MEHMET KOÇ


MİLLETVEKİLLERİNİN SORUMLULUKLARI

Çok az denebilecek bazı istisnalar hariç, Ağrı?nın eski milletvekilleri çok çabuk Ağrı`dan kopuyorlar.


Diğer bir ifade ile vekillikleri sona erince Ağrı`nın sorun ve sıkıntılarına tamamen bigane kalıyorlar. Öyle ki Ağrı yıkılsa bile umurlarında değildir. Sanki Ağrı`ya hiç vekillik yapmamış gibi davranıyorlar.
O nedenle bu gibi vekillerimizin isimlerini bile hatırlarda tutmak zorlaşıyor. Bu anlayıştakiler, milletvekilliği dönemlerinde kayda değer bir hizmet yapmadıkları için de, aslında kimse onlardan bir şey beklemiyor zaten. Onlar da yeniden aday gösterilmedikleri için "bana ne" mantığı ile Ağrı`ya tamamen yabancılaşıyorlar.
Ancak Yaşar Eryılmaz, Mikail Aydemir ve İbrahim Taşdemir gibi Ağrı eski milletvekili M.Hanifi Alır da gayet sorumlu bir şekilde davranıyor. Hanifi Alır,İkinci kez Milletvekili seçilmediği halde sanki milletvekiliymiş gibi Ağrı ile ilgili ve alakalıdır.
Barış Sürecinin başarıya ulaşması için yoğun bir kulis faaliyeti sürdürüyor, Ağrı’nın tanıtımı ve Kürt Kültürünün toplumda anlaşılması için yoğun bir çabanın içindedir. Geçtiğimiz hafta sonunda Ağrı`da yapılan Evdalê Zenêkê Festivaline de konuşmacı olarak katılmıştı eski vekil.
Hanifi Alır, Kürt Dilinin üstadı Ahmedı Xani ve Doğu Beyazıt ile Kürt Dengbêjlığının Anayurdu olarak tanınan Serhad Bölgesi Ağrı’da doğup büyüyen Dengbıjlerin Piri Evdalı Zeynıkı festivalınde çok önemli bir konuşma yaptı.
Ahmede Xani ve Evdale Zeynêkê hakkında geniş açılamalarda bulunan Alır " Kürt kültürü ve edebiyat deyince ilk akla gelen Ahmede Xanidir. Zira Ahmde Xani, Nubara Biçukan adlı eserini bundan 400 yıl önce yazmış, bu eser dönemin Genel Kurmayı tarafından bastırılmış ve yaklaşık 300 yıl süre ile zamanın Kürt Okulları olarak bilinen Medreselerde ders kitabı olarak okutulmuştur"
Hazret Xani mezarının Doğu Beyazıt`ta bulunduğunu vurgulayan Hanifi Alır, "çok yakında Sayın Abdulbarı Gozal tarafından Xani adını taşıyacak bir yüksek okul Doğu Beyazıt`ta yapılacaktır. Öte yandan Dengbêjlerin piri olan Evdale Zeynêkê de Ağrılıdır. Barış Sürecine katkıda bulunmak amacıyla bu güne kadar 9 Üniversite bünyesinde Kürt dili ve Edebiyat ile ilgili bölümler açılmıştır. Ne yazık ki Ağrı IC Üniversitesi böyle bir bölüm açmamıştır”
Doğrusu, Ağrı IC Üniversitesinin halen yaşayan yönetiminden bu gibi açılımları beklemek çok zor. Çünkü mevcut yönetim hem toplumla hem de mevcut siyasi iktidarla çelişen bir anlayışa sahiptir. Yoksa asıl Kürt Dili ve Edebiyatı bölümünün ilk açılması gereken yer Ağrı IC Üniversitesi olmalıydı.
Zira Kürt Dilinin üstadı bölgede yaşamış ve mezarı da Doğu Beyazıt`tadır. Nitekim Başbakan Sayın Erdoğan’da yaptığı konuşmalarda çoğu zaman Ahmede Xani’den övgü ile söz etmektedir.
Ağrı IC Üniversitesi yönetim ise bu hassasiyetleri duymazdan ve görmezden gelmekte dolayısıyla Barış Sürecine ve Kürt Sorununa tamamen bigane kalarak, bu konuda hiç bir çaba göstermemektedir.
Nitekim Ağrı IC Üniversitesi hafta sonunda AKYAD tarafından Ağrı’da gerçekleştirilen Evdale Zeynêkê festivaline de hiç ilgi bile göstermedi. Festivale birçok üniversiteden çeşitli unvanlarda birçok akademisyen katıldığı halde, Ağrı IC Üniversitesi kendi ilinde yapılan bu festivale bir temsilci bile göndermedi.
Bütün bu yanlışlıklara, bırakınız eski milletvekillerini halen yetkili olan milletvekilleri de sessiz kalmıştır. Dolayısıyla da Ağrı IC Üniversitesi Rektörlüğü bu gün bile `Kart Kurt” mantığını sürdürüyor.

  • Salı 4.1 ° / 0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 3.5 ° / 0.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 3 ° / -0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

19.03.2024

  • İMSAK 04:42
  • GÜNEŞ 06:06
  • ÖĞLE 12:21
  • İKİNDİ 15:45
  • AKŞAM 18:25
  • YATSI 19:43