MEHMET KOÇ


MİLLETVEKİLİ YOKSA VALİ VAR?

.


Türkiye´de, gündem öyle hızlı değişiyor ki insan, bazen çok yakın zamandaki uygulamaları bile hatırlamakta güçlük çekiyor. Sanılıyor ki, bu gün geçerli olan durumlar öteden beri devam ediyor.

Çok değil bundan 10 yıl öncesine gidildiğinde halk arasında Ağrı milletvekillerinin işlevi bu güne nazaran çok değişikti. Başka bir ifade ile milletvekilleri halk ile doğrudan muhataptı ve seçmen ile iç içeydiler.

O nedenle her hangi bir sorunu olan hemşeriler, öncelikle tanıdıkları bir milletvekiline derdini anlatır, ondan yardım isterdi.

Milletvekili de seçmenin bu sıkıntısını duruma göre valiye, genel müdüre, müsteşara ya da bakana götürerek bir şekilde çözüm bulmaya çalışırdı.

Milletvekillerinin ofisleri seçmenlerle dolup taşıyordu. Gelen bireysel talepler zaman içerisinde öyle arttı ki bunları karşılamakta büyük sıkıntılar yaşadılar, bu kere sırf bu işleri takip etmek için vekillerin emrine danışmanlar tayın edildi.

Daha sonra, milletvekili ile seçmen arasındaki bu ilişki çok azaldı. Milletvekillerinin sadece yasama görevine yönelmeleri nedeniyle, vatandaşların bireysel işleri eskisi gibi takip edilmedi, dolayısıyla Ağrı´dan Ankara´ya gelişler de azaldı.

Hal böyle olunca da, son dönemlerde seçilen Ağrı milletvekilleri de, eskilere nazaran çok daha rahattırlar. Adeta yüksek dereceli bir bürokrat gibi mesai yapıyorlar.

Çünkü iş takibi yok, öyle eski milletvekilleri gibi hizmet için ilgili bakanlara ağırlıklarını koyma ya da baskı yapma kabiliyetleri de bulunmuyor, atama ile gelmiş gibiler, halk tabanları da çok çok zayıftır.

Eski alışkanlıklardan dolayı her hangi bir iş takibi için Ankara´ya gidenler de, daha çok danışmanlarla muhatap olabiliyor, danışmanlar da, bildik mazeret gerekçeleri ile vatandaşları gerisin geriye Ağrı´ya yolluyor.

Neyse ki şansa, son yıllarda Ağrı´ya başarılı valiler atandı. Bireysel işler olmasa bile geçmişte milletvekilleri tarafından takip edilen kamusal işleri, artık valiler yapmaya başladı.

Baksanıza Ağrı Valisi Musa Işın, İstanbul´da düzenlenen EMITT fuarında, ?AĞRI TURİZM ve HUZUR KENTİ OLACAK? sloganıyla, günlerce adeta nöbet tuttu.

Bir taraftan İstanbul´daki Ağrılıları fuara katılmaları için organize ederken, bir yandan da fuar bölgesine gelen resmi şahsiyetleri Ağrı standına davet ve teşvik ederek Ağrı´nın tanıtımını yapmaya gayret etti.

Tarihi İshakpaşa Sarayı, gördüğüm kadarıyla şimdiye kadar bu denli gündeme gelmemişti. Saray ve Ağrı Dağı konsepti, tüm haşmet ve büyüleyiciliği ile EMITT fuarında her kese kendini gösterdi.

Tanıtım sırasında devamlı bir şekilde ?NUH´UN KENTİ? vurgusu yapılarak, Ağrı´ya yüksek oranda ilgi çekilmeye gayret edildi, sonuçta da hak ettiği EMITT Dostluk Ödülünü de almayı başardı.

Tebrikler Sayın Vali, Tebrikler sevgili Muhsin Bulut.

  • Cuma 8.6 ° / -3.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 10.7 ° / -0.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 11.9 ° / 1.1 ° Güneşli

Ağrı

29.03.2024

  • İMSAK 05:18
  • GÜNEŞ 06:45
  • ÖĞLE 13:14
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:32
  • YATSI 20:54