MEHMET KOÇ


TÜRKİYE’NİN KONUT SORUNU

.


Türkiye’de konut sıkıntısı, her geçen gün giderek artan bir sorun haline geliyor. Konunun çözümü için geniş perspektifli ve yeni bir politika önerisi ortaya konulmalıdır.

Öncelikle inşaat girdi maliyetlerinin mümkün olduğunca düşürülmesi zorunludur. Çünkü ucuz konut edinmek için başka da bir seçenek kalmamıştır.

İlk akla gelen, inşaat sektöründe kullanılan demir, çimento ve ahşap gibi malzemelerde, vergi indirimine ya da verginin tamamen sıfırlanması yoluna gidilmesidir.  

TOKİ ve belediyeler eşgüdümünde bu şekilde üretilecek ucuz konutlar, münhasıran evi olmayan vatandaşlara satılmalı ve bu şekilde konut sektörü piyasasına müdahale edilmelidir.

Ancak, böyle bir uygulamaya başlanıldığında, yabancılara konut satışı ile bir kişinin birden fazla konut edinmesinin önüne geçilmesi gerekir.

Diğer bir ifadeyle vatandaşlar için ucuza mal edilen konutların satışa konu edilmesi ya da yüksek karlarla yabancı uyruklu kişilere satılması yasaklanmalı ya da yüksek vergilerle koruma altına alınmalıdır.

Aynı zamanda daha önce adına konut bulunan şahıslar kapsam dışında tutularak ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak bir hizmetin gerçekleştirilmesi sağlanmalıdır.

İnşaat girdilerindeki yüksek vergiler, maliyetleri artırdığı için doğal olarak konut fiyatlarını yükseltiyor ve bu da konut edinmeyi zorlaştırdığı gibi kiraları da devamlı arttırıyor. Böylece dar ve sabit gelirli insanların yaşam şartları çekilmez noktalara taşınır. 

O yüzden Devlet, bir takım fedakarlıklar yaparak maliye politikaları yoluyla inşaat maliyetlerini düşürerek, dar gelirli insanların barınma ihtiyaçlarına müdahil olmalı ve onların konut sahibi olabilmelerine olanak tanımalıdır.

İnşaat girdi vergilerinin sıfırlanmasıyla üretilecek konutların, sadece ve sadece yerel halkın konut ihtiyacını karşılamaya yönelik olacağı açıkça belirtilmeli ve böylece bu konutların ticari amaçla kullanılmasının önüne geçilmelidir. 

Düşük vergilendirmeye tabi malzemelerin de farklı amaçlar için kullanılmasının da önüne geçilmesi de kontroller ile sağlanmalıdır.

Unutulmaması gerekir ki inşaat girdi vergilerinin sıfırlanması, konut sıkıntısını hafifletmek için etkili bir adım olacaktır.

Binaenaleyh politika yapıcılar, Türk vatandaşlarının konut ihtiyaçlarını gidermek ve spekülatif durumları önlemek için ayrıca uygun dengeleme ve denetleme önlemleri almalıdır. Bu şekilde, hem konut sıkıntısının azaltılması hem de yerel ekonominin korunması sağlanabilir.

faruk kaya
17.04.2024 12:13:25
Ülkemizin en önemli sorunlarından birine parmak basarak çok yerinde öneriler sunmuşsunuz kaleminize sağlık. Konut sorunu ve yüksek kiralar gençlerin evlilik hayallerine ertelemelerine yol açıyor bu durum da uzun vadede ülke için önemli sorunlara sebep olabilir. Selam ve saygılarımla Prof. Dr. Faruk Kaya

EMİN ÇALPAN
17.04.2024 12:14:15
Çok tşk ederım iyi derecede sorunu dılle getırmişsın Memet bey kentsel dunuşumde devlet vergı ındırımı getırdı rızklı yapı belgesı olana vergı alınmıyece denıldı ama beledıyeler kabul etmedı vergı kader bağış bızlerde aldı sonra ınşaat ruhsat verdı burası Türkiye selamler Emin Çalpan

YILDIZ ACAR
17.04.2024 12:14:53
ben de 700 dönümlük bir alan satın almıştım konut için girişimlerimiz olacaktı . Bahsettiğiniz politikalar çerçevesinde ihtiyaç sahibi ailelere kira öder gibi ev sahibi olacakları bir adım olacaktı Yıldız acar

maksut konyar
17.04.2024 12:15:33
[12:47, 14.04.2024] MEHMET KOÇ AĞABEY: Kıymetli Mehmet kirvem aklına ve emeğine sağlık öncelikle dar gelirli vatandaşa hiç imkanı olmayan Vatandaşı konut edindirme sosyal projeleri devlet destekli sübvanse edilebilir ancak genele şamil devlet inşaat sektörüne müdahaleli bir uygulama çok zor piyasalarda serbest ekonomi kuralları işliyorar arz ve talebe göre şekilleniyor. Diye düşünüyorum. İnşallah Sağlıklı mutlu günleriniz bereketli bir ömrünüz olsun iyi pazarlar.. Maksut Konyar

  • Pazartesi 25 ° / 10.5 ° Güneşli
  • Salı 24.3 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Çarşamba 22.4 ° / 9.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

29.04.2024

  • İMSAK 03:29
  • GÜNEŞ 05:04
  • ÖĞLE 12:10
  • İKİNDİ 15:59
  • AKŞAM 19:07
  • YATSI 20:35