 
Şimdi her ihale ekap´a çıkmak mecburiyeti var. Oraya para varda, gazetelere mi yok ?..
 
-4734 sayılı yasanın 5.maddesinde:? Ödeneği bulunmayan hiçbir iş için ihaleye çıkılamaz. ? demektedir.
 
-Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığında ihaleye çıkıldığında ilan parasını istemeleri için okullara genelge gönderilmiştir. Ayrıca okulların bünyesine %12´lik sonsuz bir harcama yetkisi verilmiştir.
 
Görüldüğü gibi okulların açık ihale yapmaları ve ilan vermeleri için, para yoktur demesinin dayanağı yoktur.
Efendim ı %10 ?luk limitin saptanması Bakanlık bütçesinin %10´luk  limitini esas alıp, sürekli  pazarlık ve doğrudan  temin suretiyle mal ve hizmet alımlarını yaptıklarını ileri sürmektedirler.
 
4734 sayılı yasanın 53.maddesine bakalım.
 
Kamu İhale Kurumu
 
-Madde 53- a) Bu Kanunla verilen görevleri yapmak üzere kamu tüzel kişiliğini haiz, idari ve malî özerkliğe sahip Kamu İhale Kurumu kurulmuştur. Kamu İhale Kurumu, bu Kanunda belirtilen esas, usul ve işlemlerin doğru olarak uygulanması konusunda görevli ve yetkilidir.
 
Kurumun ilişkili olduğu Bakanlık Maliye Bakanlığıdır. Kurumun merkezi Ankara´dadır.
 
Kurum görevini yerine getirirken bağımsızdır. Hiçbir organ, makam, merci ve kişi Kurumun kararlarını etkilemek amacıyla emir ve talimat veremez. Der.
 
Acaba Milli Eğitim Bakanının 4734 sayılı yasaya alternatif bir yasamı çıkarmış ki haberimiz olmamış(!) ?keza bu tür alternatif neden diğer bakanlıklarda yok!
 
Ey okul yöneticileri ekap´a bakın Ağrı Merkez, Diyadin, Taşlıçay, Patnos, Tutak, Eleşkirt aynı sizin gibi orta dereceli okullardır. Bunlar yapıyorlar da, siz neden açık ihaleye çıkmıyorsunuz?...
 
-İhalenin kimler sorumlu olduğunu 4734 sayılı yasanın 4´ncü maddesinde açıkça belirtmiştir. Kendiniz avutmayınız.
-İşte açık ihale yapıldığında mallar bozuk olduğunda hiçbir şey yapamıyoruz.Bu sava kargalar bile güler.İhale şartnamesinde istediğiniz an ihale antlaşmasını iptal edebilirsiniz.Bu limanda  sizin için derin çıktı beyler(!)..
 
Bazı orta dereceli okullarda gelen ödeneği bekletip, tam yılsonuna denk getirterek açık ihaleden kaçınıyor. İsim yazmamıza gerek yok. Bu okul kendisini iyi biliyor.
 
Birde ihale ödeneklerini parçalayarak harcama yapılmaktadır. Bu çok riskli ve yanlış bir uygulamadır.
4734 sayılı yasanın 5.maddesi buna açıklık getirterek, bütünlüğü esas almıştır.
 
Bu tür hareket eden okul ateşle oynuyor. O okul kendisini çok iyi biliyor.
 
Doğubayazıt Milli Eğitim Müdürlüğü iki kez toplantı yaptığı halde olumlu bir sonuç çıkmamıştır. Hiçbir okul Milli Eğitim Müdürlüğünü dinlemiyor?
 
Sözlerimiz bu yanlış yapanlaradır. Uygulamayı yasalar çerçevesinde yapanları tenzih ederiz.
 
Sonuç,4 yıldan beri üç gazeteci olarak okullara gidip yasal zorunlulukları anımsatmamız maalesef ciddiye alınmamıştır. Okulların keyfi davranmaları neticesinde yerel gazeteler meşru ve mukaddes olan haklarını alamadıkları gibi, kapılarına kilit vurma durumuna gelmiş bulunmaktadırlar.
 
Bu nedenle yasal uygulamada imtina eden ve gazetelerin yaşam haklarının gasp edilmesine yönelik uygulamada bulunanlar hakkında yasal yollara başvurulacağını bilinmesini isteriz!
 
Doğubayazıt Kamuoyuna saygı ile duyururuz!
 
DOĞUBAYAZIT GAZETESİ
NARİNKALE GAZETESİ
DOĞUBAYAZIT HALKIN SESİ
 


  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,47% 0,05
  • EURO

    36,42% 0,21
  • GRAM ALTIN

    2956,00% 0,72
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55

Egazete


  • Cuma 7.8 ° / 0.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 9.9 ° / 0.8 ° Güneşli
  • Pazar 9.1 ° / 0.9 ° false

Ağrı

22.11.2024

  • İMSAK 06:23
  • GÜNEŞ 07:53
  • ÖĞLE 12:55
  • İKİNDİ 15:25
  • AKŞAM 17:48
  • YATSI 19:12