NEZİR ÇELİK


MUHTARLARIN ADRESı


         Aslında belediyeler ne kadar demokrasinin beşiği olarak kabul ediliyorsa, muhtarlıklar da o kadar demokrasi ürünüdürler. Türkiye?de çok az sayıda belediye teşkilatı mevcut iken, her köyün ve her mahallenin bir muhtarı vardır.


         Her iki kurumun organları da seçimle iş başına geldiği halde, her nedense belediyelere bir takım yasal olanaklar tanımış, muhtarlara ise, tam bir haksızlık yapılmıştır. Belediyelere gelir temin etme ve vergi toplama yetkisi verildiği halde, muhtarlıklar bu olanaktan mahrum bırakılmıştır. Oysaki biri kasabayı ya da kenti yönetirken, diğeri ise mahalle ya da köyü yönetiyor.


         Ayrıca belediyeler siyasi kuruluş olarak kabul edildiği için her zaman ön planda olmuşlardır. Muhtarlıklara siyasi hüviyet tanınmadığı için, daima muhtaç durumda bırakılmışlardır. Dolayısıyla seçimle iş başına getirdiğimiz muhtarlarımızın halen bir mekânları olmadığı gibi, bölgelerine bir fiziki hizmet sunmaları da olanaklı değildir.


         Muhtarların belli bir adresleri olmadığı için de, vatandaşlar kahvehanelerde ya da evlerinde muhtara ulaşmaya çalışıyorlar. Bu konudaki yoğun yakınmalar sebebiyle hemşerilerimizin bu sıkıntılarını defaatle yazdık. Belediye mahalle muhtarlarına bir iş yeri tahsis ederse, hem seçimle iş başına gelen muhtarlarımız rahat edecek, hem de vatandaşlar fazla yorulmadan işlerini takip edebilecekler.


         Ne yazık ki her zaman olduğu gibi Kaymakamlık ve Belediye bu önerimizi de fazla ciddiye almamış olacak ki, bu güne kadar her hangi bir gelişme yok.


         Oysaki muhtarların bu tür ihtiyaçlarının belediye ya da kaymakamlık tarafından karşılanması yasal zorunluluktur. Özellikle 5393 sayılı belediye yasası buna cevaz vermekte ve bu hizmeti belediyelere bir görev olarak vermektedir. Diğer bir ifade ile belediye mahalle muhtarlarına hem yer temin edecek hem de bu yerleri bilgisayar gibi araçlarda tefriş edecektir.


         Yasa belediyelere bu görevi verdiği gibi, bizlere de kente sahip sahip çıkmak, toplum çıkarlarını nazara alarak kaymakamlıklara ve belediyelere önerilerde bulunmak gibi sorumluluklar yüklemiştir. Bu nedenle eleştiri ve önerilerimiz yasal kaynaklardır.


         Kesinlikle kimseyi karalama yâda beceriksiz gösterme amacı taşımıyoruz. Daima hizmetin ve kamu yararının yanındayız ve olmaya devam edeceğiz.


         ıshakpaşa sarayı yoluna Kültür Bakanı Atilla Koç?un adının verilmesini önermemizin nedeni, Doğubayazıt?ın yararınadır. Görevleri olmakla birlikte birileri bize bir hizmet sunduğu zaman şükranlarımızı bir şekilde ifade edersek, hizmet akışı da devam eder.

         Sonuç olarak bugün cadde ve sokaklara verilen isimlerin pek çoğu, kişisel tercihler sonucu verilmiştir. Dolayısıyla Doğubayazıt?ın yararına olan isimlerden kaçınmamak gerekir. Bu hususta ısrarlı davranmamızın nedeni ise işte budur?
  • Perşembe 6.1 ° / -4.1 ° Güneşli
  • Cuma 8.6 ° / -3.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 10.7 ° / -0.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

28.03.2024

  • İMSAK 05:20
  • GÜNEŞ 06:47
  • ÖĞLE 13:14
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:31
  • YATSI 20:52