AĞRI`DA SAĞLIK HİZMETLERİ DURMA NOKTASINDA...

AĞRI`DA SAĞLIK HİZMETLERİ DURMA NOKTASINDA...

.

Ağrı`ya atanan doktorlar dahil tüm sağlık personelleri, ilk fırsatta şehri terk ediyor.
 
 Eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ`ın başlattığı, Mehmet Müezzinoğlu tarafından devam ettirilen "sağlıkta dönüşüm programı"nda eksiklikler var. Değişim politikası ile birlikte hastanelerin fiziki şartları iyileştirildi, kapasiteler artırıldı, teknik donanımlar geliştirildi ancak personel istihdamında yetersiz kalındı. 
 
Türkiye`nin bir çok bölgesindeki doktor ve hemşire yokluğu, sistemi tıkıyor. Ağrı`da ve ilçelerindeki doktor ve hemşire yetersizliği, sistemi adeta durma noktasına getiriyor. Patnos ve Doğubayazıt gibi büyük ilçelerdeki hemşire ve doktor azlığı, vatandaşları kara kara düşündürüyor. 
 
Haber Aktüel`e konuşan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ağrı Şubesi Başkanı Gülistan İçer, Ağrı`daki temel sağlık problemlerinin giderek arttığını belirtiyor. Bu problemleri yetkililere bildiren SES yöneticileri, kendilerine hiç bir dönüş yapılmadığından şikayet ediyor. 
 
SAĞLIK-SEN: PERSONELLERİ AĞRI`DA TUTMAK ÇOK ZOR 
 
Sağlık-Sen Ağrı Şube Başkanı Melik Yakut da Ağrı`da personel sıkıntısı olduğunu teyit ediyor. Ağrı`da personeli tutmanın çok zor olduğunu kaydeden Yakut, yakın dönemde personel ataması olmadığını kaydediyor. Mecburi hizmetini bitiren personelin bölgeden gittiğine değinen Yakut, ekonomik olarak iyileştirmelerin yapılmaması durumunda bölgede personel tutmanın zor olduğunu düşünüyor. 
Melih Yakut, konuyla alakalı şu açıklamalarda bulunuyor: "Şu an genel olarak  personel sıkıntımız var. Ama Mayıs ayında büyük ihtimalle personel ataması yapılacak. Yerel bazda personel sıkıntısı var, burada personel tutması çok zor. Ağrı`da kalmanın bir ekstrası olmadığı için de mecburi hizmette olan bütün personelimiz görev süresi dolunca gidiyor. Bu dönem atamalar olmadı. Atamalar olmadığı için de bütün birimlerimizde sıkıntılar var.
 
Özellikle Ağrı Merkez, Patnos ve kadın doğum hastanelerinde personel eksikliğinden dolayı sıkıntı yaşıyoruz. Atanan kişilerin yaklaşık yüzde 30`u eş durumundan tayin isteyerek gidiyor. Ayrıca alt bölge tayini gibi, Sağlık Bakanlığı tayini gibi tayinler de var. Personeller bu tayinleri isteyip gidiyorlar. Böyle olduğunda da sıkıntı devam ediyor. Ama Ağrı`da özendirici bir şeyler olursa veya bölgeyi diğer bölgelerden ayıran ekonomik düzenlemeler yapılırsa belki o zaman burada personel tutulabiliriz. Başka türlü de burada personeli tutmak çok zor." 
 
SES: BAZI AMELİYAT ODALARI KAPATILDI 
 
SES Ağrı Şube Başkanı Gülistan İçer`in verdiği bilgilere göre ilçelere de hizmet veren Ağrı merkezindeki hastanelerde personel azlığı sebebiyle bazı ameliyat odaları kapatıldı. Aylık ortalama doğum sayısı yaklaşık 550 olan Ağrı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi`nin 24 saat hizmet sunması gerekiyor ama doğumhanede nöbet tutabilen ebe sayısı sadece 6 ile sınırlı.  
Taşlıçay Devlet Hastanesi`nde ise durum daha da vahim. Bu ilçede sadece 1 ebe görev yapıyor. 
 
Yatak doluluk oranı yüzde 100`lük bir oran bandında seyreden Patnos Devlet Hastanesi`nde ise hemşireler neredeyse hastaneden ayrılamıyor. Diyadin Devlet Hastanesi`nde ise hiç anestezi doktoru yok ve laboratuar, röntgen ve diyaliz birimlerinde ciddi sıkıntılar var. 
 
AĞRI GENELİNDE SADECE TEK NÖROLOJİ UZMANI VAR 
 
Hastanelerin genelinde uzman doktor ihtiyacı var. İçer`in verdiği bilgilere göre Ağrı genelinde sadece 1 nöroloji uzmanı var. Bazı hastanelerde önemli uzman doktor kadroları boş. Mevcut doktorlar ise yoğunluğa cevap vermekte zorlanıyor. Mecburi hizmetini yapmak için bölgeye gelen personeller, bu yoğunluğa dayanamayıp istifa ederek görevden ayrılıyor. 
 
