MEHMET KOÇ


TAZİYE YEMEKLERİ HAKKINDA DÜŞÜNCELER?

.


Son yıllarda adeta gösteriş ve şatafatlara dönüşen taziye yemekleri, özellikle dar gelirli aile bütçelerini zorlamaya başladı.

Hali vakti yerinde olanlar için sorun teşkil etmiyor fakat, kimi aileler taziye yemekleri için borçlanırken, kimileri de çevre, komşu ve akrabaların yardımı ile bu ikramları karşılıyorlar.

Aslında taziye yemeklerinin mazisi, bölgemizde pek de eski değildir. Geçmişte vefat eden insanlar için hayır olarak bir helva yapılıp dağıtılırdı. Tabi ki bu arada taziye için uzak yerlerden gelenler yemek ikram edilirdi.

Yoksa şimdiki gibi aynı köy ya da mahallede yaşayan insanlara 3 gün süre ile yemek ikramı yapılmazdı.

Bu noktaya, taziye evlerinin yapılması ile gelindi. Tabi ki taziye evlerinin olması çok daha iyi. Lakin buralarda çay dışında yemek ikramının adeta zorunlu bir hal alması, takdir edersiniz ki aileleri çok zorluyor.

Taziye ikramları için borçlanmak, hatta bankalardan tüketici kredisi çekmek, sanırım dini açıdan da tasvip edilecek bir durum olmasa gerek.

O nedenle taziye yemeklerini stabil hale getirmek, gösteriş ve şatafattan uzak tutmak ve de mümkün olduğunca akraba ve komşu yardımlarına indirgemekte yarar vardır.

Bu itibarla konu hakkında bir çalışma başlatmak, böylece halkı teşvik ve ikna etmek gerekiyor.

Burada öncelikle Müftülüğümüzün bir çabası gerekiyor. Mevcut taziye uygulamasının ?riya? ve ?haram? olduğunu, daha çok dünyevi nam için yapıldığını ve dinde yeri olmadığını mahalle ve köy imamları aracılığı ile halka anlatılırsa bu gösteriş uygulaması yavaş yavaş ortadan kalkar.

Kabul etmek gerekir ki taziye yemekleri, maddi durumu iyi olmayan cenaze sahipleri için ağır bir külfet oluşturuyor.

Keşke şöyle bir gelenek olsaydı, müteveffa için bir hayır yapılmak istendiği vakit, bu, doğrudan muhtaç insanlara yapılsaydı çok daha anlamlı olur.

Aslında her kes şatafatlı taziye yemeklerinin gereksizliğini söylüyor. Fakat bunu topluma kabul ettirmekte etkili olamıyorlar.

Binaenaleyh yapılan bu israfın riya ve haram olduğunu içeren tabelalar cami girişlerine ya da taziye evlerine asılırsa hem kamuoyu oluşturulur hem de caydırıcı bir etkisi olur.

 

  • Perşembe 6.1 ° / -4.1 ° Güneşli
  • Cuma 8.6 ° / -3.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 10.7 ° / -0.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

28.03.2024

  • İMSAK 05:20
  • GÜNEŞ 06:47
  • ÖĞLE 13:14
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:31
  • YATSI 20:52