Hüseyin DEMİR


MEMLEKET GAYRETLİ İNSANLARIN OMUZLARINDA YÜKSELİR?

Doğubayazıt için ne yapabiliriz


Sayın kardeşlerim hep birlikte memleketimizi kalkındırmak ve daha iyi seviyelere çıkarmak için el birliğine  ihtiyacımız var.

Ülkemizin ve memleketimizin potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmek, ülkesini ve memleketini seven her bireyin elinden gelen katkıyı sunmaktan geri durmamalıdır.

Eğer bir hemşerinizin işlerinin iyi olması sizleri mutlu etmiyorsa kendinizi sorgulamanız gerektiğini hatırlatmak isterim. Memleketim Doğubayazıt´ın gelişimi ve zenginleşmesi adına önerilerde bulunmak istedim.

Türkiye  çok önemli sınır kapılarına sahip bir ülkedir. Bu sınır kapılarından Doğubayazıt ilçesinde yer  olan  Gürbulak (Doğubayazıt) Sınır kapısı, tarihten günümüze kadar her zaman ticaretin en önemli kapılarından biri olmuştur.

Bilindiği üzere son yıllarda yaşanan iç ve dış gelişmeler sonucunda, ticaret istenilen seviyede yapılamadığını  görmekteyiz. Doğubayazıt için ne yapabiliriz diye düşünmekten kendini alıkoyamayan  biri olarak şunları söylemekte fayda görüyorum.

Ticaret dünyasında yer almamızdan ötürü, Dünyanın bir çok ülkesi ile ticaret yapıyor, aynı zamanda bir çok firmaya danışmanlık hizmeti veriyoruz. Sınır kapılarını verimli kullanan ülkelerin kalkınmasının daha hızlı gerçekleşmesi gibi sınır kapılarının bulunduğu il, ilçelerin ekonomik kalkınma durumlarının standartların üzerinde olmasına zemin oluşturduğunu görmekteyiz.

Öncellikle İran ile Türkiye arasında yapılacak ticaret anlaşmalarının daha kapsamlı olması için adım atılmalıdır. Sınır ticaretinin önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. 

Doğubayazıt çarşısını canlandırma noktasında  e-ticareti çok önemli görüyorum, tüm esnafların el birliği içinde yapması gereken bir öneriden bahsetmek isterim. E-ticaret noktasında Doğubayazıt´ta bulunan tüm esnafların içerisinde yer alacağı online çarşı kurulması ticarete büyük katkı sunacaktır.

Online çarşıdan kastım tüm işyerlerinin aynı çatı altında kendi işlerini sergileyebileceği bir sistemdir. Bu sistemi anlaşılır olması açısından gitti gidiyor, letgo vb e ticaret sistemi gibi düşünmek ile birlikte bir online avm tarzında düşünebilirsiniz.

Online çarşının içinde tüm esnafın bir dükkan olarak tüm ürünlerini sergileyebileceği  bir sitem ile hem yurt içinde hem yurt dışında ürün arayanların hızlı kolay şekilde bir şekilde aradığını bulmasına olanak sağlayacaktır. Bu tür bir sistem ile tüm Doğubayazıt esnafının  tek çatı altında  hep birlikte büyüyen ve kazançlı çıkacağı uzun vadeli bir sisteme sahip olmuş olacaktır.

Yapılacak Doğubayazıt e-ticaret sistemi ile her esnafın kendileri için verdikleri reklam maliyetleri minimum noktaya ineceği gibi, ortak sistem için verilen reklamlar ile online sistemde markalaşma adına önemli yol kat edilecektir. Bu şekilde tüm esnafın sürekli faydalanacağı bir sisteme sahip olunacaktır. 

Bu tür bir sistemin kurulması için gerek hükümet olsun, gerek valilik, kaymakamlık, belediye, ticaret odası, esnaf oda gibi kurumların ortak hareket ederek destek olması önemlidir.

Bu kurumların bu tür bir sistemin kurulması için destek olmaları çok önem arz ettiği gibi ayrıca memleketini seven her bireyin destek olması da sistemin devamlılığı açısından önemli olduğunu düşünüyorum

Hüseyin Demir olarak benim memleketim için söyleyebileceğim elbette birçok şey olduğu gibi bu tür bir  sistem için ilk ve en önemli şey ortak akıl ile hareket etmektir.

Ortak akıl ile memleketimizin önündeki tüm engeller birer birer aşılarak ,yapılması gereken ne var ise birer birer gerçekleşmesine olanak sağlayacaktır diye düşünüyorum.

Siz değerli hemşerilerime saygı ve sevgilerimi sunuyorum. 

  • Perşembe 23.2 ° / 9.1 ° Güneşli
  • Cuma 23.8 ° / 11.9 ° Güneşli
  • Cumartesi 23.5 ° / 11.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

25.04.2024

  • İMSAK 03:36
  • GÜNEŞ 05:09
  • ÖĞLE 12:11
  • İKİNDİ 15:58
  • AKŞAM 19:03
  • YATSI 20:30