MEHMET KOÇ


YENİ BİR REFORM GEREKLİ Mİ?

Bunları yapmak için yeni yasalar çıkarmaya, tekrar anayasa değişiklikleri yapmaya gerek yoktur.


Türkiye’de demokrasinin daha da güçlendirilmesi için şu sıralar yeni bir çalışma yapılıyor. Hukuk ve insan hakları alanında bir takım değişiklikler öngörülüyor.

Hemen söyleyeyim bence yapılması gereken, öncelikle mevcut Anayasa ve yasaların etkin bir şekilde uygulanmasıdır. Çünkü halen yürürlükte bulunan yasalarda olması gereken her şey vardır.

Demokrasinin, olmazsa olmazı olan siyasi huzur ve istikrar ortamında ekonomik refahın yükseltilebilmesi; ayrıca uluslararası alanda barış, güvenlik ve yine istikrar ortamının sağlanması için, mevcut mevzuat dahilinde her türlü kararlar alınabilir.

Bunları yapmak için yeni yasalar çıkarmaya, tekrar anayasa değişiklikleri yapmaya gerek yoktur. Demokrasi çerçevesinde bu hedeflere ulaşmak her zaman mümkündür. Çünkü bu değişiklikler, AK Parti döneminde daha önce yapılmış tamamlanmıştır.

Bilindiği üzere günümüzde demokrasinin temel unsurları, insan hakları ve hukukun üstünlüğüdür. Avrupa Konseyi’nde, bütün devletlerin ortak iradeleri de bu yöndedir. Demokrasinin ilke ve standartları buna göre oluşuyor.

Avrupa Konseyi tarafından “demokratik güvenlik” olarak tanımlanan bu standartlar; bağımsız yargı, ifade özgürlüğü, örgütlenme ve gösteri özgürlüğü, demokratik kurumlar ve katılımcı toplum olarak sıralanıyor.

Türkiye gibi Birleşmiş Milletler’e ve Avrupa Konseyi’ne üye devletler, bu sözleşmelere taraflar. Bir başka ifade ile üye Devletler, özgür siyasi iradeleri ile sözleşmeleri kabul ettikleri için dolayısıyla uygulama ve uyma yükümlülükleri de söz konusudur.

Daha da önemlisi, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi ile yapılan sözleşmelerde yer alan hükümlerin çoğunluğu, zaten Anayasamız ve yasalarımızda da vardır.

Binaenaleyh gündemdeki reform tartışmalarını bu çerçevede değerlendirmek gerekir. 

Anayasamız ve yasalarımız, etkin bir şekilde uygulandığında yeni bir düzenlemeye gerek kalmayabilir.

NEDİM KOLAN
5.12.2020 14:52:47
Sayın Koç, 1808 senede ittifak 1876 kanunu esasi 1921 teşkilatı esasiye 1924 sonraki değişiklikler . 1960 darbesi 1961 anayasa ki en fazla özgürlükçü anayasadır. 1971/1972 değişiklikler. 1980 darbesi ve 1982 anayası . Rahmetli Orhan Aldıkaçtı hocam ve dostumdu. Tüm Anayasalar çeşitli dönemlerde ve belli bir siyası etki altında yapılmıştır. Hepsinde de yapılabilecek şeyler vardı. Ve bundan sonra yapılması gereken eksikler vardır. Avrupadaki Anayasalarda da bir çok eksiklikler vardır. Onlardaki yasalar da tam ve ideal yasalar değildir. Keşke toplamsal uzlaşı olsada yeni yasalar ve anayasalar yapılsa. 1982 anayasası devamlı tamir edildi. Netice olarak yeni düzenlemeye gerek vardır selamlar Av. Nedim Kolan

  • Perşembe 23.2 ° / 9.1 ° Güneşli
  • Cuma 23.8 ° / 11.9 ° Güneşli
  • Cumartesi 23.5 ° / 11.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

25.04.2024

  • İMSAK 03:36
  • GÜNEŞ 05:09
  • ÖĞLE 12:11
  • İKİNDİ 15:58
  • AKŞAM 19:03
  • YATSI 20:30