Ağrı Dağı tırmanışı esnasında 4 bin 700 metre rakımda grup rehberi Emre Varol ve diğer katılımcılar tarafından yalnız bırakıldığı iddia edilen, kaybolduktan 112 gün sonra cesedi bulunan dağcı Sevim Yılmaz dosyasında önemli bir gelişme yaşandı. Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) Disiplin Kurulu, rehber Varol’a sportmenliğe aykırı hareketten 6 ay hak mahrumiyeti cezası verirken, görevini kötüye kullanması nedeniyle tüm lisans ve uygunluk belgelerinin iptaline karar verdi. Kararın ardından Yılmaz’ın avukatları, Doğubayazıt Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak Varol’un tutuklanmasını talep etti.

Ağrı’da son ses müzik pahalıya patladı: Trafikten men edildi
Ağrı’da son ses müzik pahalıya patladı: Trafikten men edildi
İçeriği Görüntüle

İfadelerdeki ihmal ve psikolojik baskı raporlara girdi

Disiplin sürecinde grup üyelerinin beyanları TDF raporuna yansıdı. Grup üyelerinden Anıl Gürman, 4 bin 600 metre molasında Varol’un Yılmaz’a "Bu kadar adam seni bekliyor, ayıptır ya" diyerek baskı yaptığını, Yılmaz'ın gruptan ayrılması sonrası Varol’un "Bivakta bekle" talimatı verdiğini söyledi. Gürman, 5 bin metreden kötü hava nedeniyle dönüldüğünü ancak acil çağrının gecikmeli yapıldığını ifade etti. Diğer grup üyeleri Serkan Ercan ve Tamer Takavcı da Yılmaz’ın yanına refakatçi verilmeden zirve yürüyüşünün sürdürüldüğünü belirtti.

Rehber Varol suçlamaları reddetti

Savunmasında Yılmaz’ın kendi isteğiyle gruptan ayrıldığını belirten Varol, sesli mesajla beklemesi yönünde talimat verdiğini, aniden değişen hava koşulları nedeniyle arama çalışmalarının sonuçsuz kaldığını ve olayda kasıt ya da ağır ihmalinin bulunmadığını savundu. Mahkemede de kaçma şüphesi olmadığını ifade eden Varol, suçlamaları kabul etmedi.

TDF Teknik Kurulu: Riskli irtifada yalnız bırakılamaz

TDF Teknik Kurul Üyesi Ayşe Kalkan tarafından hazırlanan raporda, kış şartlarının sürdüğü 4 bin 700 metre rakımda bir sporcunun asla refakatçisiz yalnız bırakılamayacağı ve bekleme talimatının açık bir emniyet ihlali olduğu vurgulandı. TDF Disiplin Kurulu, görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle Varol'un tüm dağcılık belgelerini iptal etti. Yılmaz ailesinin avukatları ise TDF kararını Doğubayazıt Cumhuriyet Başsavcılığı’na ileterek Varol’un tutuklu yargılanması talebinde bulundu.

Kaynak: T24