MEHMET KOÇ


YENİ TİCARET ODASI…

KANIMCA YENİ TİCARET ODASI DEYİMİ YERİNDE BİR TANIM.


Öncellikle belirteyim, ben deniz de iki dönem Ticaret Odası Başkanlığı yaptım. 

Oda Başkanı iken Bakanlık Müşavirliğine atanmam nedeniyle istifa suretiyle görevden ayrıldım, ayrılırken de vekaleti eski başkan Ali Efe’ye bıraktım. 

Daha sonra yapılan seçimlerde Ali Efe asaleten seçildi ve otuz yılı aşkın bir süre ile bu görevi sürdürdü. 

O nedenle Ticaret Odasının ne olduğunu, işlevini ve etkin bir şekilde kullanıldığı vakit, tacirler için nasıl olumlu sonuçlar doğurabileceğini iyi biliyorum.

Nitekim ben görevde iken, Yalım Erez başkanlığındaki TOBB yönetimi ile Merhum Vehbi Koç, Sakıp Sabancı ve Halis Toprak gibi ünlü isimlerin de içinde bulunduğu kalabalık bir heyeti  Doğubayazıt'a davet ederek İshakpaşa Sarayında ağırlamış, böylece  ilçemizin sorun ve sıkıntılarını tam yerinde patronlara  aktarmıştım. 

Bu ziyaret sonrasında ise; 

Doğubayazıt'ta yoğun bir şekilde Sınır Ticareti Başladı, büyük çaplı bir motorin ithalatı gerçekleşti, Doğubayazıt adeta bir petrol şehri oldu, Banka şubeleri peşi sıra açıldı, Sarısu Açık Pazarı Kuruldu, Ağır Ceza Mahkemesi ve Trafik Tescil şubesi açıldı vs.

Ticaret odası, yarı resmi bir kuruluştur. Siyasi destek olmasa bile Tüccar ve sanayiciler, TOBB aracılığı ile devletin her kademesine çok rahatlıkla ulaşabiliyor, sorun ve sıkıntıları aktarabiliyor.  

Dolayısıyla tüccar ve sanayici, oda yönetimi ile diyalog içinde olduğu vakit, ticaret önündeki engelleri yetkili makamlar nezdinde her zaman gündeme getirebilir ve sıkıntıları pek ala aşabilir.

Görüldüğü kadarıyla son seçimlerde oda yönetimine aktif tüccar ve sanayiciler seçilmiş bulunuyor. 

Yine ticaretin bir çok sektöründe faaliyeti olan, Doğubayazıt ve bölgenin önemli iş insanlarından bir olan Cemal Can, oda başkanlığına seçilirken, aynı şekilde bir çok seçkin iş insanı da oda yönetiminde görev almış bulunuyor.

Cemal Can, bildim bileli Doğubayazıt'ta ticaret yapmış, kazancının önemli bir bölümü ile ilçede muhtelif ekonomik- sosyal yatırımlar gerçekleştirmiş, dolayısıyla ilçenin sorun ve sıkıntılarını bilen bir tacirdir.

Bu da demektir ki son seçimde Ticaret Odası yönetimi, tamamen ehil iş insanlarının yönetimine geçmiş bulunuyor. Kanımca YENİ TİCARET ODASI deyimi yerinde bir tanım.

Bundan sonrası hizmet zamanıdır. Neler yapılabilir, bunların araştırılıp orta yere konulması ve hızla hayata geçirilmesinde fayda vardır.

Yönetime gelen kişilerin bir kısmı zaten başkan adayı idi ve seçim döneminde çeşitli projeler açıkladılar. O nedenle bu projeler masaya yatırılmalı ve üzerinde mutabakat sağlananlar uygulama safhasına konulmalıdır.

Çünkü vakit kaybı, en büyük israftır.

Sevgili başkan Cemal Can ve yeni yönetimini, tebrik eder gönülden başarılar dilerim.

  • Cuma 20.8 ° / 7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.2 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Pazar 18.5 ° / 7.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

19.04.2024

  • İMSAK 03:47
  • GÜNEŞ 05:17
  • ÖĞLE 12:12
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:57
  • YATSI 20:21