Sağlık personellerinin ağır yük altında bırakıldığını aktaran İçer; "Servislerde çalışan hemşireler personel sıkıntısından dolayı aylık çalışma saatlerinin çok üstünde çalışmak zorunda kalıyor.
Personel sıkıntısı; ebe, hemşire, tekniker, teknisyen, hekim fark etmeksizin bütün unvanlar için geçerli. Bu durum sağlık emekçilerinin olması gerekenin çok üstünde çalışmasıyla sonuçlanıyor. Ağrı genelinde emek veren sağlık emekçilerinin aylık çalışma ve fazla mesai verileri incelendiğinde mevcut durum bariz bir şekilde gözler önüne serilecektir" şeklinde konuşuyor. 
 
Sağlık personeli sorununun hastaneler arası görevlendirmelerle idare edilmeye çalışıldığını dile getiren İçer, bu çabaların yetersiz kaldığından yakınıyor. 
 
DOĞUBAYAZIT`TA DURUM VAHİM 
 
Ağrı SES Başkanı İçer, az sayıdaki bu personelden çok fazla iş beklendiğini, bunun da nitelikli sağlık hizmeti sunulmasını imkansız hale getirdiğini söylüyor. Sağlık personellerinin üzerindeki baskının yıpranmalara ve sağlık problemlerine yol açtığını kaydeden İçer, Ağrı`nın Doğubayazıt ilçesindeki sorunlarla ilgili şunları söylüyor: 
 
"Köylerle birlikte 130 bin civarında bir nüfusa sağlık hizmeti sunan Doğubayazıt Devlet Hastanesi doğumhanesinde nöbet tutabilen sadece 4 ebe ve 2 Kadın Hastalıkları Uzmanı var. Üstelik bu birim 24 saat hizmet vermek zorunda. Hastanede aylık ortalama 200-250 arası doğumun gerçekleşiyor olması göz önünde bulundurulduğunda durum daha net anlaşılabilir." 
 
Radyoloji uzmanlarının yasal olarak 7 saatten fazla çalıştırılamayacağını kaydeden İçer, Doğubayazıt`taki 5 kişilik radyoloji ekibinin 24 saate kadar çalıştırılabildiğini belirtiyor. 4 kişilik anestezi teknisyeni ve teknikerinin çalıştığı Doğubayazıt Devlet Hastanesi ameliyathanesi odalarının bir kısmı hizmet veremiyor. 
 
"NÖBET ÜCRETLERİNE YAPILAN ZAMLA GÖZ BOYANIYOR" 
 
13 Mart`ta Türkiye genelinde 1 günlük iş bırakma eylemi yaptıklarına değinen SES Başkanı, grev öncesinde Başbakan Ahmet Davutoğlu`nun nöbet ücretlerine zam yapıldığını açıkladığını hatırlatarak bu zammı "göz boyama" olarak değerlendiriyor. 
Hükümetin "sağlık alanında iyiye gidiş" propagandası yaptığını belirten İçer, bu söylemlerin gerçeği yansıtmadığını, Ağrı`daki bu durumun gerçekleri ortaya koyduğunu kaydediyor. 
 
SAĞLIK PERSONELLERİ EMEKLİLİKLERİNDE DE ZOR DURUMDA 
 
Sağlık personellerinin meslek hayatları boyunca zor şartlar altında çalıştırıldığına işaret eden Gülistan İçer, sağlıkçıların emeklilikte de sefalete mahkum edildiğinin altını çiziyor.
 
İçer, "Sağlık sektöründe emek veren sağlık emekçileri döner sermaye olarak bilinen ek ödemelerden faydalandırıldığı için temel ücretin en düşük olduğu devlet memuru kategorisinde yer alıyor. Sağlık emekçilerine ödenen ek ödeme, nöbet ücreti gibi ödemeler hiçbir surette emekliliğe yansımıyor. Yani çalışma koşulları ve nöbet usulü çalışmaktan kaynaklı yıpranan ancak ne yıpranma payı ödemesi alan, ne de yıpranmadan kaynaklı erken emeklilik hakkı tanınan sağlık emekçileri düşük temel ücretlerden kaynaklı emeklilikte de sefalete mahkûm ediliyor" diyor.
/resimler/2015-3/31/2129164286150.jpg
 


  • BIST 100

    9549,89%1,94
  • DOLAR

    34,54% 0,18
  • EURO

    36,00% -0,62
  • GRAM ALTIN

    3005,99% 1,50
  • Ç. ALTIN

    5006,70% 1,01

Egazete


  • Cumartesi 9.9 ° / 0.8 ° Güneşli
  • Pazar 9.1 ° / 0.9 ° false
  • Pazartesi 8.8 ° / -0.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

23.11.2024

  • İMSAK 06:24
  • GÜNEŞ 07:54
  • ÖĞLE 12:55
  • İKİNDİ 15:24
  • AKŞAM 17:47
  • YATSI 19:11