Dünyada değişen koşullara uyum sağlayabilen, pratik sorun giderebilen, çevresi ile iyi iletişim kurabilen, takım çalışması yapabilen, mesleğinin gerektirdiği temel bilgi ve becerilere sahip, yetişmiş mesleki ve teknik insan gücü, kalkınmanın itici gücünü oluşturmaktadır.
Meslek sahibi ve nitelikli bir nüfus için mesleki eğitimi önemseyen ve "Meslek lisesi memleket meselesidir" söylemini sahiplenmiş, kalkınmanın itici gücünü oluşturmayı hedefleyen Mesleki ve Teknik Liseler içerisinde özelikle Sağlık alanında faaliyet gösteren okulların ciddi sorunları mevcut.
Sağlık Mesleki ve Teknik Liseleri bu değerli örgün eğitim kurumları başlamış oldukları bu yolda her geçen dönem bir önceki dönemi aratacak sorunlar ve güçlükler ile karşılaşmakta. Aşağıda belirtmiş olduğumuz sorunlar ve naçizane çözüm önerileri bunlardan sadece birkaçıdır.
- Mesleki ve teknik eğitim, genel eğitimin bir ikincil sınıf okulu olduğu yönünde bir toplumsal algı veriyor. Bu algıyı düzeltmek hepimizin ortak amacı olmalıdır.
Bu algıyı kısa sürede düzeltmeliyiz aksi takdirde bu eğitimi kaliteli ve nitelikli hale getiremeyiz. Bugünkü meslek lisesi ?düşük başarılı öğrenciler?, ?düşük kalitede eğitim? ?düşük statülü işler? ?üniversite yolu kapalı? imajını içermektedir.
Bu imajın değiştirilmesi için MEB Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı, YÖK Yüksek Öğretim Kurulu bu sonra acil önlemler alınmalıdır. -Üniversite yolu tıkalı bir okula aileler çocuklarını göndermek istememektedir. Bu da bu okullarda başarısı düşük öğrencilerin yoğunlaşmasına neden olmaktadır. Oysaki iyi bir mesleki beceri, sadece el becerisi ve pratikle değil aynı zamanda akademik başarıyla desteklenerek sağlanabilir. Başarılı öğrencilerin mesleki ve teknik liselerine girmesi, bu okullarda eğitim seviyesinin yükselmesine katkı sağlayacaktır.
- Mesleki ve Teknik lisesi mezunlarına üniversiteye girişte diğer mezunlara oranla alanlarına göre pozitif ayrımcılık yapılmalıdır. Alanları ile ilgili 2 Yıllık ön lisansa sınavsız geçiş hakkının kaldırılması kesinlikle yanlıştır. Mesleki ve Teknik Lise öğrencilerine üniversite giriş tercihlerinde tanınan ek puan hakkı doğru bir uygulama. Alanları ile ilgili tercihlerini ilk sıralarda yazanlara mutlaka burs verilmeli, istihdam garantisi sağlanmalıdır.
Yine alanları ile ilgili tercihlerde mutlaka kontenjan ayrılmalıdır. . uygulamanın içinden gelen bir meslek liselinin kendi alanında yüksek öğrenim görmesi mesleki gelişim ve yeterliliği bakımında verimlilik maksimuma çıkaracaktır.
- Özel okullar içerisinde Özel Mesleki ve Teknik Lisesi velilerinin düşük sosyo ekonomik bir profile sahip olduğu gerçeği göz önünde bulundurularak MEB Eğitim ve Öğretim Desteği Teknik liseler için arttırılmalıdır.
-Mesleki ve teknik eğitime, genel ortaöğretimle birlikte modüler bir yapı kazandırılmalı. Mesleki ve teknik eğitimle genel eğitim arasında yatay ve dikey geçişlere imkan verilmeli.
