MEHMET KOÇ


SıVıLANAYASA ve KÜRTLERıN BEKLENTıSı


Bir taraftan sınır ötesi operasyon yapılırken diğer yandan sivil anayasa çalışmaları devam ediyor.  ılk defa bir sivil anayasa yapılacağı için, Kürtlerinin yeni anayasadan birçok beklentileri var.



         Kısaca özetlemek gerekirse beklentilerin başında evrensel demokrasi ve insan hakları yer alıyor. O nedenle demokrasi ve insan hakları müesseselerinin kesin ifadelerle anayasada yer almasını ve kendilerinin de eşit yurttaşlık esaslarına göre tanımlanmasını istiyorlar.



         Devlet şeklinin Cumhuriyet olması ya da olmaması çok anlam ifade etmiyor. Öncelikle devletin demokratik olması çok daha önemlidir. Çünkü devlet demokratik olduğu vakit yaşanan sorun ve sıkıntılar da kendiliğinden ortadan kalkmış olur. Anayasadan sonra yapılacak yasalar da anayasaya aykırı olamayacağı için, doğal olarak demokratik kıstaslar toplumun her kesimine hızla yayılacak, demokrasi bir yaşam şekli haline gelecektir.



         Halen yürürlükte olan anayasanın 2. maddesi; Cumhuriyetin niteliklerini sıralarken, devletin demokratik olduğundan da söz ediyor. Fakat maddedeki ?demokratik? sözcüğü sanki istenmeden oraya monte edilmiş gibi. Zira Türkiye demokratik devlet unvanını tamamen benimsemiş olsaydı, kişi hak ve hürriyetleri de ona göre gelişecekti. Diğer bir anlatımla ıngiltere, Fransa ve Almanya?da kişi hakları nenasıl ise Türkiye?de de aynı şekilde olacaktı.



         Yeni anayasa yazılırken eğitim ve öğretim de mutlaka Avrupa Birliği ülkeleri seviyesine çıkarılmalıdır. Okullarda resmi dil yanında anadil ile de eğitim ve öğretime cevaz verilmeli,  isteyenler Türkçenin yanında anadilleri ile eğitim alma hakkına sahip olabilmelidirler.



         Öte yandan hazırlanacak sivil anayasa ile Adem-i  Merkezi yönetim olan Yerel ıdarelere de bir takım yenilikler getirilmelidir. Halen seçilmişlerin başına atanan il valileri halkoyu ile göreve gelmeli, yine ilçelerdeki seçilmişlerin amiri olan kaymakamlıklar kaldırılmalı, onların görev ve yetkileri seçilmiş belediye başkanlarına bırakılmalıdır.



         Ancak AKP tarafından iki yıl önce başlatılan ?Demokratik Açılım? paketinin uzun denebilecek bir zamandan beri askıya alınmış olması; son günlerde meydana gelen olaylar da nazara alındığında Kürtlerin beklentilerini karşılayacak sivil ve demokratik bir anayasa biraz zor görünüyor.



         şartlar ne olursa olsun yeni anayasa ile Türkiye?de aksayan konulara mutlaka çözüm getirmek gerekir.Eğer yeniden yazılacak sivil anayasaKürt sorununa bir çözüm getirmeyecek ise anayasa daha niye değiştiriliyor ki?Genel Kurmay Başkanlığının Savunma Bakanlığına bağlanması ya da Başbakanlığa bağlı kalması ne değiştirir ki?

  • Salı 4.1 ° / 0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 3.5 ° / 0.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 3 ° / -0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

19.03.2024

  • İMSAK 04:42
  • GÜNEŞ 06:06
  • ÖĞLE 12:21
  • İKİNDİ 15:45
  • AKŞAM 18:25
  • YATSI 19:43