MEHMET KOÇ


SıYASETıN AYARI


SıYASETıN AYARI TAMAMEN BOZULDU


            Türkiye de siyasi görüş denen nemenem tamamen alt üst olmuş durumda. Esasen siyasi teoriler de adeta yok olmuştur. Liberalizm, sosyalizm, karma modeller, muhafazakarlık gibi model ya da teoriler altüst olmuş durumda.


şu anda mevcut siyasi oluşumların hangi siyasal düzlemde olduğunu kestirmek mümkün değil. Ne görüş kaldı ne fikir dedikleri şey. Hangi siyasi partinin nasıl işine geliyorsa o şekil hareket ediyor.


         Türbanlı ve çarşaflıların CHP ye geçmesi, Başbakan Erdoğan ın, beklenmedik bir şekilde, "beğenmeyen çekip gitsin" ile  başlayıp pompalı tüfekle ateş eden için " Vatandaş da kendini savunmak zorunda kalır"la  gündeme gelen milliyetçilik söylemi ve son olarak MHP lideri Devlet Bahçeli nin, aleviler hakkındaki beyanatları ve bu beyanattan cesaret alan hükümetin bir takım mevzuat değişikliklerine başlamış olması.


Ülke çıkarları konusunda kimse MHP den daha  duyarlı olduğunu iddia edemez. Bir de bakarsınız bir gün MHP kürt sorununu da gündemine almış. Kim bilir.


         AKP döneminde nerede ise Türkiye de ki siyasi partilerin tamamı bulundukları merkezin dışında kendilerine yeni kimlikler aramaya başladılar. Aslında bu arayış söz konusu partilerin siyasal yetersizliğinden ya da etkisizliğinden de kaynaklanmaktadır.


Mevcut siyasi partiler bu güne dek savundukları ilkeleri ne halka kabul ettirebildiler ne de onların bu programları uluslararası düzeyde ilgi gördü. Bu nedenle hiçbir konuda çözüm üretemediklerinden dolayı kulvar değiştirmek zorunda kaldılar.


Bu nedenle CHP ve MHP gibi partiler iktidar olmak (veya iktidarını korumak adına) sistemin belirlediği çerçeve içinde kendilerine verilen rolün dışına çıkmak zorunda kalmışlardır. Çünkü bu güne kadar savundukları fikirler vatandaşlar tarafından tasvip görmemiştir. Bu sebeple politika değişikliğine gidiyorlar. AKP ise son zamanlardaki davranışlar ile MHP ve CHP nin kurtulmaya çalıştığı ortama doğru gidiyor.


         Özetle, Türkiye siyasetinde siyasi partilerin önde gelenlerinde siyasal ve politik tutarsızlık yaşanıyor. Dün söylediklerini bugün reddeden, savuna geldikleri düşüncelerin tersini yapan, sağcı ise sağdan, solcu ise soldan umudunu kesmiş bir partiler tablosu ile karşı karşıyayız.


KRıZ VARMI?
         Dünyada baş gösteren ekonomik krizin merkezi ABD ve AB dır. Türkiye ABD ve Avrupa Birliğine bağımlı bir ülkedir. Bu sebeple bu global krizden etkilenmemek mümkün değildir.


         Başbakan Erdoğan ın "kriz bizi etkilemez" şeklindeki beyanatları ne yazık ki global krizin Türkiye yi etkilemesini engelleyemedi.  Kriz ülkemizi de ciddi biçimde etkilemeye başladı. şimdilik derinden ve sessiz olarak ilerleyen kriz, önümüzdeki sürede daha etkili olacağı mesajını veriyor.


         Daha şimdiden Sanayi merkezlerinde birçok fabrika işçi çıkarımlarına başladı. Anlaşılan kitlesel işçi çıkarımları da yakından başlayacaktır. Kimi işyerleri ise ücretsiz ve süresiz izin uygulaması başlatmış durumda.


         Binaenaleyh ABD nin yarattığı bu krizden doğal olarak Amerika ile ekonomik, siyasal ve askeri anlamda entegre olmuş ülkeler (Türkiye de dahil) etkileniyor. Çünkü bu ülkeler her şeyi ile ABD ye bağımlıdır.

  • Çarşamba 20.3 ° / 7 ° Güneşli
  • Perşembe 23.2 ° / 9.1 ° Güneşli
  • Cuma 23.8 ° / 11.9 ° Güneşli

Ağrı

24.04.2024

  • İMSAK 03:38
  • GÜNEŞ 05:10
  • ÖĞLE 12:11
  • İKİNDİ 15:57
  • AKŞAM 19:02
  • YATSI 20:28