MEHMET KOÇ


SU HAVZASINDA KİRLENME VE ÇEKİLME

BALIK GÖLÜ CİDDİ TEHLİKE ALTINDA


YILDA BİR KEZ GÜNDEME GELİYOR

Son bir kaç yıldır Balık Gölünü sahiplenen Taşlıçay Belediyesi, anlaşılan sadece yılda bir-iki gün gölü hatırlıyor veya görüyor.

Çünkü şu anda Göl, tamamen sahipsiz ve adeta kaderine terk edilmiş durumda. 

Ağrı Valiliği, SERKA, Turizm Bakanlığı gibi kuruluşların katkısıyla her yıl düzenli olarak yapılan 2 günlük Balık Gölü Festivali, gölü tanıtmaya, koruma ve yaşatmaya yetmediği gibi, festivalin verdiği tahribatta cabası. 

Çünkü yoğun kalabalığın yaptığı piknikler  sırasında oluşan çöp ve atıklar göl için ciddi bir tehlike ve de çevre kirliliği oluşturuyor.

Festival sonrasında oluşan atık çöpler, tamamen toplanmıyor, temizlenmiyor.  Organizasyona katkı sunan yetkili kuruluşlar, piknik bitiminde, çöp ve kirleri arkalarında bırakarak oradan uzaklaşıyor,

Bu da demektir ki yapılan bu tanıtım faaliyeti yapılmasa ve göl çevresinde böyle bir yoğunluk oluşmazsa göl, daha temiz kalır. Dolayısıyla o kadar piknikçi insanın bıraktığı çöpler olmaz ve göl suları bu pisliklerden etkilenmez.

Aynı şekilde göl suyunu içme suyu olarak kullanan Doğubayazıt Kaymakamlığı ve Doğubayazıt Belediyesi de, nasıl olsa Taşlıçay göle sahip çıkıyor diye olacak ki,  ne yazık ki onlar da Balık Gölüne Bigane kalıyorlar. 

Bilindiği üzere Doğubayazıt'a gelen su, güzergahındaki bir çok köy ile merkezin içme suyu ihtiyacını karşılıyor. 

Halen göl çevresi ve su havzası tamamen sahipsiz, kontrolsüz ve tabiri caiz ise sorumsuz insanlara emanet edilmiş gibi.

Oysaki Gölün o kadar sahibi var ki, Ağrı Valiliği, Doğubayazıt ve Taşlıçay Kaymakamlıkları, aynı şekilde Doğubayazıt ve Taşlıçay Belediyeleri, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü vs.

Öte yandan, Balık Gölü, aynı zamanda bir tabiat parkıdır ya da park adayıdır. Tabiat Parklarının bağlı olduğu Ağrı Çevre  Müdürlüğü ise galiba gölden yeterince haberdar değildir.

Binlerce hektar büyüklükte ve  2650 rakımlı devasa Balık Gölüne yeterince sahip çıkılmıyor, dolayısıyla göl çevresi adeta çöplük gibidir. Aynı zamanda bir içme suyu havzası olan Göl, bu şekliyle devam ederse yakın zamanda sudan zehirlenmeler bile muhtemeldir.

Binaenaleyh Taşlıçay ve Doğubayazıt Belediyeleri ile köylerle ilgisi nedeniyle İl Özel İdaresi ve Çevre Müdürlüğü, bir program dahilinde göl havzasını kontrol altına almalı, bu kurumlar düzenli bir şekilde mıntıka temizliği de yaptırmalıdır.

Doğal bir baraj olan Balık Gölü, sadece yılda bir iki gün, yapılacak bir festival ve şenlik  ile yaşatılamaz ve korunamaz.

Balık Gölü, Doğubayazıt merkez ve bir kısım köyleri için içme suyu sağlıyor. Onun için aynı zamanda hayatidir de. O nedenle Göl çevresindeki bakım, koruma ve kontrol hizmetlerinin sürekli olması iktiza eder.

Temizlik  ve çöp toplama hizmetleri belediyeler, kontrol ve güvenlik ise korucular marifetiyle pek ala yapılabilir.

 

  • Cuma 20.8 ° / 7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.2 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Pazar 18.5 ° / 7.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

19.04.2024

  • İMSAK 03:47
  • GÜNEŞ 05:17
  • ÖĞLE 12:12
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:57
  • YATSI 20:21