MEHMET KOÇ


SÖZKONUSU BDP OLUNCA?

Türkiye?de BDP karşıtlığı siyaset yapmak milliyetçi ve ulusalcı cenahta ciddi prim yapıyor.


 

Dikkat edilirse konu BDP olduğunda siyasi partiler arasında nerede ise tam bir mutabakat söz konusu oluyor. O nedenle, mevcut siyasi partiler oylarını artırmak için hizmet yapacaklarına daha çok BDP’ye yükleniyorlar. Özellikle milliyetçi kesimlerden oy almak için bu da onlara yetiyor.

BDP Milletvekilleri seçim bölgelerinde seyahat ederken, ana yolda PKK ‘lılarla görüşüp kucaklaşmışlar. O sırada milletvekilleri tek başlarına da değiller, BDP’nin uzun araç konvoyunda, vekillerle birlikte seyahat eden yüzlerce insan da var. Basın mensuplar vs…

Bu karşılaşma esnasında kaydedilen görüntüler aylardır televizyon ekranlarda gösteriliyor. Partilerin milliyetçi ve ulusalcı kanatları, bu görüntülerden siyasi bir rant elde etmek için var güçleri ile çalışıyorlar. Sanılıyor ki kim daha çok BDP aleyhinde konuşursa, bu konuda daha çok bağırıp hamaset yaparsa milliyetçi ve ulusalcı oylar onların hanesine yazılacak.

Bütün bu kışkırtmaların sonucunda Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla BDP milletvekillerinin dosyaları hızla meclis gündemine geldi. Bir başka ifade ile bu konuda tarih yine tekerrür etti, 1994 yılında olduğu gibi, BDP milletvekillerine yine cezaevi yolu göründü.

CHP ise biraz daha ince bir siyaset yapmaya çalışıyor. Kılıçdaroğlu “…kürsü dokunulmazlığı hariç diğer bütün suçlarda yargılama yolunu açalım” diyor. CHP’nin bu makul teklifinin kamuoyunda destek görmesi üzerine,  AKP hemen geri adım atarak, yüz kızartıcı suçlardan dolayı haklarında fezleke bulunan milletvekilleri için de yargı yolunun açılması benimsendi.

Demek oluyor ki BDP olmasaydı, bu ülkede yolsuzluk yapan milletvekilleri hiçbir zaman yargı önüne çıkmayacaklardı. BDP Milletvekillerini cezalandırıp parlamentodan atmak için, AKP, CHP ve MHP’den yüz kızartıcı suç işleyen milletvekilleri de mecburen gündeme gelmiş oldu.

Nitekim Deniz Feneri davasında Alman yargısının kesinleşmiş kararı olduğu halde, ucu nereye dokunacağı bilinmediği için her nedense Türkiye’de bu dava yürümedi. Üstelik Deniz Feneri derneğiyle ilgili iddiaları araştıran üç savcı, şüphelilerin mal varlıklarına tedbir konulmasına ilişkin kararda tahrifat yaptıkları gerekçesiyle soruşturmadan alınarak yargılandılar.

CHP’nin önerisi kabul edilse bile, asıl amaçlanan BDP milletvekilleridir. Öncelikle onların dokunulmazlığı kaldırılacak, Dokunulmazlık kalkınca da büyük bir ihtimalle ilk duruşmada tutuklanacaklardır. Çünkü halen içerde olan altı BDP milletvekili de tutukludur, haklarında henüz verilmiş bir karar yoktur.

 Eğer ifade edildiği gibi dokunulmazlık kalkınca BDP’liler tutuklanmada yargılanacaklar,  o zaman bu husus mahkemenin takdirine bırakılmamalı, öncelikle yasal bir düzenleme yapılması gerekir. Böylece milletvekillerinin yasama görevleri devam ettikçe tutuklanmamaları yasal güvence altına alınmış olur.


Eğer milletvekilleri için böyle bir güvence sağlanırsa, bu yasadan seçimle göreve gelen belediye başkanları ve diğer kişiler de yararlanmalıdır. Böylece yargılanıp mahkum olan vekiller yasama faaliyetleri sona erdiğinde,  belediye başkanları ve diğer seçilmiş insanlar da bu görevleri sona erdiğinde tutuklanmaları gündeme gelmelidir.

 

 

 

  • Salı 4.1 ° / 0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 3.5 ° / 0.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 3 ° / -0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

19.03.2024

  • İMSAK 04:42
  • GÜNEŞ 06:06
  • ÖĞLE 12:21
  • İKİNDİ 15:45
  • AKŞAM 18:25
  • YATSI 19:43