Menü Doğubayazıt Gazetesi
Tarih: 06.08.2026 09:56
DOĞUBAYAZIT ASLINDA BİR İNANÇ MERKEZİDİR

DOĞUBAYAZIT ASLINDA BİR İNANÇ MERKEZİDİR

Facebook Twitter Linked-in

Gazeteci-Yazar Mehmet Koç, Doğubayazıt’ın Nuh’un Gemisi ve Ahmed-i Hani gibi tarihi ve dini değerleriyle aslında dünya çapında önemli bir inanç merkezi olduğunu, ancak ilgisizlik nedeniyle hak ettiği yere gelemediğini belirtti.

Tarih boyunca Osmanlı’da sancak, Cumhuriyet’in ilk yıllarında ise vilayet olan Doğubayazıt’ın zamanla ilçeye dönüştürüldüğünü hatırlatan Koç, ilçenin adeta talihsiz bir kader yaşadığını vurguladı.

"Nuh Tufanı Doğubayazıt’ta Sona Erdi"

Kutsal kitaplara ve dini inanışlara göre insanlığın Nuh Tufanı sonrası Doğubayazıt coğrafyasından yeryüzüne yayıldığını belirten Mehmet Koç, gemi kalıntısının Meşar (Üzengili) Köyü civarında bulunduğunu ifade etti. Yabancı araştırmacıların ve Amerikalı bilim insanlarının bölgedeki tespitlerinin dünya kamuoyunda kabul gördüğünü hatırlatan yazar, konunun uluslararası düzeyde yeterince sahiplenilmediğine dikkat çekti.

Yetkililere Çağrı: "Doğubayazıt’a Müze Yapılmalı"

Ağrı eski Valisi Şevket Ekinci, eski Kaymakam Cengiz Gökçe ve eski Milletvekili Hanifi Alır’ın geçmişteki çabalarına değinen Koç; devletin, Diyanet İşleri Başkanlığının ve Kültür ve Turizm Bakanlığının konuyu yeterince gündeme getirmediğini savundu. Başka ülkelerin bu tür ilahi anlatıları büyük müze projeleriyle turizme kazandırdığını (Hong Kong örneği) belirten Koç, Doğubayazıt’ta da Nuh Tufanı'na ilişkin ciddi bir müze çalışmasının yapılmasının şart olduğunu ifade etti.

Mehmet Koç, yeterli bilgilendirme ve tanıtım yapıldığı takdirde Doğubayazıt’ın tüm dinler için küresel bir inanç ve turizm merkezi haline gelebileceğinin altını çizdi.

Devamı: https://dogubayazitgazetesi.com/kose-yazilari/dogubayazit-aslinda-bir-inanc-merkezidir-1226




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —