MEHMET KOÇ


YATILI OKUL YOLU?


         Türkiye?deki mevzuata göre; yollara çeşitli isimler verilmiştir. Otoyollar, Devlet Yolları ve ıl Yolları ile birlikte bir de Belediye yolları ve Köy Yolları vardır. Anlayacağınız tam beş çeşit yol var.


         Otoyollar, devlet yolları ve il yolları Kara Yolları Genel Müdürlüğünün sorumluluğunda olup, merkezi bütçe ile yapım ve bakımı yapılmaktadır. Köy yolları ıl Özel ıdaresinin, kent ve kasaba içi yollar ise belediyelerin sorumluluğundadır.


         Karayolları ve Belediyelerin sorumluluğundaki yollar umuma ait olduğundan, her hangi bir aksama durumunda vatandaşların tepkisine neden oluyorlar. Köy yolları ise Allaha emanet. Çoğu zaman köy yollarının akıbetinden kimsenin haberi bile olmuyor. Dolayısıyla yetersiz olsalar bile köy yolları hiç bir sıkıntı yaratmazlar.


         Fakat Doğubayazıt?ta bir yol daha var ki kendine özgü. Mevzuatta araştırsanız bile o yola bir isim bulmak zor. Çünkü bu yol başlangıçta ifade ettiğim yol çeşitlerinden sayılmıyor. Yasada adı olmasa bile halk arasında ? YATILI YOLU? olarak tanımlanmış.


         Bu yol eski bir devlet yolu. Vakti zamanda bu yola transit yol da denilirdi. ıran?a giden TIR araçları bu yolu kullanıyorlardı. Daha sonra çevre yolu devreye girince, bu yol adeta sahipsiz ve işlevsiz kaldı. Yatılı Okul Yolu işlevsiz kalınca, bu kere Doğubayazıt için bir sorun oldu


         Dolayısıyla ortada bir yol var, lakin bu Yatılı Okul yolunun kimin sorumluluğunda ya da kimin tasarrufunda olduğu bilinmiyor. Daha doğrusu biz bilmiyoruz. Evet, bu yol kimin?


         Kimin olduğunu şunun için soruyorum.  Sahibini öğrene bilebilsek kendisine söyleyecek birkaç sözümüz olacak da ondan?


         Yatılı Okul yolu Karayollarına ait bir yol ise bu yolun yıllardır neden asfaltlanmadığını soracaktım, yok eğer belediyeye ait bir yol ise, neden parke taşı ile kaplanmadığını belediye başkanına soracaktım, aksi durumda bu yol olmaktan cıktı ise neden arsa olarak kullanılmadığını öğrenecektim.


         Öyle ya mademki buraya yol olarak kimse sahip çıkmıyorsa, o zaman belediye bu yola sahip cıksın, parsellesin ve arsa diye satsın. Laf aramızda çok da para eder. Çünkü gecekondu yasası uyarınca belediye bu yol üzerinde pek ala hak iddia edebilir. Aksi durumda birileri bir gün sahip çıkar ve zilyetlikten tapusunu alır.


         Yıllardır bu yol fiilen kullanılmıyor. Çünkü alternatif özelliği yok. Bakımsız bir yol. Esasında birileri bu yolu kapatsa bile kimse ne mağdur olur ne de şikâyetçi. Çünkü kimse bundan zarar görmez. Yıllardır bozuk olduğu için, her kes çevre yolunu kullanıyor. Tam bir arsa niteliğini taşımaktadır.


         Doğubayazıt Belediyesi mülkiyet iddiasıyla sahip çıkmadığı takdirde, o zaman bir seçenek kalıyor. Bir gün bazı uyanık vatandaşlar bu yola pek ala sahip çıkabilirler. Yol üzerinde yaparlar bir gecekondu, o zaman hem karayolları hem belediye hem hazine dava acarlar. O zaman da iş işten geçmiş olur.


         Oysaki bu yolun sahibi de ve sorumlusu de belediyedir. Çünkü yolun çevresi adeta cadde olmuştur. Ağrı caddesinin devamıdır. Ayrıca ilçenin girişidir. Dolayısıyla yol belediyenindir.


         Bu nedenle mülkiyeti tartışmalı olsa bile belediyenin tez elden bu yola sahip çıkması gerekir. Aksi durumda bir gün birileri sahip çıkarsa kimse şaşmasın...

  • Salı 4.1 ° / 0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 3.5 ° / 0.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 3 ° / -0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

19.03.2024

  • İMSAK 04:42
  • GÜNEŞ 06:06
  • ÖĞLE 12:21
  • İKİNDİ 15:45
  • AKŞAM 18:25
  • YATSI 19:43