MEHMET KOÇ


SOKAK ve KALDIRIMLAR KıMıN ?...


         Kaldırımlar esnafın, cadde ve sokaklar ise seyyar satıcılarındır(!)Yanlış duymadınız. Ağrı bölgesinde gerek kaldırımlar ve gerekse cadde ve sokaklar fiilen esnaf ve seyyar satıcıların hüküm ve tasarrufu altındadır(!) Belediyeler istediği kadar bizimdir desin?


         Nitekim başta Ağrı merkez olmak üzere, Doğubayazıt?ta ve diğer ilçelerin tamamında bu manzarayı net bir şekilde görmek mümkündür. Esnaf yayalardan daha çok kaldırımları kullanıyor, aynı şekilde yollardan ise daha çok seyyar satıcılar yararlanıyor.


         Dolayısıyla yaya kaldırımları olarak adlandırılan yerlerden yayalar geçememekte, özellikle bayanlar bu düzensizlikten çok daha sıkıntı çekmektedir. Bu düzensizlik insanların çarşı-pazara çıkma isteğini de olumsuz etkiliyor. Böylece vergi mükellefi bulunan esnaf ve tacirin kazancı düşmekte ve dolayısıyla devlete ödenen vergiler de düşmektedir.


         Bu nedenle kaldırımlar tamamen yayaların istifadesine sunulmalı ve seyyar satıcıların bütün cadde ve sokaklara yayılan faaliyetlerine izin verilmemesi gerekir. Seyyar satıcılara, belirlenecek yerlerde faaliyet göstermelerine izin verilmelidir. Aksi durumda bırakınız düzensizlik ve karmaşayı, bir de haksız rekabet oluşuyor ki, bu da yerleşik esnafı zor durumda bırakır.


         Bu durum Ağrı bölgesinde yıllardır devam ediyor. Konuyu daha öncede defalarca yazdım, ayrıca bu hususta birçok haber de yayınladık; ama maalesef kimsenin kılı kımıldamadı? Göstermelik bir iki tedbir alındı ama esnaf ve seyyar satıcı kısa sürede o tedbirleri boşa çıkarttı? 


         Cadde ve sokaklardaki keşmekeşliğe vatandaşlar alışmış olsa bile, gene de yetkililerin buna izin vermemesi gerekir. Bu nedenle çeşitli vaatlerle göreve gelen belediye başkanlarımızın ana caddeleri ve arka sokakları mutlaka gezmeleri ve bu durumu gözleri ile görmelerini tavsiye ederim.


         Yetkililerimiz Ağrı?nın şehirleşmediğini söylüyorlar. Doğrudur Ağrı şehirleşmemiştir, ama yetkililer de Ağrı?daki görevleri sırasında fazla bir çaba göstermediklerini kabul etmelidirler. Kimse mağdur edilmeden seyyar satıcılar için pek ala uygun mekânlar yapılabilir. Gene gerekli uyarılar ve gerekirse müeyyide mekanizması çalıştırılmak suretiyle, kaldırımlar da kötü niyetli esnafın işgalinden kurtarılarak vatandaşların istifadesine sunulabilir.


         Çünkü seyyar satıcıların il düzeyindeki bu düzensiz faaliyetleri, düzenli ekonomik hayatı da olumsuz etkilemektedir. Tüketiciler rahatlıkla dükkânlara giremediği için, insanlar keyfince alışveriş yapamıyorlar. Mülki ıdare Amirleri, Belediye Başkanları ve Oda başkanları arada bir makamlarından çıkıp cadde ve sokakları gezdiğinde bu başıbozukluğu göreceklerdir.


         Bu itibarla, cadde ve kaldırımlar şehirleşmenin en belirgin ifadesidir. Kaldırımları yayaların istifadesinde olmayan yerler ise her zaman sondan birinci olmaya mahkûmdur. Tıpkı Ağrı gibi?

  • Cumartesi 20.2 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Pazar 18.5 ° / 7.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 19.2 ° / 5.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

20.04.2024

  • İMSAK 03:45
  • GÜNEŞ 05:16
  • ÖĞLE 12:12
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:58
  • YATSI 20:23