MEHMET KOÇ


PATNOS FAKÜLTESİ KİMLİK DEĞİŞTİRDİ

PATNOS FAKÜLTESİ KİMLİK DEĞİŞTİRDİ


Ağrı eski milletvekili, aynı zamanda Patnoslu olan M. Hanefi Alır, vekilliği döneminde uzun uğraşılar sonucu Bakanlar Kurulundan Patnos Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi kararını çıkartmayı başarmıştı.
2011 yılında Bakanlar Kurulu Kararıyla kurulan bu fakülte Hanefi Alır’dan sonra unutuldu, sadece kâğıt üzerinde kaldı. Daha sonra basında çıkan eleştirilerin etkisiyle Patnos Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, isim değiştirerek yeniden gündeme girdi. Fakülte öyle bir isimlerle ortaya çıktı ki tam bir kafa karışıklığı yarattı.
Bakanlar Kurulu Kararıyla “Patnos Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi” ismi ile kurulmasına karar verilen Fakülte, bilinmeyen bir gerekçe ile önce “Patnos Sultan Alpaslan Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi” ismini almış, daha sonra fakülteye ait bir idari binanın inşaatı sırasında asılan tabelada ise birden çok isimle tanımlandığı gözlendi.
Dolayısıyla şu anda Patnos’ta kurulacak okulunun resmi adının ne olduğu halk tarafından tam olarak bilinemiyor. Fakülte mi, yüksek okul mu tam net değil.
Bu isim kargaşası Ağrı Üniversitesi kanunu çıktığında da yaşanmıştı. Üniversitenin adı ilk önce Ağrı Dağı Üniversitesi olarak yasalaşmıştı. Bir süre sonra bu yasa değişti ve “Ağrı İbrahim Çeçen” oldu. Oysaki Ağrı Dağı sözcükleri kaldırılmadan da Sayın Çeçen’in adı ilave edilebilirdi.
Hadi diyelim ki o durum başlangıçta düşünülmedi, daha sonra İbrahim Bey üniversiteyi yapmayı taahhüt edince isim o şekilde uygun görüldü, peki Patnos için aynı şey söylenebilir mi? Fakülte kararı çıktıktan iki yıl sonra, daha temeli bile atılmadan “Sultan Alparslan” adının ne düşünce ile verildiği merak konusu oldu. Birileri bunu açıklasa halkın bu konudaki merakı da giderilmiş olur.
Çünkü, merhum Sultan Alparslan daha çok Malazgirt Savaşı ile tanınan bir komutan olduğu için, Malazgirt ilçesi de Muş’a bağlı olduğundan, Muş üniversitesine zaten Alparslan adı verilmiştir. İkinci kez aynı bölgede Alparslan isminin bir başka okula verilmesi kafalarda bir takım acabalar yaratmıştır.
Yoksa Patnos ileride il olacak diye mi Alparslan ismi Patnos Fakültesine verildi? Fakülte adının bu şekilde değiştirilmiş olması ister istemez böylesi bir düşünceyi akla getiriyor. Demek ki Patnos il olacak ve çok yakın olan Malazgirt de ilçe olarak buraya bağlanacak, dolayısıyla şimdiden bunun hazırlığı yapılıyor. Umarım öyle olur.
Fakat inşaat alanına asılan tabelaya bakıldığında ise, isim konusunda tamamen bir kargaşanın olduğu anlaşılıyor. Dikilen tanıtım levhasında her iki isimde yer almıyor, tabeladan anlaşıldığı kadarıyla sanki Patnos’ta sadece bir Yüksekokul yapılacakmış gibi bir durum var orta yerde.
O sebeple Patnos halkı merak içinde, “acaba fakültemiz yüksek okula mı dönüştü” diye endişe ediyorlar. Çünkü Patnos ile Erciş öteden beri rekabet içinde oldukları için birçok Patnoslu hemşerimiz, bu fakülte ile Erçiş’e fark attıklarını, o nedenle daha faaliyete geçmeden fakültelerinden gurur duymaya başlamışlar bile.
Patnos’ta kurulacak olan yüksek öğretim kurumunun resmi adının ne olduğu, başlangıçtaki isme uygun bir fakülte mi olduğu yoksa Yüksek Okula mı dönüştüğü konusunun açıklığa kavuşturulması gerekir.
O nedenle Sayın Ekrem Çelebi rektörle samimi olduğuna göre, Patnos Fakültesinin son durumu hakkında Patnosluları bilgilendirirse çok makbule geçer.
Çünkü rektör İrfan Arslan’ın Türkiye’de emsali pek görülmeyen böylesi çok amaçlı bir mühendislik fakültesinin Patnos’a çok lüks olduğu, o nedenle kurulmasını istemediği yolunda yoğun söylentiler bulunuyor. 

  • Salı 4.1 ° / 0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 3.5 ° / 0.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 3 ° / -0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

19.03.2024

  • İMSAK 04:42
  • GÜNEŞ 06:06
  • ÖĞLE 12:21
  • İKİNDİ 15:45
  • AKŞAM 18:25
  • YATSI 19:43