MEHMET KOÇ


RAMAZAN VE YARDIMLAşMA




         Somali?deki manzara insanın yüreğini parçalıyor. ıçinde bulunduğumuz mübarek ramazanda açlığın ne olduğunu daha iyi bildiğimiz için Somali halkının çektiklerin daha iyi anlaşılıyor.



         Kuraklığın sebep olduğu bu sıkıntıdan Somali?yi kurtarmak için yaklaşık 1 milyar dolara ihtiyaç varmış. Demek ki bu kadar bir kaynak temin edilebilse, Somaliler bu sıkıntıdan kurtulacaklardır. Ne yazık ki günümüzün savurgan insanları bu trajediyi sonlandırmak için  bu parayı vermiyor.



         Çünkü insanların acıma duyguları çok zayıflamış ya da yok olmuştur. Yoksa rakam o kadar yüksek değil. Baksanıza Türkiye bu miktarın önemli bir bölümünü karşılamak için yoğun bir faaliyet içindedir. Ramazan sonuna kadar bu miktarın 1/4 inin Türkiye tarafından temin edilmiş olacak.



         Somali, dünyanın gözü önünde büyük sıkıntılar yaşarken, hesapsız servetleri olan kişi ve kuruluşların nasıl rahat edebildiklerini anlamak mümkün değil.  O sebeple günümüz zengin dünyasının Somali?nin sadece içinde bulunduğu bu günü değil geleceğini de garanti altına alacak kadar yardım yapması gerekir.



Bu gün Somali yarın başka bir ülke olabilir. Çünkü nerede ise her yıl insani krizler devamlı yaşanıyor. O nedenle dünyanın bu krizlere bigane kalmaması gerekir. Bu gün sana yarın bana misali, insani yardımlar yer zaman ve milliyet farkı gözetilmeden nerede olurlarsa olsun mutlaka ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmalı ve onların acılarına ortak olunmalıdır.



Bütün bu olumsuzluklara rağmen, çoğu zaman insani yardım çalışanlarının büyük tehlikelere göğüs gererek, hayatları pahasına bu yardımları yapmaya çalıştıklarını görmek de çok umut verici. Mavi Marmara Gemisi olayında bu özverilere tanık olduk. Bir çok vatandaşımız bu yardımdan dolayı yaşamlarından bile oldular.



Demek ki yardım konularında duyarlı olan insanlar da hepten yok değil. En zor koşullarda hatta hayatları pahasına yardım için çalışan insanları görmek aslında umut vericidir. 


 


Onların bu çabaları çatışma bölgelerindeki insanların ve afetzedelerin yaşamlarını kurtarıyor.

  • Salı 4.1 ° / 0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 3.5 ° / 0.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 3 ° / -0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

19.03.2024

  • İMSAK 04:42
  • GÜNEŞ 06:06
  • ÖĞLE 12:21
  • İKİNDİ 15:45
  • AKŞAM 18:25
  • YATSI 19:43