MEHMET KOÇ


YEREL SEÇİMLER İÇİN BİR ÖNERİ

YEREL SEÇİMLER İÇİN BİR ÖNERİ


Mart 2014 tarihinde muhtar, belediye ve il genel meclis üyeleri ile belediye başkanları seçimi yapılacaktır. Böylece halk, bu makamlara gelecek kişileri, oyları ile bizatihi kendisi belirleyecektir. Dolayısıyla halkın takdirini kazananlar bu görevlere gelerek hizmet sunacaklardır.
Yerel seçim yasasında, belediye başkanı ve muhtarlar çoğunluk sitemi ile seçilirken, meclis seçimlerinde temsili sistem uygulanmaktadır. Buna göre belediye başkan adayları rakiplerine nazaran bir oy bile fazla alsalar başkan seçilebiliyorlar, diğer başkan adaylarının aldıkları oylar ise hiçbir değer ifade etmiyor, tabiri yerinde ise çöpe gidiyor.
Oysaki halktan belli bir miktarda oy alan başkan adaylarının, belediye meclislerinde, DOĞAL ÜYE olarak halkı temsil etmeleri daha demokratik olur.
Başka bir ifade ile belediye başkan adayları, temsili sistemle meclise seçilen bir meclis üyesi kadar oy alabilmişse, o başkan adayı yerel belediye meclisi ya da büyükşehir belediye meclisine DOĞAL üye olarak seçilmiş sayılmalıdır.
Böyle bir uygulamanın hayata geçirilmesi, yerel meclisleri çok daha güçlü kılacaktır. Çünkü belediye başkanlığına soyunan kişiler sonuç itibariyle halk tarafından uygun görülen şahsiyetlerdir. Bilgi birikimleri yanında, bir takım projelerle belediye başkanlığına talip oluyorlar.
O sebeple hem başkan adaylarının hazırladıkları projelerinden yararlanmak mümkün olabilecek hem de almış olduğu halk desteğinin yerel meclislere yansıması sağlanmış olur ki bu da katılımcı demokrasi için gerekli olan bir durumdur.
Sonuçta yerel idarelerin çalışmaları halkın istek ve arzuları doğrultusunda şekilleniyor. Nitekim Kent Konseylerinin Kuruluş amacı da budur. Başkan adayları da bir kısım halkı temsil ettikleri için onların görüşlerinden yararlanmak çok yararlı olur.
Denilebilir ki “belediye başkan adayları meclis üyeliği görevini kabul etmezler, rakibi oldukları belediye başkanı ile birlikte çalışmazlar”. Bu da mümkündür, tabi ki kalmak istemeyenler istifa eder, bu görevi kabul edenler de meclislerde kalırlar.
Bu sebeple yapılacak bir yasa değişikliği ile bu sistem hemen başlatılabilir. Böylece yüksek oy aldığı halde çoğunluk sağlanamadığı sebebiyle seçimi kazanamayan belediye başkan adayları, bilgi birikimi ve deneyimleri ile yerel meclislerde halka hizmet ve temsil etme olanağı bulmuş olur.

  • Salı 4.1 ° / 0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 3.5 ° / 0.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 3 ° / -0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

19.03.2024

  • İMSAK 04:42
  • GÜNEŞ 06:06
  • ÖĞLE 12:21
  • İKİNDİ 15:45
  • AKŞAM 18:25
  • YATSI 19:43