Ağrı'da genç nüfusun yurt dışına kaçak yollarla göçü hız kesmeden devam ediyor. Son yıllarda derinleşen işsizlik ve ekonomik kriz nedeniyle gelecek umudunu yitiren Ağrılı gençler, tehlikeli göç rotalarını göze alarak Meksika üzerinden Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’ya gitmeye çalışıyor. İnsan kaçakçılarına en az 10 bin dolar ödeyen gençler, günlerce sınır kamplarında son derece ağır ve insani olmayan koşullarda bekletildikten sonra hedef ülkelere ulaşıyor.

Ağrılı Gençlerin Meksika Çilesi 30 Bin Kişi Yollara Düştü (3)

Köylerde sadece yaşlılar kaldı

Göçün en yoğun hissedildiği yerlerden biri Ağrı’nın Girekol köyü. Köy sakinlerinden Nesîm Adıyaman, gidenlerin ardından duyduğu hasreti ezgilerle dile getirirken ailesinden yaklaşık 30 kişinin Kanada’ya gittiğini söyledi:

"Oğlum Diyarbakır’da 4 yıllık üniversite bitirmişti ama ‘Türkiye’deki bu şartlarda artık yaşamak istemiyorum’ diyerek gitti. Köylerde neredeyse sadece yaşlılar kaldı."

Doğubayazıt’ta 54 Bin Metrekarelik Arazi İhaleye Çıkıyor
Doğubayazıt’ta 54 Bin Metrekarelik Arazi İhaleye Çıkıyor
İçeriği Görüntüle

Aynı köyde yaşayan ve göç hazırlığı yapan İbrahim Halil Adıyaman ise sadece kendi köylerinden yaklaşık 70 gencin Meksika üzerinden gittiğini belirterek çaresizliğini şu sözlerle anlattı:

"Burada artık hayat kalmadı, Ağrı’da iş güç yok. Kaçakçılara vermek için 10 bin dolara ihtiyacım var. İmkan bulduğum an ben de Kanada’daki ağabeyimin yanına gideceğim."

Ağrılı Gençlerin Meksika Çilesi 30 Bin Kişi Yollara Düştü (2)

"Camide cemaatle namaz kılacak kimse kalmadı"

Köy sakinlerinden Ahmet Adıyaman 15-20 akraba ailesinin ve oğlunun gittiğini belirtirken, ailesinin yarısını göç veren Emrah Atalay da geçim sıkıntısının gençleri tutamadığını vurguladı. Köyün ıssızlaşmasından yakınan Hacı Salih ise yaşanan hüznü şu sözlerle dile getirdi:

"Çok üzülüyoruz. Şu an köyümüzde camide birlikte namaz kılacak neredeyse hiç kimse kalmadı. Gençlerin gitmesine ve köyümüzün bu şekilde boşalmasına içimiz yanıyor."

Yılda en az 3 bin genç gidiyor

Resmi verilere göre Ağrı'nın nüfusu 2025 yılında 10 bin 791 kişi azaldı. Yerel kaynaklar ve gayriresmi raporlar ise Ağrı’dan her yıl en az 3 bin gencin Meksika rotasını kullanarak göç ettiğini, bugüne kadar gidenlerin toplam sayısının ise yaklaşık 30 bine ulaştığını ortaya koyuyor.

Şevket Herkî

Kaynak: Rûdaw