Hüseyin DEMİR


NEDİR BU DÜNYANIN HALİ, BİTSİN BU FELAKETLER…

Felaketler kendi içinde dersler içerir, Dersine çalışanlardan olmaya gayret etmeliyiz.


2020 yılı daha başında olmamıza rağmen ülkemizde ve dünyada yaşanan felaketler, insanın canını acıttığı gibi alınacak tedbirlerin hatırlatılması içinde dersler içerdiğini unutmamak adına yaşanan felaketlere dikkat çekmenin yerinde olacağını düşünüyorum. Elazığ ve Malatya'da 41 kişinin ölümüne neden olan 6.8 büyüklüğündeki deprem, bu ille birlikte Malatya'da da büyük kayıplara yol açtı. 41 kişinin hayatını kaybetti depremde 31 Ocak itibarıyla açıklanan rakamlara göre 584 yapı yıkıldı, 6851 yapı da ağır hasar gördü.

Burada yine açı bir tecrübe tekerrür etti ‘’Deprem öldürmez, Çürük binalar öldür’’ gerçeğini bize tekrar hatırlattı. Van Bahçesaray ilçesinde toplam 41 kişinin can verdiği 2 ayrı çığ felaket gerçekleşti. İlk çığ felaketinden sonra bizim insanımız çok yardımsever ve merhametli olduğu için kim ne elinden geliyorsa hemen olayın olduğu yere koşarak çığ altında kalan insanları kurtarma gayretine girmeleri elbette bende olsam aynısını yapardım ama burada önemli olan dersler çıkarmaktır ki bilmeden iyi niyet ile yapılan eylemlerin daha kötü sonuçları beraberinde getirebileceğidir.

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nda 3 kişinin hayatını kaybettiği 180 kişinin yaralandığı uçak kazasında ihmal kusur var mı? bilinmez yetkililer bunu araştıracaktır elbette burada önemli olduğunu düşündüğüm şey herhangi bir kaza durumunda yeterli sağlık personelinin ambulansın olmadığı ki yaralılar otobüsler ile taşındılar. Ayrıca tüm seferlerin durdurularak yeni hava limanına yönlendirilmesinin oluşturduğu olumsuzluklar net olarak anlaşılmıştır. Bundan dolayı diyorum ki Atatürk havalimanı iç hatlara açık olacak şekilde tekrar faaliyete geçmesinin daha yararlı olacağını düşünüyorum

VİRÜS 4 KITADA 28 ÜLKEYE SIÇRADI

Dünyanın 1 numaralı gündemi Yeni tip corona virüsü dört kıtada 28 ülkeye yayıldı. Son olarak dün, Belçika, Wuhan'dan tahliye edilen bir kişide corona virüsüne rastlanıldığını duyurmuştu. Çinli yetkililer bugün ölü sayısının 563'e çıktığını açıklarken, toplamda 28.018 kişide de virüs tespit

edildiğini duyurdu. Bugün Korona virüsü yüzünden ölenlerin çoğu 65 yaş üstü, kalp, tansiyon, akciğer-karaciğer sorunları, böbrek yetmezliği gibi hastalıkları olan kişiler. Bağışıklık sistemi güçlü olanlarda bu virüs sağlık sorunu yaratamıyor. Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye'yi riskli ülkeler arasında görmüyor. Sağlık Bakanlığı çok iyi çalışıyor, Dünya Sağlık Örgütü'nden 10 gün önce hamlelerini yaptı. Oraya enfeksiyon ilaçları gönderdi, o bölgedeki vatandaşlarımızı alıp Türkiye'ye taşıdı. Her şey çok şeffaf. Türkiye bu virüsü sorun yaşamadan atlatacaktır denilmekte. Bugün biz ne olursa olsun dünya savaşları arasında yerini alan biyolojik savaşlara karşı daima hazırlıklı olmalıyız. Tabi corona virisü hakkında çok faklı komplo teorileri bulunmakta biz bunlara kulak asmasak ta sonuç odaklı düşündüğümüzde bu tür olayların her zaman art niyetli zümreler tarafından oluşturulabileceğini ticaret savaşlarında ülkeleri çökeltme adına her zaman bu tür tehditlerin varlığının olabileceğini düşünerek sağlık konusunda birey olarak çok dikkatli olmalıyız.

Bakınız dünya genelinde yaşanan bazı önemli hadiseleri hatırlarsak; Endonezya'daki sel felaketinde 66 kişi hayatını kaybetti. Benlerce insan evsiz kaldı ABD, İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani’yi Bağdat Havaalanı yolunda insansız hava aracıyla öldürdü. İnsanlığı "3. Dünya Savaşı" endişesi sararken Süleymani'nin 7 Ocak'taki cenazesindeki izdihamda 50 kişi yaşamını yitirdi.

Filipinler'de Taal Yanardağı faaliyete geçti. Üst üste patlamaların ardından 82 bin kişi bölgeden tahliye edildi. Alarm seviyesi üçe çıkarıldı.

Son 20 yılın en yoğun kar yağışının yaşandığı Pakistan Keşmir'de çığ düştü. 57 kişi hayatını kaybetti.

Bir basketbol efsanesi Kobe Braynt Los Angeles’ta helikopter kazasında hayatını kaybetti. Kobe’nin

13 yaşındaki kızı da dahil helikopterdeki 9 kişiden kurtulan olmadı.

Hepimizin canını acıtan bu felaketler, alınması gereken önlemlere de işaret etmesi açısından ders

veriyor. Doğal felaketler her zaman olacaktır, önemli olan bunu bilerek gerekli önlemleri almaktır.

Önlemler konusunda yapılan ihmaller can kaybına neden olacağını her zaman aklımızda tutmalıyız…

  • Çarşamba 21 ° / 7.1 ° Güneşli
  • Perşembe 20 ° / 7.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 20.8 ° / 7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

17.04.2024

  • İMSAK 03:50
  • GÜNEŞ 05:20
  • ÖĞLE 12:12
  • İKİNDİ 15:55
  • AKŞAM 18:55
  • YATSI 20:19