Hüseyin DEMİR


VATANDAŞIN, AF KONUSUNDAKİ BEKLENTİSİ, ADLİ SİCİL AFFI İLE BİRLİKTE BİR AN ÖNCE ÇIKARILMASIDIR…

AF İLE BİRLİKTE ADLİ SİCİL AFFI birlikte düşünülmelidir.


Yeni yasama döneminde Meclis’in ilk işi yargı reformu olacak. Bu konuda partilerin açıklamalarına Vatandaş yakından takip etmektedir. Af konusunda yapılan açıklamalara göre önümüzdeki ay nihayetine kavuşacağı beklentisinin hakim olması sevindirici bir durumdur.

Ak PARTİ CEPHESİNDEN

AK PARTİ GRUP BAŞKANI NACİ BOSTANCI. Yargı paketine ilişkin iç çalışmamızı bitirmeye çalışıyoruz. 2 ya da 3 gün içinde kendi iç bünyemizdeki çalışmayı tamamlarız" dedi. Bostancı, çalışmayı netleştirerek gelecek hafta muhalefete sunmayı planladıklarını söyleyerek "Yargı paketine ilişkin muhalefetle iyi bir çalışma yürütmek istiyoruz, ortak konsensüs la paketin geçmesinden yanayız"  Genel af, kamu yararına uygunluğu anlaşıldığı belli başlı suç çeşitlerinin kovuşturulmasının durdurulması, verilmiş olan cezaların kaldırılması ya da azaltılmasıdır..

CHP CEPHESİNDEN

Farklı kesimlerin de katılımıyla geniş bir yargı paketi hazırlığı içinde olan CHP, AK Parti’nin yapacağını açıkladığı ziyaret de kendi teklifini masaya koyacak.

CHP’li bir yetkili Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin eşit olarak temsil edildiği bir komisyon kurulması gerektiğini, yapacakları görüşmede bu yönde bir önerinin yapılabileceğini söyledi. Uzlaşının ancak böyle sağlanabileceğini belirten CHP’li yöneticiye göre yargıda reformun ana koşulu da Hakim ve Savcılar Kurulu yapısı ve seçim yönteminin değişmesi.

Yetkili, “Getirecekleri düzenlemeler kısmi faydalar sağlayabilir ama adına yargı reformu denilecek bir düzenleme yapılacaksa bunun için öncelikle Anayasa’da HSK yeniden ele alınmalı. Bu olmadan yargı reformu olmaz” diyor

MHP CEPHESİNDEN

MHP’NİN ÖNCELİĞİ AF, TARİH ÖNERİSİ DE VAR

MHP bazı suçlarda 5 yıl şartlı ceza indirimi öngören yasa teklifini yaklaşık bir yıl önce Meclis’e sundu. 150 binin üzerinde mahkumu etkileyecek düzenleme Meclis gündemine alınmadı. Teklifin arkasında olan MHP’de yargı paketinden önce bu düzenlemenin çıkarılması beklentisi hakim.

MHP’li bir yetkili “Gelecek yargı paketine tek itirazımız önce bizim şartlı ceza indirimi teklifinin gündeme alınması olur. AK Parti infaz kanununda değişiklik ile kalıcı bir düzenleme istiyor. Hapis cezalarındaki infaz süresinin bazı suçlarda uygulanma oranını yarı yarıya düşürülmesi planlanıyor. Bizimki ise geçici, bir kez yapılacak bir düzenleme. Bunu yapıp önce insanları sevindirelim. Arkadan da adalet mekanizmasını güçlendirecek, kaliteyi arttıracak düzenlemeler yapalım” dedi.

Şartlı ceza teklifinin en kısa sürede yasalaşmasını isteyen MHP’nin tarih önerisi de var. MHP’li bir yetkili “af” teklifinin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda yürürlüğe girecek şekilde çıkarılarak buna sembolik bir anlam da yüklenebileceğini söylüyor

VATANDAŞ, ADLİ SİCİL AFFI İLE BİRLİKTE AF YASASININ ÇIKMASINI BEKLİYOR.

Siyasi partilerin varlık sebebi milletin daha iyi koşullar içinde olacağı bir ortamı hazırlamaktır. Bugün cezaevlerinin durumu içler açısıdır, elbette ceza evleri ıslah için vardır. Toplumun huzur ve güvenini tehdit eden durumları ıslah etmek için vardır. Bugün cezaevlerinin mevcut durumuna baktığımızda ıslah özelliğini yerine getiremediğini görmekteyiz.

Bu durum kamu yararına zarar veriyor olmasından dolayı af kamu yaranına bir gelişme olarak önümüzde duruyor. Af konusu ince eleyip en ince ayrıntısına kadar üzerinde iyi çalışılması gereken bir durumdur. Kamu yararı düşünülerek çıkarılan af, toplumun vicdanını yaralayan olaylara sebebiyet vermiş kişileri kapsamamalıdır diye düşünüyorum. AF İLE BİRLİKTE ADLİ SİCİL AFFI  birlikte düşünülmelidir. Adli sicil affı ,af ile birlikte çıkarılmadığı vakit af tam anlamı ile hedefine ulaşmamış  olacaktır. Mahkûmiyet yaşamış kişilerin topluma adaptasyonu için adli sicil affının çok önemli olduğunun bilinmesi ve buna göre düzenlemenin yapılması ,kamu yararının tam anlamı ile tahsisi ile sonuçlanmasına olanak sağlayacaktır.

Bizim vatandaş olarak siyasi partilerden beklentimiz, siyasi görüşlerini bir tarafa bırakarak yargı reform paketini milletin yararına olacak şekilde el birliği ile kısa zamanda çıkarmalarıdır. Umarım adil, adaletli içinde sicil affının yer aldığı yargıya güveni tekrar tahsis edecek bir reform olur.

Fetö terör örgütüne mensup hakim ve savcıların yargıya verdikleri zararı hiç kimse vermemiştir.

Bu bağlamda açıklama yapan sn. Adalet bakanı Abdulhamit Gül

FETÖ ile mücadele FETÖ'cü yöntemlerle yapılamaz. Nerede ahlaksızca bir saldırı varsa bu FETÖ'nün bir tezahürüdür. Daha düne kadar FETÖ ile aynı maklubeye kaşık sallayanlar bugün utanmadan çıkıp FETÖ'yle mücadele dersi vermeye kalkmasınlar.

Sn. Bakanı ekarte etmek isteyenlere karşı sn. Bakanın yanında olduğumuzu da belirtmek isterim.
Hayırlı günler dilerim…

  • Cuma 8.6 ° / -3.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 10.7 ° / -0.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 11.9 ° / 1.1 ° Güneşli

Ağrı

29.03.2024

  • İMSAK 05:18
  • GÜNEŞ 06:45
  • ÖĞLE 13:14
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:32
  • YATSI 20:54