NEZİR ÇELİK


SERBEST BÖLGE FıYASKOSU


         Iğdır Valiliği ve Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası nın ev sahipliğinde yapılan toplantıya ıran ıslam Cumhuriyeti?nin Ankara Büyükelçisi Bahman Hosseinpour la birlikte iki ülkenden siyasetçiler ile üst düzey bürokratlar ile Van ve Ağrı valileri katıldı.


         Toplantıda konuşan ıran ıslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Bahman Hosseinpour ekonomi ve ticaretin, ilişkilerin temel taşını oluşturduğunu belirterek, ?Türkiye ıran sınırının sıfır noktasına gidip incelmelerde bulunduk. Burada serbest bir sanayi bölgesi kuralım, bununla iki ülkenin insanları kazanç sağlayacaklardır. Bunu çok önemsiyoruz. ılk defa Iğdır a 51 kişilik bir üst düzey heyetle gelmemiz bunu gösteriyor? dedi.


         Iğdır halkı ve iş adamlarının, Boralan Sınır Kapısı nın bir an önce açılmasını arzuladıklarını ifade eden Iğdır valisi ise şunları söyledi: Bu kapının açılmasını bizde arzuluyoruz. Ancak Boralan Sınır Ticaret Merkezi nin açılması ikili ilişkilerin ilerlemesinde yeterli olmayacaktır. Bunun yanında iki ülke arasında Sınır Ticaret Merkezi ile birlikte Dilucu Bölgesinde gümrük kapısının açılmasını istiyoruz. Dilucu Bölgesinde bulunan gümrük müdürlüğü alanımız çok elverişlidir. Karasu üzerinde bir köprü yapılması halinde Dilucu gümrüğümüz, gümrük binalarımız hem Nahcıvan a hem de ıran a hizmet verecek konumdadır. Hudut kapısının açılması durumunda başta ıran, Nahcıvan ve ülkemiz olmak üzere komşu ülkelerin bir araya geleceği kültürlerinin buluştuğu bir sinerji merkezi oluşturacaktır. Karasu nehri üzerine bir köprü yaprak hem Nahcıvan a hem de ıran a ortak giden bir yol inşa edeceğiz.
         Urumiye Ticaret ve Sanayi Madenler Odası Başkanı Hasan ıntizar ise kendilerinin de Boralan Sınır Kapısı nın açılmasını beklediklerini,  fakat öncelikle sınır bölgesindeki tellerin kaldırılmasını, sınırlardan giriş çıkışların serbest olmasını istedi, başka ülkelere nazaran Müslüman ülkeler arasındaki ticaretin istenilen seviyede olmadığını söyledi. ıntizar Iğdır?lı tüccarlarla ortak fuarlar düzenlemek istediklerini sözlerine ekledi.


ıran ın Solmaz Bölgesi Milletvekili ve Türkiye ıran Parlamentolar arası Dostluk Gurup Başkanı Ali Ekber Aghaei de, ?burada son sözü bakanlar söyleyecektir. Fakat biz 550 kilometrelik sınırımızda bulunan her ilde bir serbest bölgenin kurulmasından yanayız dedi.


         Edinilen bilgilere göre başlangıçta bu çalışmaların Doğubayazıt?ta yapılacağı söyleniyordu. Vatandaşlar ? Iğdır toplantısı gösteriyor ki Kalkınma Ajansları gibi Ağrı serbest sanayi bölgesini da kaybetti? dediler.

  • Perşembe 23.2 ° / 9.1 ° Güneşli
  • Cuma 23.8 ° / 11.9 ° Güneşli
  • Cumartesi 23.5 ° / 11.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

25.04.2024

  • İMSAK 03:36
  • GÜNEŞ 05:09
  • ÖĞLE 12:11
  • İKİNDİ 15:58
  • AKŞAM 19:03
  • YATSI 20:30