NEZİR ÇELİK


TEMıZLıK KONUSU DA NEREDEN ÇIKTI??


         Denilebilir ki Doğubayazıt?ta insanlar soğuktan donarken, bölgede yığınla ekonomik ve sosyal sorunlar varken, bunlardan biri gündeme getirilmiyor da bu temizlik konusu da nereden çıktı.


         Aslında çok haklısınız. Fakat fiziki sorunları ne yazık ki bir türlü aşamıyoruz. Bu nedenle ilerleme sağlayamayacağımız meselelere sürekli takılırsak, bu seferde sadece tavsiye ve telkinlerle elde edebileceğimiz bir takım kazanımlardan mahrum kalmış oluruz.


         Takdir edersiniz ki Doğubayazıt dışa açık bir yerleşim yeridir. Dünyanın her bölgesinden insanlar ilçemizi çeşitli nedenlerle ziyaret etmektedir. Bu nedenle Doğubayazıt?ın insanları da en az Doğubayazıt kadar önem ifade etmek durumundadır. Bu itibarla özellikle temizlik ve görgü kurallarına titizlikle uymamız gerekir.  Bu davranışlar hemşerilerimizin geleceği ve ilçemizin tanıtımı için çok önemli detaylardır.


         Görgü ve temizlik kurallarının en belirgin olanı ise, hiç kuşkusuz çevre temizliğidir. Çevre temizliğine duyarlı olduğumuz sürece hem sağlığımız önemli oranda güvence altına alınmış olur hem de hemşerilerimizin her zamanki çağdaş ve asaletli duruşu herkese örnek olarak gösterilir.


         Her toplumda temizlik konusu öteden beri eleştiri konusu olmuştur. Gelişigüzel çöp atmak, insanları tiksindirdiği için ıslam dini de bu konuda bazı kurallar getirmiştir.


         Bu sebeple rast gele çöp atmamız kesinlikle terk etmemiz gerekir.


         Doğal olarak bunu da ancak eğitimle elde edebiliriz, hem de top yekun bir eğitimle. Okullarda eğitim, camide eğitim, kışlada eğitim gibi. Yoksa caddelerde ve sokaklarda rast gele çöp atmamız hiç te doğru değil.


         Okul, cami ve kışlaya baktığımızda üzülerek ifade etmek isterim ki temizlik konusunda cami cemaatinin yeterince eğitilmediğini görüyoruz. Bu da gösteriyor ki sevgili din görevlilerimiz bu konu ile yeterince alakadar olmuyorlar. Oysaki ıslam da ?temizlik imanın yarısıdır ?kuralını bütün her kes bilir.


         Öğretmenler öğrencileri her konuda eğitmek durumundadır. Aynı şekilde kışla da ,askerleri eğitiyor. Cami cemaatinin öğreticileri de hiç kuşkusuz din adamlarıdır. Onlar da cemaatlerini  dini ve sosyal konularda  bilgilendirmek ve eğitmek durumundadırlar.


         Gerçi alışkanlıklardan vazgeçmek kolay değildir ama çevreyi kirletme alışkanlıklarımızı mutlaka terk etmek zorundayız. Bu sebeple başta sayın müftümüz olmak üzere camilerdeki din görevlilerinin temizlik ve çevre konusunda hassasiyet göstermesi gerekir.

  • Perşembe 20 ° / 7.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 20.8 ° / 7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.2 ° / 7.6 ° Güneşli

Ağrı

18.04.2024

  • İMSAK 03:48
  • GÜNEŞ 05:19
  • ÖĞLE 12:12
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:56
  • YATSI 20:20