- Sağlık Mesleki ve Teknik Lise Okulları, Hemşirelik, Ebelik ve ATT bölümlerinin ve unvanlarının kaldırılmasıyla cazibesini yitirmiş ve talep görmez hale getirilmiştir. Vatandaşlara, ilk kez uygulanmaya başlanan
?Hemşire yardımcılığı, ebe yardımcılığı ve sağlık bakım teknisyenliğinin ne olduğu, nasıl istihdam edileceği v.b. konular hakkında bilgilendirme yapılmalı ve gerekirse kamu spotlarıyla bu bölümlere ilginin ve talebin artması sağlanmalıdır. Aksi takdirde üniversiteye giriş engeli ve bölüm ile ilgili belirsizlik nedeniyle bu okullar kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır. Bu kadar çok sağlıkçı açığı olan ülkemizde çok pahalı olan bu eğitim yatırımının çöpe atılmaması lazım.
--Mesleki ve teknik okullarımızda idari iş ve işlemler akademik liselere oranla daha ağır ve yoğundur. Buna birde özel lise olma hassasiyeti eklenince ciddi zorluklar ve problemlerle karşı karşıya kalmakta. Bu sebeple tüm bu olumsuz şartlara rağmen ciddi yatırımlar yapılarak açılan bu değerli örgün eğitim lise okulların devamlılığını sağlamak ve cazibesini arttırmak amacıyla devletin bu okulların yanında olduğunu göstermesi ve özellikle okulların bağlı bulunduğu kurumların yaklaşımlarını olumlu açıdan iyleştirecek yardım ve desteği maksimumda tutacak düzenlemeler yapması gerekmektedir.
-Mesleki Teknik Lise Okulların en büyük iş yükünü oluşturan işletmelerde beceri eğitimi (staj çalışması) konusu ise bu okullar için en büyük sorunları barındırmaktadır. Mevzuat ve kanunlarda işleyişin açıkça belli olmasına rağmen devlet kurumlarının keyfi uygulama ve yorumları ile karşı karşıya kalması doğru değildir.
Staj ile ilgili sorunları şu başlıklar altında özetleyebiliriz: Protokolleri olmasına rağmen Hastaneler öğrenci kabulünü yapmıyor, geciktiriyor ya da kontenjan düşürme yoluna gidiyor.
Kamu Hastaneler Birliği protokolleri gerekçe belirtmeden tek taraflı fesih etme, kontenjan düşürme, hiçbir kanuni dayanağı olmadığı halde öğrenci başına ücret talep etme ve her yıl ücretlerde fahiş oranda artırıma gitme gibi bu değerli eğitim kurumlarını ciddi anlamda sıkıntı ve çıkmaza sokan uygulamalar yapmaktadır.
Bu durumu fırsat bilen kimi özel hastanelerde stajyer çalıştırmak karşılığında fahiş fiyatlar istemektedirler. Bu konunun kalıcı çözümü için önerim şunlardır:
1-İl sağlık müdürlüğü koordinesinde her okulun temsilcileri ile eğitim ve öğretim yılı başlamadan kurulacak bir komisyonda , protokollere bağlı kalmaksızın öğrencilerin dağılımı kamu ve özel ayrımı yapılmadan gerçekleştirilmeli ve hastanelere listeler İl Sağlık Müdürlüğü tarafından gönderilmelidir. Bu şekilde hem farklı yorum ve uygulamalar engellenmiş hem de bu işi ranta çevirmek isteyen özel sağlık kuruluşlarına engel olunmuş olunacaktır.
2-Çeşitli kaygılar ve iş yükünde ciddi artışlar nedeniyle stajyer çalıştırmak istemeyen işletmelere çözüm amaçlı katkılar ve teşvikler sağlanmalıdır. Konu ile ilgili işletmelere sıkı denetimler getirilmelidir.
2017- 2018 Eğitim ve öğretim yılı öğrenci, öğretmen ile tüm eğitim camiasına, sağlık, mutluluk, başarı ve güzelliklerle geçmesini temenni ederim. Tüm islam aleminin mübarek Kurban Bayramını Kutlarım.
Maksut Konyar
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01
Ağrı
24.11.2024