NEZİR ÇELİK


ÖNCELERİ ANA CADDELERDE GÖRDÜĞÜMÜZ EMEKTAR BAKALLAR ARTIK MAHALLE ARALARINDA BİLE GÖRÜNMEZ OLDULAR?

.


Bakkalların tükenmesi nedeniyle veresiye yapılan alışveriş dönemi de sona erdi. Bakkal defterleri tarihe karışırken vatandaşlar eski bakkallarını arar oldular.

Bilindiği gibi büyük denebilecek onlarca sayıda market bulunuyor. Marketlerin içinde ünlü zincir marketlerinin de yar alması, bundan böyle bakkal göremeyeceğimizin de bir işareti.

Marketlerin evlere servis yapmaları ve aralarında rekabet yaparak alışverişi teşvik etmeleri, vatandaşların kredi kartına yüklenerek borçlanmalarına ve ödeme güçlüğü içine düşmelerine de neden oluyor.

Marketlerin şehir dışına çıkarılması gerektiğini isteyen vatandaşlar, ?böylece gelir seviyesi yüksek olanlar arabalarıyla gidip marketlerden alış veriş yapsınlar. Bizler de bakkallarımızdan veresiye alışverişimizi yapalım. O zaman şehir merkezinde trafik de rahatlar. Böylesi daha iyi olur? dediler.

AVM´ler açıldıktan sonra gerçek manada etkilenen küçük esnafımızın düştükleri durum gerçekten son derece düşündürücüdür.

Küçük esnafı bitirme operasyonu olarak algılanan büyük alışveriş merkezleri ne yazık ki dar gelirli vatandaşlarımızın bütçesini düşünmeden peşin para ile yaptıkları alışveriş nedeniyle dar gelirlinin gereksinimini almalarına da üzülerek ifade atmak isterim ki neden olmuşlardır.

Yanı parası olan beslenecek parası olmayan da ne yazık ki peşin alışveriş yapamadığı için öylesine çaresiz bir duruma itilmiş olacaktır. Ben alışveriş merkezlerinin şehir merkezine açılmasına karşı asla değilim ama, dar gelirli vatandaşlarımızın dört elle sarıldığı küçük esnafımızın da yaşatılması gerekliliğine inanıyorum.

Zengin ve son derece varlıklı insanlar sahip oldukları servetlerine bu yolla inanılmaz karlar katarken, günlük nafakasını bile karşılayamayan küçük esnafın durumu hiç mi yürekleri sızlatmaz?... Yaşaması ve yaşatılması kaçınılmaz olan bu insanların en azından yaşamlarını sürdürebilmelerine olanak sağlamak gibi bir düşünce hiç mi kafalarda hasıl olmayacak?.

Son dönemlerde kepenk kapatan birçok küçük esnafımızın olduğu bilinen bir gerçektir.

Bizler gözlemci olarak bu vahim durumu anlatma gereğini duyduk. Önlem alma adına kendilerini mükellef sayanların da hiç vakit geçirmeden bu olayla gerektiği kadar eğilme gibi bir sorumluluk yüklenmeleri kaçınılmaz olmalıdır.

Küçük esnafın yaşaması ve yaşatılması adına sorumluluk taşıyanların en seri şekilde gereken girişimlerini başlatmalarında büyük yarar olacaktır diye düşünüyorum?

  • Perşembe 6.1 ° / -4.1 ° Güneşli
  • Cuma 8.6 ° / -3.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 10.7 ° / -0.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

28.03.2024

  • İMSAK 05:20
  • GÜNEŞ 06:47
  • ÖĞLE 13:14
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:31
  • YATSI 20:52